Τον Νοέμβριο του 2021 το bitcoin σημείωσε ιστορικό υψηλό στα 69.000 δολάρια και σύμφωνα με τα στοιχεία οι περισσότεροι από όσους αγόρασαν τότε το κρυπτονόμισμα, έχουν πουλήσει.


Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την καταγραφή του ιστορικού υψηλού στα 69.000 δολάρια για το bitcoin και, σύμφωνα με νέα έκθεση, οι περισσότεροι αγοραστές εκείνης της περιόδου έχουν πουλήσει τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία on-chain αναλύσεων Glassnode, περισσότερα από τα μισά νομίσματα που αγοράστηκαν σε τιμές κοντά στα 60.000 δολάρια έχουν πωληθεί σε τιμές 35.000 - 38.000 δολαρίων. Παράλληλα όμως, αρκετοί δείκτες υποδεικνύουν αξιοσημείωτη επιμονή από μακροπρόθεσμους κατόχους στη διατήρηση των θέσων τους, ακόμη και εν όψει των γεωπολιτικών συγκρούσεων.

Η έκθεση της Glassnode εξέτασε την Κατανομή Πραγματοποιημένης Τιμής UTXO (URPD) του bitcoin σε σημαντικές ημερομηνίες της περσινής χρονιάς και τη συνέκρινε με τη σημερινή. Ο δείκτης URPD ουσιαστικά καταγράφει τις τιμές στις οποίες το υπάρχον bitcoin κινήθηκε τελευταία φορά στην αλυσίδα, εντοπίζοντας τον αριθμό των αγοραστών που ωφελήθηκαν ή ζημιώθηκαν.

Για παράδειγμα, στις 10 Μαΐου, ο URPD για το bitcoin παρουσίαζε μεγάλη συγκέντρωση στο εύρος των 54.000 έως 60.000 δολαρίων, και ακολούθησε μια ισχυρή πτώση της τιμής, την οποία η Glassnode περιέγραψε ως ένα «γεγονός διανομής από το αδύναμο στο ισχυρό χέρι», που σημαίνει ότι οι καινούργιοι αγοραστές πουλούσαν στους πιο έμπειρους κατόχους.

 

 

Όταν η τιμή του bitcoin επέστρεψε σε παρόμοια υψηλά επίπεδα τον Νοέμβριο, ο δείκτης URPD παρουσίαζε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή σε ένα εύρος τιμών στα 35.000, 47.000 και 62.000 δολάρια. Αρκετοί που αγόρασαν BTC από τον Μάιο έως τον Ιούλιο σημείωσαν κέρδος πουλώντας από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Παρά την αργή, σταθερή πτώση του bitcoin κάτω από τα 40.000 δολάρια τους επόμενους μήνες, το μοτίβο κατανομής παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητο. Ωστόσο, στον βαθμό που όντως έγινε κάποια αναδιανομή, αυτή προήλθε από τους αγοραστές στο επίπεδο των 60.000 δολαρίων προς εκείνους που είχαν αγοράσει σε επίπεδα κοντά στα 35.000 δολάρια.

«Αυτή η συμπεριφορά δαπανών περιγράφει μια αγορά στην οποία κυριαρχούν οι HODLers που δεν επηρεάζονται από τις τιμές και οι οποίοι είναι απρόθυμοι να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους ακόμη και όταν καταγράφουν ζημιές», αναφέρει η έκθεση. «Παράλληλα, οι κορυφαίοι αγοραστές απουσιάζουν και πλέον αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρότερο ποσοστό των επενδυτών σε σύγκριση με την περίοδο Μαίου -Ιουλίου του 2021».

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι οι HODLers, ο όρος της κοινότητας κρυπτονομισμάτων που αναφέρεται σε μακροπρόθεσμους επενδυτές, παραμένουν σταθεροί, ακόμη και όταν άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά αποχωρούν. Για παράδειγμα, τα επίπεδα αναλήψεων από συναλλαγές παρέμειναν σταθερά από τον Ιούλιο, ενώ τα επίπεδα καταθέσεων πέφτουν - πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά κυριαρχείται ολοένα και περισσότερο από αγοραστές που δεν σχεδιάζουν να πουλήσουν σύντομα.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.