Το κανάλι Telegram "Izz al-Din al-Qassam Brigades" που διευθύνεται από τη Χαμάς δημοσίευσε ένα μήνυμα καλώντας τους περίπου εκατόν ογδόντα χιλιάδες διαδικτυακούς ακολούθους του να στείλουν bitcoin σε έναν λογαριασμό που είναι εγγεγραμμένος στον οργανισμό.

Το μήνυμα ανέφερε:

«Εξασφαλείστε για τον εαυτό σας ένα μερίδιο υποστήριξης της αντίστασης μέσω του συνδέσμου δωρεάς Bitcoin».

Η πρόσκληση ενίσχυσης πρόσφερε επίσης και «άλλους τρόπους δωρεάς» όπου περιλαμβανόταν και ένας σύνδεσμος προς μια διεύθυνση email της Χαμάς.

Τον Αύγουστο του 2020, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξάρθρωσε  πολλά παράνομα δίκτυα διαχειριζόμενα από αναγνωρισμένες (από τις ΗΠΑ) "ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις", στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και η Χαμάς. Η δήλωση που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στόχευσε επιτυχώς το δίκτυο κρυπτονομισμάτων της Χαμάς που χρησιμοποιήθηκε για το ξέπλυμα κεφαλαίων για τον οργανισμό.

Στην δήλωση αναφερόταν:

«Συνεργαζόμενοι μαζί, οι πράκτορες της IRS, της HSI και του FBI εντόπισαν και κατέσχεσαν και τους 150 λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που ξεπλύνουν χρήματα από και προς τους λογαριασμούς των Ταξιαρχιών al-Qassam (Hamas)».

 

 

Ωστόσο, παρά τις ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Χαμάς αναδιοργάνωσε και ξανάρχισε την διαδικτυακή της εκστρατεία για τη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω κρυπτονομισμάτων. Μετά από την κατασταλτική επιχείρηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η Χαμάς έχει δημοσιεύσει τέσσερις ανακοινώσεις στους διαδικτυακούς ακολούθους της που τους κατευθύνουν σε έναν ιστότοπο με κατάληξη ".ps" που δημιουργήθηκε μετά την κατάσχεση του προηγούμενου τομέα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2020.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Liwa al-Tawhid, μια υποοργάνωση των Ταξιαρχιών al-Nasser Salah al-Din, δημοσίευσε ένα μήνυμα που καθοδηγούσε τους διαδικτυακούς ακολούθους της να «συνεισφέρουν στον εξοπλισμό ενός μουτζαχίντ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη» δωρίζοντας bitcoin σε μια διεύθυνση που είχε ορίσει η οργάνωση.

Αν και δεν έχει υπάρξει περαιτέρω δράση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μετά από την επιχείρηση του 2020, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει το παράνομο διαδικτυακό οικονομικό δίκτυο της Χαμάς.

Τον Ιούλιο του 2021, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ διέταξε  την κατάσχεση ενός «δικτύου ηλεκτρονικών πορτοφολιών» που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της. Αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2022, η ισραηλινή κυβέρνηση έβαλε ξανά στο στόχαστρο τη Χαμάς όταν διέταξε  την κατάσχεση «30 πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων από 12 λογαριασμούς, που ανήκουν σε ανταλλακτήριο που εδρεύει στη Λωρίδα της Γάζας».

Δεδομένων των αποδεικτικών στοιχείων για τις πρόσφατες δραστηριότητες της Χαμάς, φαίνεται ότι ο οργανισμός είναι ένα βήμα μπροστά από τις προσπάθειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, του Ισραήλ  και των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης  να εμποδίσουν την πρόσβαση ή να διαλύσουν το διαδικτυακό χρηματοοικονομικό της δίκτυο και εκείνων που συνδέονται με αυτό.

Για το κείμενο αυτό, αντλήθηκαν πληροφορίες από το longwarjournal.org

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.