Η αστάθεια της αγοράς είναι αυτό στο οποίο βασίζονται οι traders για να έχουν κέρδη. Όσο μεγαλύτερη η αστάθεια τόσο μεγαλύτερη και οι ενεργοποίηση των traders και το αντίστροφο. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην τρέχουσα περιόδο;


Η δραστηριότητα στο δίκτυο του bitcoin δείχνει ότι παραμένει σε bear market παρά την τρέχουσα άνοδο. Η τελευταία έκθεση της εταιρείας blockchain αναλύσεων, Glassnode για την εβδομαδιαία δραστηριότητα του δικτύου bitcoin υποδηλώνει την επερχόμενη αύξηση της αστάθειας η οποία συνδέεται κυρίως με την αύξηση των επιτοκίων της FED (0,25% έως 0,5%) τον Μάρτιο. Ομοίως, οι αγορές παραγώγων (συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης) άρχισαν να σημειώνουν άνοδο υποδηλώνοντας τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η υπονοούμενη /σιωπηρή αστάθεια του bitcoin είχε αυξηθεί καθώς οι traders τοποθετούνται προκειμένου να αποκομμίσουν κέρδη από τη διακύμανση των τιμών. Ως αποτέλεσμα και παρά το γεγονός ότι οι τιμές διαπραγματεύονται σε ένα εύρος πλάγιας κίνησης, η σιωπηρή αστάθεια στα δικαιώματα προαίρεσης που δεν είναι ούτε κερδοφόρα, ούτε ζημιογόνα (at-the-money) έχει αυξηθεί, όπως φαίνεται παρακάτω.

Όπως αναφέρει η έκθεση:

«Η υπονοούμενη αστάθεια των δικαιωμάτων προαίρεσης βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα μεταξύ 60% και 80% τα οποία ιστορικά ακολούθησαν περίοδοι εξαιρετικά υψηλής μεταβλητότητας, όπως για παράδειγμα το sell-off του Μαΐου, το short-squeeze τον Ιούλιο και το ράλι του Οκτωβρίου προς το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών (ATH)».

 

 

Ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για την κάλυψη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κατά τη διάρκεια αυτής της υποχώρησης καταγράφεται συμπίεση στην τριμηνιαία κυλιόμενη βάση στο μόλις 3,5% σε επίπεδο έτους. Η συμπίεση της βάσης ευθυγραμμίζεται με εκείνη του Σεπτεμβρίου του 2020 και στην αγορά, τα χαμηλά του Ιούνιου-Ιούλιου 2021 είχαν προηγηθεί ενός βίαιου ανοδικού ράλι.

Πηγή: Glassnode

 

Στο ίδιο σενάριο καταλήγει και η εταιρεία ανάλυσης Skew, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας η Binance είχε τριμηνιαία κυλιόμενη βάση στο 3,54%, σημειώνοντας τεράστια πτώση από το 13,71% που είχε την 1η Νοεμβρίου 2021.

Πηγή: Skew

 

Επιπλέον, ο δείκτης μεταβλητότητας του bitcoin (BVIN) καταγράφει άνοδο με τη μέτρηση να βρίσκεται στο 78,69%.

Η αύξηση της υπονοούμενης μεταβλητότητας και ο ρυθμός μόχλευσης στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης που προσεγγίζει επίπεδα υπερθέρμανσης είναι χαρακτηριστικά που όταν παρουσιάστηκαν στο παρελθόν ακολούθησε στην αγορά περίοδος υψηλής αστάθειας, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί και τώρα.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.