Το τελευταίο προσχέδιο του κανονισμού για τις αγορές κρυπτονομισμάτων (MiCA - Markets in Crypto Assets), του προτεινόμενου δηλαδή νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τον έλεγχο των εικονικών νομισμάτων, εξακολουθεί να περιλαμβάνει μια ρήτρα που θα μπορούσε να απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν την απόδειξη εργασίας (proof-of-work). Tο κοινοβούλιο της ΕΕ καλείται να ψηφίσει το προσχέδιο αυτό σήμερα, Δευτέρα 14 Μαρτίου.
Ζητήματα που σχετίζονται με την απόδειξη εργασίας
Μια προηγούμενη εκδοχή του προσχεδίου MiCA περιλάμβανε την απαγόρευση από τον Ιανουάριο του 2025 των υπηρεσιών κρυπτογράφησης που βασίζονταν σε μη βιώσιμες οικολογικά διαδικασίες και τεχνικές. Ωστόσο, η ρήτρα αυτή απαλείφθηκε μετά της αντιδράσεις της βιομηχανίας.
Η απόδειξη εργασίας βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ αλλά και άλλων περιοχών καθώς πρόκειται για έναν ενεργοβόρα μηχανισμό συναίνεσης που χρησιμοποιείται από κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin.
Oι New York Times ανέφεραν τον Σεπτέμβριο ότι η βιομηχανία εξόρυξης bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ετησίως από τη Φινλανδία, μια χώρα περίπου 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Λίγους μήνες νωρίτερα η Κίνα, η οποία ήταν η ηγέτιδα δύναμη στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, κατέστησε τη δραστηριότητα εξόρυξης παράνομη στη χώρα προκαλώντας κύμα φυγής των miners (εξορυκτών).
Στους μήνες που ακολούθησαν οι εξορύκτες διασκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο αναζητώντας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και ένα πιο φιλικό εποπτικό περιβάλλον. Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ ανήλθαν στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη εξόρυξης, ακολουθούμενες από το Καζακστάν και τη Ρωσία.
Ο βουλευτή της ΕΕ Δρ. Stefan Berger, που είναι υπεύθυνος για το νομοθετικό πλαίσιο MiCA ανέφερε ότι η επίμαχη διάταξη έχει αφαιρεθεί ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.
Richtig ist: Der Paragraph ist nicht mehr im Text. Der Bericht muss erst noch im Ausschuss abgestimmt werden. Bei dieser Abstimmung sehen wir dann, wo die Mehrheiten liegen. Die Entscheidung ist noch nicht gefallen.
— Stefan Berger (@DrStefanBerger) March 1, 2022
Τι προβλέπει το νέο προσχέδιο
Μια παρόμοια αν και σημαντικά ηπιότερη διάταξη περιλαμβάνεται στο τελευταίο προσχέδιο που διερεύσε. Όπως αναφέρει το Bloomberg στο προσχέδιο αναφέρεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης «θα υπόκεινται στα ελάχιστα πρότυπα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας όσον αφορά τον μηχανισμό συναίνεσης που χρησιμοποιείται για την επικύρωση των συναλλαγών, πριν εκδοθούν, προσφερθούν ή γίνουν δεκτά προς διαπραγμάτευση στην Ένωση».
Σύμφωνα με τη διάταξη, εφόσον ο μηχανισμός συναίνεσης για την απόδειξη της εργασίας λειτουργεί σε μέτρια κλίμακα, απαλλάσσεται από την υποχρέωση να πληρεί τους κανόνες βιωσιμότητας. Ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα το πώς ορίζεται η λειτουργία μικρής κλίμακας.
Επιπλέον έχει προταθεί και μια άλλη εκδοχή με πιο ήπια μέτρα επιβολής αλλά εκτιμάται ότι δεν θα συγκεντρώσει την υποστήριξη των ευρωβουλευτών.
Το Ethereum μεταβαίνει στον μηχανισμό απόδειξης συμμετοχής (proof-of-stake)
Στο Ethereum έχουν γίνει κινήσεις για τη μετάβασή του από την τρέχουσα δομή απόδειξης εργασίας (proof-of-work) σε μια πιο αποδοτική ενεργειακά εναλλακτική, γνωστή ως απόδειξη συμμετοχής (proof-of-Stake). Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς το bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε όρους κεφαλαιοποίησης της αγοράς, θα μπορούσε να μεταβεί από την απόδειξη εργασίας.
Παρότι η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται στο προσκήνιο, η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας και αυτό καθιστά τα κρυπτονομίσματα δυνητικά ευάλωτα σε ενδεχόμενους αυστηρότερους κανονισμούς ενεργειακής συμμόρφωσης.
Ήδη μέλη της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων αντέδρασαν, καλώντας τους πολίτες της ΕΕ να ζητήσουν από τους ευρωβουλευτές τους να αντιταχθούν στο μέτρο. Η Ledger, εταιρεία που δημιουργεί πορτοφόλια κρυπτογράφησης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να επιλέγουν την τεχνολογία που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους. Αντίστοιχα, αναφέρει, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να επιβάλλουν ή να κάνουν διακρίσεις υπέρ μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ανησυχητικό και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ευρώπη.
Σε αναρτήσεις του στο Twitter, ο Γάλλος βουλευτής Pierre Person, αντιτάχθηκε ήδη στην προτεινόμενη διάταξη υποστηρίζοντας ότι θα έχει επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στο συνεχώς διευρυνόμενο περιβάλλον των κρυπτονομισμάτων.
(1/9) MiCa regulation will be voted on next Monday. As it stands, it definitively condemns the future of crypto-assets in Europe. By banning Bitcoin and Ether, by complicating the use of NFT and DeFi, the European Parliament is mortgaging our monetary and financial sovereignty.
— Pierre PERSON (@Pierr_Person) March 11, 2022
Από την άλλη πλευρά ενδεχόμενη απαγόρευση της εξόρυξης στην ΕΕ θα μπορούσε έχει χειρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτές που θεωρητικά προσπαθεί να αντιμετωπίσει καθώς άλλες χώρες θα εκμεταλλευτούν την πλεονάζουσα προσφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στον αντίποδα το Ιράν, όπου η χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ενέργειας έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις χρησιμοποιεί τα έσοδα από την εξόρυξη bitcoin για να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.