Ο χώρος των κρυπονομισμάτων δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την απαγόρευση εξόρυξης bitcoin που επέβαλε η Κίνα στα μέσα του περασμένου έτους με τους εξορύκτες (miners) να σταματούν τη δραστηριότητά τους και το ποσοστό κατακερματισμού να καταρρέει σχεδόν στο μηδέν στη χώρα που κάποτε θεωρούνταν η παγκόσμια πρωτεύουσα εξόρυξης. Για την απόφαση αυτή η κινεζική κυβέρνηση είχε επικαλεστεί τις ανησυχίες για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.


Ακολούθησε η έξοδος των miners από την Κίνα και η αναζήτηση «νέας στέγης» και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες φάρμες εξόρυξης τους. Σύμφωνα με νέα έκθεση, αυτές οι νέες πηγές ενέργειας προέρχονται κυρίως από μη ανανεώσιμες πηγές σε αντίθεση με αυτές που χρησιμοποιούσαν στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι ο ενεργειακός αντίκτυπος της εξόρυξης bitcoin έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Το αποτύπωμα άνθρακα από την εξόρυξη bitcoin χειροτέρεψε

Σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου από την απαγόρευση της Κίνας τα ενεργειακά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Παρότι η γενική αντίληψη μετά την απαγόρευση ήταν ότι πλέον οι εξορύκτες θα αναζητούσαν και θα προτιμούσαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να αποφύγουν μια επανάληψη των ζητημάτων που αντιμετώπισαν στην Κίνα μια νέα μελέτη δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντίθετα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εξόρυξης bitcoin έχει επιδεινωθεί.

 

 

Στην Κίνα η χρήση της υδροηλεκτρικής ενέργειας (η οποία θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας) είναι ευρεία και κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητες των miners. Ωστόσο, ακόμη και τότε, υπήρχε έντονη κριτική για το αποτύπωμα άνθρακα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Joule  οι miners δεν έχουν αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Αντίθετα, η μελέτη δείχνει ότι η ποσότητα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιείται από τους εξορύκτες bitcoin έχει μειωθεί μετά την κινεζική απαγόρευση. Τον Αύγουστο του 2021 το ποσοστό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είχε καταγράψει το υψηλό του 42% τον Αύγουστο αλλά σε επτά μόλις μήνες έχει πέσει στο 25%.

Η εξόρυξη bitcoin παράγει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και πλέον είναι λιγότερο «πράσινη» από ποτέ. Υπολογίζεται ότι η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται ετησίως από την εξόρυξη bitcoin ξεπερνά τους 65 μεγατόνους και η μελέτη αναφέρει χώρες όπως η Ελλάδα που παράγουν πολύ μικρότερες ποσότητες (57 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2019).

Όπως αποδεικνύεται πολλοί από τους εξορύκτες που έφυγαν από την Κίνα εγκαταστάθηκαν σε χώρες όπου οι πηγές ενέργειας είναι περισσότερο ρυπογόνες για το περιβάλλον καθιστώντας και τη δραστηριότητα της εξόρυξης λιγότερο «πράσινη» και φιλική σε αυτό. Πλέον το αποτύπωμα άνθρακα του bitcoin έχει αυξηθεί κατά 17%.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.