Τα Χριστούγεννα του 2021 δεν ήρθαν ποτέ όσον αφορά τη γνωστή πρόβλεψη του PlanB για την τιμή του bitcoin που θα έφτανε τα 100.000 δολάρια. Και αφού δεν επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή του, τι συμβαίνει με το μοντέλο stock-to-flow που έχει δημιουργήσει ο αναλυτής με το ψευδώνυμο PlanB;


Το μοντέλο πρόβλεψης «Stock-to-flow» δημοσιεύτηκε αρχικά τον Μάρτιο του 2019 και ουσιαστικά υπολογίζει την αξία του bitcoin μέσω της έλλειψης του, καθώς εξετάζει τη σχέση μεταξύ της παραγωγής και του τρέχοντος διαθέσιμου αποθέματος. Είναι ο αριθμός που δείχνει πόσα χρόνια απαιτούνται, με τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής, για να επιτευχθεί το τρέχον απόθεμα του νομίσματος σε κυκλοφορία. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτός, τόσο υψηλότερη προβλέπεται η τιμή του bitcoin.

Το μοντέλο ισχύει;

Για όσους δεν έχουν χάσει την πίστη τους στο μοντέλο S2F, το ορόσημο των 100.000 δολαρίων για το bitcoin απλώς παρατάθηκε για περίπου... δύο χρόνια. Η ανάλυση S2F του PlanB δείχνει ότι η τιμή του bitcoin εξακολουθεί να βρίσκεται στη χαμηλότερη ζώνη του μοντέλου S2F. Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για εκείνους τους επενδυτές που αναμένουν μια γραμμική και ευθεία εξέλιξη στις αποδόσεις τους.

Ωστόσο, τα μοντέλα πρόβλεψης πολύ σπάνια είναι τόσο απλά και είναι παραπάνω από σαφές ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο κινήσεων για το BTC, σύμφωνα με το μοντέλο S2F.

«το bitcoin βρίσκεται 60% κάτω από την τιμή που το αξιολογεί το μοντέλο S2F. Κάποιοι πιστεύουν ότι το S2F είναι νεκρό. Άλλοι γνωρίζουν ότι έχουμε ακόμα 2 χρόνια για να φτάσουμε τον μέσο όρο των 100.000 δολαρίων. Η επιλογή είναι δική σας», αναφέρει στο μήνυμά του ο PlanB.

Γα ποιον λόγο λοιπόν σημειώθηκε αυτή η καθυστέρηση; Ο PlanB την αποδίδει στον πόλεμο, τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) και την απαγόρευση εξόρυξης της Κίνας.

 

 

Π, όπως πτώση - Α, όπως αρκούδα (bear- αρκούδα, αμυντική στάση, πτώση)

Σήμερα, Σάββατο 19 Μαρτίου, το bitcoin έχει ξεπεράσει και πάλι το όριο των 40.000 δολαρίων και διαπραγματεύεται στα 41.900 δολάρια, έχοντας σημειώσει άνοδο 1,16% τις τελευταίες 24 ώρες και ράλι 3,97% τις τελευταίες επτά ημέρες. Επιπλέον, η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση ακραίου φόβου εδώ και αρκετές ημέρες.

Μετά το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών τον Νοέμβριο, στα 69.000 δολάρια, το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα εδώ και μέρες «παλεύει» να κρατηθεί πάνω από 40.000 δολάρια και όχι τόσο να διασπάσει την αντίσταση των 45.000 δολαρίων. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας στρέφει όλο και περισσότερους στον χρυσό και φοβίζει τους επενδυτές.

Έκθεση της εταιρείας αναλύσεων Arcane Research (Arcane-Research-Week-10-2022) αντιπαραβάλλει την τιμή του bitcoin με τον δείκτη VIX που μετρά τη μεταβλητότητα - ή, με απλά λόγια, τον φόβο και όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα όταν ο δείκτης VIX εκτινάσσεται, αυξάνονται οι πωλήσεις στο bitcoin και κατά συνέπεια, η τιμή του σημειώνει πτώση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση:

«Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή απόδοση του bitcoin τη φετινή χρονιά είναι πιθανότατα η μεγάλη μεταβλητότητα (φόβος) που καταγράφεται στις παραδοσιακές αγορές».

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Το μοντέλο S2F του PlanB που προβλέπει ότι το bitcoin θα φτάσει τα 100.000 δολάρια σε δύο χρόνια μπορεί να αποθαρρύνει αρκετούς που δεν έχουν την υπομονή για ένα τόσο μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο. Ωστόσο, σε μήνυμά του στο Twitter ο αναλυτής αναφέρει «Κατασκοπεύω και μαντεύω» (I spy with my little eye - αναφορά στο παιδικό παιχνίδι που τα παιδιά καλούνται να μαντέψουν ένα πρόσωπο ή αντικείμενο με βάση τα στοιχεία που τους παρέχονται) αναρτώντας το ακόλουθο διάγραμμα για να υπονοήσει το ενδεχόμενο ενός επερχόμενου ράλι στη τιμή του bitcoin.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.