Η εξόρυξη bitcoin γνωρίζει μέρες δόξας στο Τέξας και αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι πολιτικοί όπως ο γερουσιαστής Pete Sessions «φλερτάρουν» με τις εταιρείες εξόρυξης.


Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Pete Sessions, επί 12 χρόνια εκπρόσωπος της πολιτείας του Τέξας είναι η τελευταία προσθήκη στη λίστα των πολιτικών που υποστηρίζουν δημόσια το bitcoin.

Ο γερουσιαστής Sessions έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter: «Η εξόρυξη bitcoin θα έχει καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ», ενώ λίγες μέρες πριν σε ένα μήνυμα που θύμιζε έντονα το ύφος της γερουσιαστού Cynthia Lummis (γνωστή για την υποστηρικτική της στάση έναντι του κρυπτονομίσματος) είχε αναφέρει ότι «Το bitcoin είναι ευθυγραμμισμένο με τις αμερικανικές αξίες και θα ενισχύσει το δολάριο».

Το Τέξας, η πολιτεία του γερουσιαστή Sessions, που κάποτε ήταν συνώνυμη με το πετρέλαιο, πλέον είναι το επίκεντρο της «έκρηξης» στην εξόρυξη bitcoin. Από το φθινόπωρο του 2021, στο Τέξας σημειώνεται το τέταρτο υψηλότερο hashrate από οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία, με ποσοστό 14%.

Το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέβει και άλλο, δεδομένων των μεγάλων εγκαταστάσεων εξόρυξης που είτε άρχισαν να λειτουργούν τον περασμένο χρόνο είτε αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, όπως για παράδειγμα, η Argo που αγόρασε  περισσότερα από 300 στρέμματα στο Δυτικό Τέξας την περασμένη άνοιξη και η Foundry η οποία συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας εταιρείες ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας στην πολιτεία.

 

 


Γιατί στο Τέξας;

«Το Τέξας είναι το χρυσωρυχείο της εξόρυξη bitcoin», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο συνιδρυτής της Coin Metrics, Nic Carter, επικαλούμενος τις «υποστηρικτικές αρχές της πολιτείας» και την ενεργειακή της υποδομή.

Ο Sessions δεν είναι ο μόνος πολιτικός του Τέξας που υποστηρίζει το bitcoin. Ο γερουσιαστής Ted Cruz ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με τα κρυπτονομίσματα, ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας Greg Abbott «βλέπει» στην εξόρυξη bitcoin έναν τρόπο για να σταθεροποιηθεί  το απορυθμισμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας, εκμεταλλευόμενος ταυτόχρονα τα μεγάλα αποθέματα αναξιοποίητης ενέργειας (στα οποία περιλαμβάνονται και οι πλεονάζουσες ποσότητες φυσικού αερίου που εκλύονται κατά την άντληση πετρελαίου και καίγονται καθώς δεν μπορούν να μεταφερθούν). Επιπλέον η πολιτεία διαθέτει άφθονη αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Συνολικά, το Τέξας έχει τη μεγαλύτερη «καθαρή θερινή χωρητικότητα» από οποιαδήποτε πολιτεία σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ  η οποία μάλιστα είναι κατά 65% μεγαλύτερη από την ηλιόλουστη Καλιφόρνια που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας. Και οι αρχές της πολιτείας είναι πρόθυμες να εκμεταλλευτούν αυτό το πλεονέκτημα για να έχουν έσοδα από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

O Carter έγραψε στο Twitter:

«Το εκπληκτικό είναι ότι γίνεται εξόρυξη και σε άλλα μέρη τη στιγμή που το Τέξας είναι απλά εξωπραγματικό όσον αφορά την καταλληλότητα εξόρυξης».

Το Τέξας έχει τώρα την τέλεια ευκαιρία να αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυτικές χώρες επέβαλαν εξοντωτικές κυρώσεις κατά της χώρας η οποία όμως προμηθεύει περίπου το 8% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Ως εκ τούτου, αυτές οι κυρώσεις, καθώς και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις από εταιρείες που θέλουν να αποφύγουν την έκθεσή τους σε δημόσιες αντιδράσεις ή ακούσιες παραβιάσεις των κυρώσεων, συντελούν στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενώ απέκτησε νέα δυναμική η ρητορική, κυρίως από Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς, για την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτήν, οι ΗΠΑ δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην Ρωσία καθώς δεν θα έχουν ανάγκη την ενέργεια της χώρας (αν και θα επηρεάζονται από τις υψηλότερες τιμές στις εισαγωγές από τις χώρες που εξακολουθούν να χρειάζονται και να εξαρτώνται από την ενέργεια της Ρωσίας).

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.