Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να περιορίσουν την κρίση στην Ουκρανία, η Ρωσία χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων για να διατηρήσει την πρόσβασή της σε ξένα κεφάλαια.


Με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων σημείωσαν ραγδαία πτώση. Το πρωί της Πέμπτης, η τιμή του bitcoin υποχωρούσε άνω του 8%, στα 34.702,18 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του σε διάστημα ενός μήνα περίπου.

Με ανάλογη πτώση άνω του 8% το Ether βρίσκονταν στα 2.407,47 δολάρια.

Είναι πολλά τα λεφτά

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα κοστίσουν στη Ρωσία περίπου 50 δισ. δολάρια ετησίως.

Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση είχε μάλλον προετοιμαστεί συνεδόμενη με χρηματοπιστωτικά δίκτυα πρόθυμα να συνεργαστούν μαζί της όπως με εταιρείες ψηφιακών νομισμάτων που δεν υπόκεινται σε καμία κυβερνητική ρύθμιση και λειτουργούν ανεξάρτητα σε blockchains.

«Η Ρωσία είχε πολύ χρόνο να σκεφτεί αυτή τις συγκεκριμένες συνέπειες. Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι δεν έχουν εφαρμόσει ακριβώς αυτό το σενάριο», δήλωσε σε συνέντευξή του στους New York Times ο Μάικλ Πάρκερ, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

 

 

Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία των κρυπτονομισμάτων ενάντια στις κυρώσεις

Ένα από τα ισχυρότερα μέτρα καταστολής που έχουν χρησιμοποιήσει πολλές δυτικές χώρες σε περιόδους πολέμου και κρίσεων είναι οι οικονομικές κυρώσεις.

Κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Κριμαία, οι Ηνωμένες Πολιτείες περιόρισαν τις συναλλαγές των τραπεζών τους με ρωσικό πετρέλαιο, αέριο αλλά και τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιφέροντας πλήγμα στη ρωσική οικονομία.

Και παρότι το εναρκτήριο λάκτισμα δίνεται από τις ΗΠΑ, οι κυρώσεις γίνονται πιο αποτελεσματικές και βαρύτερες μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι διεθνείς τράπεζες παρακολουθούν τη ροή του χρήματος και μπλοκάρουν τις συναλλαγές σε χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Αυτή η πρακτική ωστόσο δυσκολεύει εάν δεν ακυρώνεται από τα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης και της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για το ψηφιακό ρούβλι, με σκοπό να συναλλάσσεται απευθείας με άλλες χώρες χωρίς να χρειάζεται να περάσει από το αμερικανικό νόμισμα.

Κάτω από τα ραντάρ

Για να καλύψει τις δραστηριότητές της από την καταγραφή στο blockchain, η Ρωσία ανέπτυξε επιπλέον νέα τεχνολογία για την απόκρυψη των συναλλαγών της, ακόμη και από τρίτους ερευνητές.

Κάτι παρόμοιο έχει κάνει η Βόρεια Κορέα, η οποία σύμφωνα με το Reuters χρησιμοποίησε τα κρυπτονομίσματα για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της. Επίσης το Ιράν φέρεται να χρησιμοποιεί την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων για να αναπληρώσει την απώλεια εσόδων που έχει λόγω των κυρώσεων και της απαγόρευσης πώλησης πετρελαίου που προβλέπουν.

Η Ρωσική Αυτοκρατορία του blockchain

Επί του παρόντος, στη Ρωσία αναπτύσσεται η βιομηχανία ransomware (κακόβουλου λογισμικού) και blockchain. Πέρυσι, το 74% των συνολικών εσόδων παγκοσμίως από αυτές τις βιομηχανίες -δηλαδή κρυπτονομίσματα αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων- συνδέονταν με τη Ρωσία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Chainalysis, εταιρείας ανάλυσης blockchain.

Μετά την ανακοίνωση της στρατιωτικής επιχείρησης από τον Ρώσο Προέδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και της εισβολής στην Ουκρανία, η τιμή του bitcoin υποχώρησε στα 34.330 δολάρια, σημειώνοντας πτώση άνω του 8%, ωστόσο στη συνέχεια ανέκαμψε και σήμερα Παρασκευή βρίσκεται στα 38.355 δολάρια.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.