Το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα έχουν βρεθεί στο προσκήνιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - αν και η τιμή του bitcoin δεν έχει σημειώσει το αναμενόμενο ράλι.


Η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια σε δωρεές κρυπτονομισμάτων από όλο τον κόσμο, ενώ υπάρχει η διαδεδομένη άποψη ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες και δισεκατομμυριούχοι που πλήττονται από τους σοβαρούς οικονομικούς περιορισμούς των κυρώσεων, στρέφονται στο bitcoin.

Ερευνητής του MIT υποστήριξε ότι το bitcoin μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εθνική ασφάλεια – συνιστώντας στις ΗΠΑ να αγοράσουν bitcoin προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο που έχει η προσπάθεια άλλων χωρών να απαλλαγούν από την εξάρτηση τους στο αμερικανικό δολάριο.

O ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και μηχανικός αεροναυπηγικής στην αμερικανική Space Force, Jason Lowery, δήλωσε στο podcast του Anthony Pompliano:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τοποθετηθούν ώστε να επωφεληθούν από το bitcoin και τη δυσανάλογη αξία που αποκτά καθώς προσελκύει όλο και περισσότερους ανθρώπους και αυτό μπορεί να γίνει αγοράζοντας bitcoin».

 

«Εάν αυτό γίνει το νέο αμυντικό πρωτόκολλο της χώρας τότε οι ΗΠΑ τοποθετούνται στην κατάλληλη θέση ώστε να γίνουν υπερδύναμη για τα επόμενα 1.000 χρόνια».

 

 

Πέρυσι, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin, καθιστώντας το επίσημο χρήμα μαζί με το αμερικανικό δολάριο και αγοράζοντας λίγο παραπάνω από 1.800 bitcoin με την ελπίδα ότι θα τονωθούν η οικονομία της χώρας και οι επενδύσεις. Πολιτικοί και άλλων χωρών της περιοχής έχουν επίσης εκφραστεί υπέρ της υιοθέτηση του bitcoin, αν και μέχρι τώρα τηρούν επιφυλακτική στάση για το αμφιλεγόμενο πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ.

Πρόσφατα, ο Samson Mow, σύμβουλος του Ελ Σαλβαδόρ κατά την υιοθέτηση του bitcoin, κατονόμασε το Μεξικό ως "πρώτη χώρα στη λίστα" των υποψηφίων που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα Ελ Σαλβαδόρ με το bitcoin.

«Δεν πρέπει να υποτιμηθεί το ασύμμετρο πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης», είπε ο Lowery, ο οποίος υποστήριξε ότι το bitcoin διατηρώντας τη μηδενική εμπιστοσύνη και τον ισότιμο έλεγχο, μπορεί να δημιουργήσει «ένα τεράστιο βιομηχανικό αμυντικό σύμπλεγμα».

Την ίδια στιγμή, πολιτικοί και ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να περιορίσουν το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσουν την πρόσβαση σε αυτά των Ρώσων ολιγαρχών και δισεκατομμυριούχων. Την περασμένη εβδομάδα, η Αμερικανίδα γερουσιαστής Elizabeth Warren, που είναι γνωστή για την κριτική της στάση έναντι των κρυπτονομισμάτων, ανακοίνωσε τη σύνταξη ενός νέου νομοσχεδίου που θα απαγορεύει στις εταιρείες bitcoin και κρυπτονομισμάτων να συναλλάσσονται με όσους τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

«Η απαγόρευση του bitcoin δεν είναι επιλογή», είπε ο Lowery. «Δεν μπορείτε να απαγορεύσετε στον αντίπαλό σας τη χρήση του».

Τον Ιανουάριο, η χρηματοπιστωτική εταιρεία Fidelity προέβλεψε ότι φέτος και άλλες χώρες όπως επίσης και μια κεντρική τράπεζα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ με το bitcoin - υποστηρίζοντας ότι όσοι αγοράζουν bitcoin ενώ η τιμή του βρίσκεται στα χαμηλά «θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ομολόγων τους».

Όπως ανέφεραν οι αναλυτές της Fidelity Chris Kuiper και Jack Neureuter «Υπάρχει η θεωρία σύμφωνα με την οποία εάν αυξηθεί η υιοθέτηση bitcoin, οι χώρες που αποκτούν μικρές ποσότητες του νομίσματος σήμερα θα βρεθούν στο μέλλον σε ανταγωνιστικότερη θέση έναντι των υπολοίπων» και πρόσθεσαν ότι «Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε και άλλα κράτη να αποκτούν bitcoin το 2022 και ίσως ακόμη και μια κεντρική τράπεζα».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.