Μετά από ένα Σαββατοκύριακο όπου κυριάρχησαν οι πλάγιες κινήσεις και έχοντας χάσει την κρίσιμη στήριξη των 40.000 δολαρίων το bitcoin σημείωσε πτώση κατά 2,6% χθες, Δευτέρα, φτάνοντας στα 38.118 δολάρια. Σήμερα, Τρίτη, η τιμή του διαγράφει μέρος των απωλειών σημειώνοντας άνοδο κατά 1,41% στα 39.075 δολάρια.

Ωστόσο σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Glassnode Insights, το bitcoin βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία. Καθώς το κορυφαίο κρυπτονόμισμα υποχωρεί στα χαμηλά έτους, οι αγοραστές προσπαθούν να απορροφήσουν τις αμυντικές πωλήσεις (bears - αρκούδες) και να δημιουργήσουν νέα επίπεδα στήριξης.

Όπως υποστηρίζει η έκθεση, η πίεση των πωλήσεων χαρακτηρίζεται «επίμονη» καθώς οι κερδοσκόποι επιδίδονται σε πωλήσεις, πιθανότατα λόγω του τρέχοντος μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Αυτή η τάση διατηρείται για πάνω από δύο μήνες, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές εγκαταλείπουν την αγορά.

Αυτή η νέα «κανονικότητα» θα μπορούσε να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή εάν οι αγοραστές (bulls- ταύροι) συνεχίσουν να χάνουν τη δυναμική τους ή αν οι πωλητές φτάσουν σε ένα επίπεδο εξάντλησης. Η έκθεση της Glassnode Insights αναφέρει:

Με τις τιμές να καταγράφουν πλάγιες κινήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, έχει επιτευχθεί μια σχετική ισορροπία. Ωστόσο, δεδομένης της περιορισμένης νεοεισερχόμενης ζήτησης, αυτή η λεπτή ισορροπία μπορεί να διαταραχθεί εάν εμφανιστούν σημάδια εξάντλησης των πωλητών ή, αντίθετα σημάδια νέας τόνωσής τους.

Στο παρακάτω γράφημα, αποτυπώνεται η ισορροπία μεταξύ της ποσότητας του bitcoin που διατηρείται στα ανταλλακτήρια όταν η τιμή του BTC κινείται πλάγια. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα οι μετρήσεις καταγράφουν καθοδική τάση από τον Μάρτιο του 2020, μετά την «Μαύρη Πέμπτη» (όταν η τιμή του bitcoin υποχώρησε σε λίγες ώρες από τα περίπου 8.000 δολάρια στα 4.700 δολάρια).

 

 

Επιπλέον, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι κερδοσκόποι καταγράφουν συνολική μη πραγματοποιηθείσα ζημία της τάξης του 15%. Η πλειονότητα αυτών των επενδυτών αγόρασε στα επίπεδα των περίπου 46.400 δολαρίων και επί του παρόντος οι θέσεις τους είναι ζημιογόνες σε αντίθεση με τους μακροπρόθεσμους κατόχους (holders) των οποίων η μέση τιμή αγοράς διαμορφώνεται στα 39.200 δολάρια. Η Glassnode προσθέτει:

Διαπιστώνουμε ότι οι σημαντικές ημερήσιες απώλειες έχουν διατηρηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών και ισοδυναμούν στο περίπου 0,5% της ημερήσιας κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Παρότι σημαντικές, οι απώλειες αυτού του μεγέθους βρίσκονται πολύ μακριά από τα ακραία επίπεδα που καταγράφηκαν στις πτωτικές περιόδους της αγοράς (bear market) το 2018, τον Μάρτιο του 2020 ή τον Μάιο του 2021.

Το πιο κρίσιμο επίπεδο για το bitcoin

Στην περίπτωση μελλοντικής πτώσης, υπάρχουν 3 κρίσιμα επίπεδα τιμών για το bitcoin. Βραχυπρόθεσμα και προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο σημαντικής πτώσης θα πρέπει να διατηρηθεί το επίπεδο των 36.000 δολαρίων στο οποίο και υπάρχουν παραγγελίες προσφορών περίπου 20 εκατ. δολαρίων.

Στο επίπεδο αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία της Material Indicators καταγράφεται συσσώρευση τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπάρχουν επιπλέον παραγγελίες προσφορών 15 εκατ. δολαρίων στα 35.000 δολάρια οι οποίες και παρέχουν ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας έναντι των πιέσεων πώλησης.

Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου το επίπεδο των 29.000 δολαρίων αποτελεί σημαντικό ψυχολογικό ορόσημο. Κατά τη διάρκεια της πτώσης του 2021, το επίπεδο αυτό αποτέλεσε σημαντική στήριξη για το BTC και ενδεχόμενη απώλειά του θα μπορούσε να ενεργοποιήσει περαιτέρω διεύρυνση των απωλειών. Η Glassnode υπογραμμίζει ένα άλλο σημαντικό επίπεδο:

Επί του παρόντος η πραγματοποιημένη τιμή βρίσκεται στα 24.100 δολάρια και αντιπροσωπεύει τη μέση τιμή όλων των νομισμάτων κατά την τελευταία τους μετακίνηση on-chain. Ιστορικά, αυτό έχει λειτουργήσει ως ένα πολύ ισχυρό επίπεδο στήριξης και υποδηλώνει ότι η συνολική αγορά διατηρεί μη πραγματοποιηθέντα κέρδη σε ποσοστό 63%.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.