Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ δήλωσε ότι στόχος είναι να «καθιερωθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ντουμπάι ως βασικοί παίκτες στον παγκόσμιο σχεδιασμό του μέλλοντος των εικονικών περιουσιακών στοιχείων».


Το Ντουμπάι ενέκρινε την Τετάρτη έναν νέο νόμο για τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία και δημιούργησε τη Εποπτική Αρχή Εικονικών Περιουσιακών Στοιχείων της χώρας. Πρόκειται για βασικό βήμα στις φιλοδοξίες του Σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum να μετατρέψει το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε κόμβο της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων και των σχετικών τεχνολογιών.

Ο νέος νόμος για τα κρυπτονομίσματα

Ο Σεΐχης Mohammed bin Rashid Al Maktoum, ηγεμόνας του Εμιράτου και ένας από τους πλουσιότερους πολιτικούς στον κόσμο, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας, ανακοίνωσε τον Ρυθμιστικό Νόμο για τα Εικονικά Περιουσιακά Στοιχεία, ο οποίος «στοχεύει στη δημιουργία ενός προηγμένου νομικού πλαισίου για την προστασία των επενδυτών» και περιλαμβάνει «διεθνή πρότυπα για τη διακυβέρνηση της βιομηχανίας εικονικών περιουσιακών στοιχείων που θα προωθούν την υπεύθυνη επιχειρηματική ανάπτυξη, βάσει εποπτικών κανόνων».

Επιπλέον, προβλέπεται η σύσταση της Εποπτικής Αρχής Εικονικών Περιουσιακών Στοιχείων του Ντουμπάι. Ο φορέας αυτός θα εποπτεύει τον τομέα των κρυπτονομισμάτων στη χώρα και στις περισσότερες περιοχές της Ελεύθερης Ζώνης και θα συνεργάζεται με την Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και με την Αρχή Κινητών Αξιών και Εμπορευμάτων.

 

 

Η εποπτική αρχή θα επιβλέπει την έκδοση και την εμπορία εικονικών περιουσιακών στοιχείων και θα αδειοδοτεί τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με τα κρυπτονομίσματα. Επιπλέον, η νέα ρυθμιστική οντότητα θα «παρακολουθεί τις συναλλαγές ώστε να αποτρέπεται η χειραγώγηση των τιμών των εικονικών περιουσιακών στοιχείων».

Τα τελευταία χρόνια το Ντουμπάι έχει πραγματοποιήσει μια σειρά κινήσεων προς την κρυπτογράφηση. Για παράδειγμα, το 2018 το Διεθνές Οικονομικό Κέντρο του Ντουμπάι ίδρυσε το «Court of Blockchain». Το περασμένο καλοκαίρι, το πρώτο Bitcoin Fund στη Μέση Ανατολή άρχισε να διαπραγματεύεται στον δείκτη Nasdaq Dubai. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Αρχή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου του Ντουμπάι συνήψε συμφωνία με την Binance με στόχο την καθιέρωση της πολυπληθέστερης πόλης της χώρας ως παγκόσμιου κόμβου ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Τον Φεβρουάριο, το Bloomberg ανέφερε ότι η χώρα σχεδίαζε την έκδοση αδειών για παρόχους υπηρεσιών που σχετίζονταιμε τα κρυπτονομίσματα.

Ο Σεΐχης Mohammed bin Rashid Al Maktoum εκτιμάται ως υποστηρικτής του κόσμου των κρυπτονομισμάτων αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου το 2020 εξέδωσε δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία ήταν υπεύθυνος για απαγωγές, φυλάκιση, βασανιστήρια και εκφοβισμό αποδεχόμενο τις κατηγορίες της πρώην συζύγου του, πριγκίπισσας Haya Bint Al-Hussain. Ο ίδιος χαρακτήρισε μονόπλευρη την απόφαση ισχυριζόμενος ότι, ως αρχηγός κράτους, «δεν ήταν σε θέση να συμμετάσχει στη διερευνητική διαδικασία του δικαστηρίου».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.