Οι short sellers ρευστοποίησαν ποσό 150 εκατ. δολαρίων, αλλά δύο μετρήσεις δείχνουν ότι οι επαγγελματίες traders δεν μετέβαλαν τη στάση τους (σε bullish - επιθετική στάση αγορών) μετά το πρόσφατο ράλι του bitcoin.

 

Το bitcoin (BTC) με άνοδο 5% στις 22 Μαρτίου δοκίμασε την αντίσταση των 43.000 δολαρίων. Η ανοδική κίνηση οδήγησε σε μόχλευση ανοιχτών πωλήσεων με ρευστοποίηση άνω των 150 εκατ. δολαρίων, από short sellers σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Ορισμένοι αναλυτές με αναρτήσεις τους στο Twitter αποδίδουν την άνοδο της τιμής στον Do Kwon, τον συνιδρυτή του πρωτοκόλλου blockchain Terra. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνομιλίας του με τον αναλυτή Udi Wertheimer, ο Kwon αποκάλυψε τα σχέδιά του να συνδέσει το stablecoin TerraUSD με το bitcoin.

Ο συνιδρυτής της Terra είπε ότι «το τρέχον κλιπ ότι πρέπει να αγοράσουμε Bitcoin είναι περίπου 3 δισ. δολάρια και θα προστεθεί σε αυτό», προκαλώντας αναταραχή στις αγορές στις 21 Μαρτίου όταν και σημειώθηκε μια συναλλαγή Tether (USDT) 125 εκατ. δολαρίων την οποία κάποιοι απέδωσαν στον Kwon.

Οι margin traders παραμένουν long

Το margin trading επιτρέπει στους επενδυτές να δανείζονται κρυπτονομίσματα χρησιμοποιώντας τη μόχλευση των θέσεων τους για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να αγοράσει κρυπτονομίσματα δανειζόμενος Tether αυξάνοντας την έκθεσή του.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειολήπτες bitcoin μπορούν μόνο να σορτάρουν το κρυπτονόμισμα καθώς στοιχηματίζουν στην πτώση της τιμής του. Σε αντίθεση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, η ισορροπία μεταξύ των margin long (εκείνων που στοιχηματίζουν στην άνοδο της τιμής) και shorts (εκείνων που στοιχηματίζουν στην πτώση της τιμής) δεν επιτυγχάνεται πάντα.

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται ότι οι traders έχουν δανειστεί περισσότερα BTC πρόσφατα, καθώς η αναλογία μειώθηκε από το 15 στις 20 Μαρτίου στο τρέχον 7,5. Παρόλο που τα στοιχεία παραμένουν ανοδικά καθώς ο δείκτης ευνοεί τον δανεισμό stablecoin, έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι traders κρυπτονομισμάτων είναι συνήθως bullish, τιμές κάτω του 3 στον θεωρούνται δυσμενείς. Έτσι, παρότι το τρέχον επίπεδο παραμένει θετικό, είναι λιγότερο ισχυρό από ό,τι πριν από δύο ημέρες.

 

 

Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης δεν άλλαξαν

Επί του παρόντος, είναι μάλλον δύσκολο να προσδιοριστεί η κατεύθυνση στην αγορά. Ωστόσο, η μεταβλητή delta skew 25% είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι για το εάν κυριαρχούν οι χρεώσεις ανόδου ή πτώσης στην αγορά. Η μεταβλητή συγκρίνει τα δικαιώματα αγοράς (call options) και πώλησης (put options) και η μέτρηση είναι θετική όταν κυριαρχεί ο φόβος, καθώς τα ασφάλιστρα των προστατευτικών δικαιωμάτων πώλησης είναι υψηλότερα από τα εκείνα των δικαιωμάτων αγοράς του ίδιου επιπέδου κινδύνου.

Η τιμή του δείκτη διαμορφώνεται πάνω από το 8% εάν οι traders φοβούνται για πτώση της τιμής του bitcoin, ενώ σε περιόδους ευφορίας και ενθουσιασμού η τιμή του δείκτη διαμορφώνεται στο -8%.

Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα στις 9 Μαρτίου η τιμή του δείκτη εξήλθε από την περιοχή «φόβου» του 8% και έκτοτε παραμένει σε μια ουδέτερη περιοχή. Ωστόσο, το ράλι του 5% της Τρίτης δεν ήταν αρκετό για να μετατοπιστεί ο δείκτης από την ουδέτερη στην ανοδική περιοχή.

Παρά τον όχι και τόσο θετικό δείκτη των δικαιωμάτων σε bitcoin, εφόσον αλλάξει η τάση και η τιμή διασπάσει τα 45.000 δολάρια αναμένεται αντιστροφή των αμυντικών θέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανταλλακτηρίου OKX οι επαγγελματίες traders περιορίζουν τα ανοδικά στοιχήματά τους μετά το ράλι του 13% σε 10 ημέρες, επομένως τα στοιχεία των παραγώγων παρέχουν μια ελαφρώς απαισιόδοξη (πτωτική) εκτίμηση και για αυτό το λόγο η προσδοκία μιας ανόδου πάνω από 43.000 δολάρια χαρακτηρίζεται ως μάλλον υπεραισιόδοξη την τρέχουσα περίοδο.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.