Τους τελευταίους μήνες ο τομέας των κρυπτονομισμάτων γνώρισε υψηλή αστάθεια. Πώς επηρέασε αυτό τη βιομηχανία εξόρυξης; Έχει δημιουργήσει πίεση πώλησης από τα αποθέματα των εξορυκτών;


Οι αγορές των κρυπτονομισμάτων έχουν βιώσει πολύ ασταθείς μήνες, ακόμη και με τα δεκτικά στην αστάθεια πρότυπά τους. Η χρονιά ξεκίνησε με αύξηση του πληθωρισμού που την ακολούθησε σύντομα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η τιμή του bitcoin να υποχωρήσει σημαντικά από το επίπεδο των 50 χιλιάδων δολαρίων στο οποίο βρισκόταν μέχρι το τέλος του 2021. Αυτή η πρόσφατη σειρά γεγονότων επηρέασε αρνητικά τη βιομηχανία εξόρυξης.

Ο κλάδος της εξόρυξης έχει αναπτυχθεί σημαντικά ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και ανεβάζοντας την ισχύ κατακερματισμού (hash rate) σε επίπεδα που δεν είχαν προσεγγιστεί ξανά. Όμως οι χαμηλές τιμές επηρέασαν την κερδοφορία της βιομηχανίας εξόρυξης και κατά συνέπεια τα αποθέματα των εξορυκτών έχουν μειωθεί, πιθανόν για να καλύπτουν το καθημερινό κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους. Επιπλέον, πρέπει να εξετάσουμε και τις κατασταλτικές ενέργειες της Κίνας στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των εξόρυκτών, παρακολουθώντας την τρέχουσα ποσοστιαία κατανομή της ισχύος κατακερματισμού.

Ας ανοίξουμε εδώ μια μικρή παρένθεση ...εκπαιδευτικής φύσεως. Η ισχύς κατακερματισμού είναι η συνολική ισχύς που συνεισφέρουν οι εξορύκτες για την εξασφάλιση μιας απόδειξης λειτουργίας του blockchain. Αυτή η υπολογιστική ισχύς χρησιμοποιείται για την επίλυση κρυπτογραφικών αλγορίθμων (SHA-256 στην περίπτωση του bitcoin) για την επεξεργασία και εκκαθάριση των συναλλαγών και την επίτευξη συναίνεσης ως προς την απόδειξη της λειτουργίας της αλυσίδας τομέων (blockchain). Αυτός ο δείκτης χρησιμεύει για να μετρήσει πόσο ισχυρή είναι η ασφάλεια ενός δικτύου, καθώς όσο μεγαλύτερh είναι η συνολική ισχύς κατακερματισμού τόσο πιο δύσκολο γίνεται για έναν κακόβουλο εξορύκτη να προσπαθήσει να ξεπεράσει το 51% του ελέγχου εξόρυξης.


Πηγή: IntoTheBlock Mining Indicators

Όπως φαίνεται παραπάνω, η συνολική ισχύς κατακερματισμού του bitcoin έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, θέτοντας επί του παρόντος νέα υψηλά στο επίπεδο των 200m TH/s. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη δημοτικότητα του κλάδου και στα ιδρύματα που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξελισσόμενη αγορά. Καθώς η συνολική ισχύς κατακερματισμού αυξάνεται, η ανταγωνιστικότητα για την εξόρυξη αυξάνεται επίσης, καθιστώντας τη βιομηχανία λιγότερο κερδοφόρα για τους υπάρχοντες εξορύκτες.

Το Miner Reserves παρακολουθεί το υπόλοιπο των διευθύνσεων που ανήκουν σε δεξαμενές εξόρυξης. Οι εξορύκτες bitcoin φαίνεται να πουλάνε και να μειώνουν το ποσό του bitcoin στις διευθύνσεις τους, το οποίο έχει μειωθεί σημαντικά από τις αρχές του 2022. Επί του παρόντος, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, το συνολικό ποσό bitcoin των εξορύξεων βρίσκεται στα 1,95 εκατομμύρια BTC.


Πηγή: IntoTheBlock Mining Indicators

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα παραπάνω, τα αποθέματα εξόρυξης bitcoin έχουν μειωθεί σημαντικά, πιθανώς σε άμεση σχέση με την ισχυρή ανάπτυξη του Hash Rate. Η αύξηση του hash rate σημαίνει ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, μειώνοντας τα κέρδη για τους miners. Ομοίως, η φθίνουσα τιμή του bitcoin ασκεί περαιτέρω πίεση στα περιθώρια εξόρυξης.

