Η κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος και η απειλή κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται να στρέφει τους Ρώσους στο bitcoin.


Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία προκάλεσαν την κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος καθώς το ρούβλι σημείωσε πτώση σχεδόν κατά 20% έναντι του αμερικανικού δολαρίου σε 24 ώρες. Επιπλέον ο αντιπρόεδρος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής της Δούμας, Νικολάι Αρεφίεφ, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του ενδέχεται να προχωρήσει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης.

Η μεγάλη άνοδος στην τιμή του bitcoin φαίνεται να σχετίζεται με τη δραματική πτώση του ρωσικού νομίσματος και την απειλή κατάσχεσης χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, σε μια ένδειξη ότι οι Ρώσοι εγκαταλείπουν το ρούβλι για το bitcoin. Επίσης, ρόλο στην αύξηση φαίνεται να έχει και η πλευρά της Ουκρανίας καθώς οι πολίτες της αναζητούν μια ψηφιακή λύση χρημάτων, είτε για να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή.

Όπως μετέδιδαν δημοσιογράφοι στην Ουκρανία τα ΑΤΜ στη χώρα ήταν άδεια και τα περισσότερα τερματικά πιστωτικών καρτών ήταν εκτός λειτουργίας, γεγονός που πιθανότατα συνέβαλε στην άνοδο των κρυπτονομισμάτων.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του δημοσιογράφου Emil Filtenborg στο twitter

Αγόρασα αυτοκίνητο σήμερα. Το αγόρασα με #bitcoin καθώς όλα τα ΑΤΜ έχουν σχεδόν αδειάσει και τα τερματικά των πιστωτικών καρτών είναι εκτός λειτουργίας. Ας ελπίσουμε ότι με αυτό θα μπορέσουμε να κάνουμε ρεπορτάζ από το #Donbass και παράλληλα θα έχουμε ένα μέσο διαφυγής εάν τα πράγματα δυσκολέψουν εδώ.

 

 

Στο αμερικανικό Χρηματιστήριο οι δείκτες σημείωναν απώλειες κατά το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης, με τον S&P 500 να κλείνει τελικά με απώλειες 0,26% και τον Dow με πτώση 0,49%. Αντίθετα ο Nasdaq παρότι σημείωνε απώλειες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης τελικά έκλεισε με άνοδο κατά 0,34%.

Διαφορετική ήταν η εικόνα για το bitcoin, το ether και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα που σημείωσαν σημαντική άνοδο. Το bitcoin κατέγραψε ημερήσια άνοδο άνω του 10% και το ether κατά 7,5%. Σήμερα, Τρίτη, το bitcoin βρίσκεται στα 43.548 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 4,38%.

Εφόσον επανακάμψει στο προσκήνιο η αντίληψη για το bitcoin ως καταφύγιο αξίας θα είναι πιθανή η αποσύνδεσή του από τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου και τις μετοχές (κυρίως τις μετοχές εταιρειών τεχνολογίας). Η άνοδος του πληθωρισμού και η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία στηρίζουν και τροφοδοτούν ένα τέτοιο σενάριο οδηγώντας το bitcoin σε αυτό που φαίνεται να είναι η έξοδος από την πρόσφατη πτώση.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.