Από τότε που το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα, αναλυτές του χώρου της κρυπτογράφησης έχουν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους για την αποδοχή του κρυπτονομίσματος και την επιρροή του στον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να καταστρέψει την αδύναμη οικονομία της χώρας.


Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, είναι millennial οπαδός της τεχνολογίας που υποστηρίζει εδώ και καιρό την αποδοχή του ψηφιακού νομίσματος.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η απόφαση του ήταν κατά κύριο λόγο ένα λάθος και η υιοθετήσει του κρυπτονομίσματος ως νόμιμο χρήμα έχει γίνει ήδη μπούμερανγκ.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του Ελ Σαλβαδόρ δεν χρησιμοποιούν bitcoin

Σύμφωνα με έρευνα από το εμπορικό επιμελητήριο του Ελ Σαλβαδόρ, η πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας δεν χρησιμοποιούν το bitcoin - ένα μη αναμενόμενο εύρημα δεδομένων των προσπαθειών του Bukele να προωθήσει τη χρήση του.

Η έρευνα δείχνει ότι μόνο το 14% των ερωτηθέντων έχει χρησιμοποιήσει BTC σε συναλλαγές από τον Σεπτέμβριο, όταν το κρυπτονόμισμα υιοθετήθηκε ως νόμιμο χρήμα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων δεν έχει διαπιστώσει καμία επίδραση στις πωλήσεις τους ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης.

Ο Bukele έδωσε μια τεράστια υπόσχεση στους ψηφοφόρους του όταν εισήγαγε τον Ιούνιο του περασμένου έτους τον νόμο για το bitcoin.


Το συνολικό κεφάλαιο της αγοράς BTC βρίσκεται στα 793,68 δισεκατομμύρια δολάρια στο διάγραμμα του Σαββατοκύριακου | Πηγή: TradingView.com

 

 

Το bitcoin φάνταζε ως οικονομική σωτηρία

Όπως είχε δηλώσει η υιοθέτηση του bitcoin θα οδηγούσε στην ψηφιοποιήση της οικονομίας, θα μείωνε την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο, θα μείωνε το κόστος μεταφοράς χρημάτων- το οποίο επί του παρόντος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας και θα ενίσχυε τις επενδύσεις.

Το Ελ Σαλβαδόρ θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που θα αποδείκνυε τη μετασχηματιστική δυνατότητα του κρυπτονομίσματος σε εθνική κλίμακα.

Οι οικονομικές αρχές της χώρας ενέκριναν μια έκθεση τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 4 εκατομμύρια χρήστες -σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της χώρας- έχουν πιστοποιηθεί ως πραγματικοί χρήστες του ψηφιακού πορτοφολιού της κυβέρνησης.

Τι λένε οι αριθμοί

Ωστόσο, έρευνα που εκδόθηκε αυτόν τον μήνα από το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας αποκάλυψε ότι το 85% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν πραγματοποιήσει ποτέ συναλλαγή με bitcoin.

Παρότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν μικρές επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 70% των ερωτηθέντων, το 15% ήταν μεγάλες επιχειρήσεις και το 13% ήταν μεσαίου μεγέθους οργανισμοί.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες της κυβέρνησης να προωθήσει την αποδοχή της κρυπτογράφησης, το επίπεδο υιοθέτησης παραμένει πολύ χαμηλό. Ωστόσο ο Bukele παραμένει (bullish) στο bitcoin προχωρώντας σε αγορές κάθε φορά που υποχωρεί η τιμή του και πλέον η χώρα διαθέτει περίπου 1.800 νομίσματα.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.