Για αυτούς τους λόγους, είναι πιθανό οι εξορύκτες να μειώνουν τα διαθέσιμά τους σε bitcoin προκειμένου να καλύψουν το βραχυπρόθεσμο λειτουργικό τους κόστος.

Ενώ οι ανθρακωρύχοι που κατέχουν το bitcoin για χρόνια μπορεί να εξακολουθούν να μπορούν να επηρεάσουν την τιμή του bitcoin, τα δεδομένα δείχνουν ότι η οριακή επίδραση που μπορούν να έχουν με την πώληση έχει μειωθεί σημαντικά. Το μερίδιο όγκου που αφορά τους εξορύκτες μειώνεται διαρκώς, επί του παρόντος περίπου στο 0,97% του συνολικού όγκου blockchain bitcoin.

 

 

Εκτός από τη μείωση των περιθωρίων κέρδους, η εξόρυξη bitcoin υπέστη σημαντική αλλαγή και στη δομή της μετά την απαγόρευση των δραστηριοτήτων εξόρυξης από την Κίνα το περασμένο καλοκαίρι. Αυτή η κίνηση άλλαξε δραματικά την κατανομή των δεξαμενών εξόρυξης και τα ποσοστά που κατείχαν στην συνολική ισχύ κατακερματισμού.

Οι δεξαμενές εξόρυξης συγκεντρώνουν ισχύ κατακερματισμού μεταξύ διαφόρων εξορυκτών για να τους παρέχουν υψηλότερες πιθανότητες απόκτησης ανταμοιβών μπλοκ και πιο προβλέψιμο εισόδημα. Το IntoTheBlock μετρά τη συγκέντρωση του ρυθμού κατακερματισμού ανά ομάδα εξόρυξης.


Πηγή: IntoTheBlock Mining Indicators

Ο παραπάνω δείκτης δείχνει την κατανομή της ισχύος κατακερματισμού των ομάδων εξόρυξης με την πάροδο του χρόνου. Έχοντας περάσει 9 μήνες από την καταστολή της εξόρυξης στην Κίνα, τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά. Οι δεξαμενές εξόρυξης bitcoin της Binance και της Huobi, που στο παρελθόν είχαν σημαντική παρουσία, έχουν εξαφανιστεί εντελώς, επί του παρόντος, κατέχοντας και οι δύο μαζί το 0% της συνολικής κατανομής του ποσοστού ισχύος κατακερματισμού. Η πτώση των δεξαμενών εξόρυξης bitcoin που σχετίζονται με την Κίνα έδωσε περιθώρια ανάπτυξης νέων "δεξαμενών". Ανάμεσά τους το Foundry USA Pool, το οποίο κυριάρχησε στη βιομηχανία εξόρυξης τις τελευταίες 90 ημέρες έχοντας εξορύξει 2267 μπλοκ.

Η περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας υπήρξε η έδρα της πλειοψηφίας των εγκαταστάσεων εξόρυξης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Αμέσως μετά την καταστολή, οι εταιρείες εγκατέλειψαν την Κίνα και εγκατέστησαν νέες μόνιμες εγκαταστάσεις. Η πολιτεία του Τέξας ήταν από τους προορισμούς που αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από την μετανάστευση αυτή.

Στη συνέχεια, πόλεις όπως το Denton Texas, η οποία μετά από μια καταστροφική χειμερινή καταιγίδα βρέθηκε σε άσχημη οικονομική κατάσταση, αισθάνθηκαν τον θετικό αντίκτυπο. Η Core Scientific, μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, έκλεισε μια συμφωνία με την πόλη για τη δημιουργία εγκαταστάσεων εξόρυξης στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου με αντάλλαγμα την εξασφάλιση αποπληρωμής των δανείων της.

Συμπερασματικά, παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα των εξορυκτών έχουν μειωθεί σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια, δεν δημιουργούν σημαντική πίεση πώλησης που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την τιμή. Η πιο πιθανή αιτία για αυτή τη μείωση των εκμεταλλεύσεων είναι η ανάγκη κάλυψης των λειτουργικών εξόδων τους, τα οποία λόγω της υψηλής συνολικής ισχύος κατακερματισμού και της χαμηλής τιμής ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτές. Επίσης, 9 μήνες μετά την καταστολή στην Κίνα, τα απόνερά της γίνονται αισθητά. Το Foundry USA Pool, κυριάρχησε στο χώρο το τελευταίο τρίμηνο για πρώτη φορά. Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να βρίσκονται σε έναν δρόμο που θα τις καταστήσει ηγέτες στη βιομηχανία εξόρυξης με τις νέες πολιτικές που υιοθετούνται. Ίδωμεν...

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.