Το bitcoin, μαζί με την υπόλοιπη αγορά κρυπτονομισμάτων, σημειώνει μικρή ανάκαμψη στα 38.883 δολάρια την ώρα της παρούσας δημοσίευσης. Ωστόσο, το σενάριο σημαντικής ανάκαμψης έρχεται στο προσκήνιο από το γεγονός ότι καταγράφονται συγκεκριμένα σημάδια που είχαν παρατηρηθεί και σε προηγούμενες ανακάμψεις από τα χαμηλά.


Θα συνθηκολογήσει το bitcoin;

Η κατάσταση της αγοράς και οι δείκτες τιμών φαίνεται πως επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Πριν από τρεις ημέρες, όταν το bitcoin έπεσε κάτω από τα 40.000 δολάρια, η ανάκαμψη που έδειχναν τα ανοδικά σήματα άλλαξε και πάλι σε πτωτική τάση.

Ο δείκτης Parabolic SAR (που εντοπίζει τις πιθανές αντιστροφές στην τάση των τιμών) υποδεικνύει ήδη πτωτική τάση. Η αλλαγή της τάσης σημειώνεται ενώ το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα έδειχνε να συγκεντρώνει δυναμική για ανοδική τάση. Ωστόσο, η πτώση στις 17 Φεβρουαρίου μετέτρεψε τη δυναμική αυτή σε πτωτική τάση.

Γιατί η πτωτική τάση θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί

Τους τελευταίους μήνες, ο Μέσος Δείκτης Κατεύθυνσης (ADX) ανεβαίνει κατά τη διάρκεια μιας πτωτικής τάσης και υποχωρεί κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής τάσης. Παρότι ο δείκτης έπεσε κάτω του 25, φαίνεται πως ετοιμάζεται για άνοδο. Με δεδομένο το γύρισμα του δείκτη MACD (δείκτης σύγκλισης - απόκλισης κινητών μέσων όρων) μετά από 20 ημέρες, η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και καθιστά την πιθανότητα πτώσης της τιμής υψηλή.

Επιπλέον, κυριαρχεί απαισιοδοξία στους επενδυτές που φαίνεται πως περιμένουν μια συνθηκολόγηση. Η εταιρεία αναλύσεων Santiment ανέφερε ότι σε τέτοιες περιόδους, οι αναφορές «Buy the Dip» («αγορά της βουτιάς») κάνουν την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνήθως σημειώνονται 3 κύματα αναφορών και στο τέλος της τρίτης η τάση των τιμών αναστρέφεται και οι τιμές αυξάνονται ξανά.

 

 

Συνήθως, επικρατεί αισιοδοξία σε περιόδους «αγοράς της βουτιάς» αλλά όχι στην παρούσα περίοδο.

Ο αριθμός αναφορών στον συγκεκριμένο όρο είναι σχετικά μικρός αυτή τη στιγμή. Αυτό υποδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι μειωμένη και δεν θεωρούν ακόμη ότι αυτό το επίπεδο είναι ο πάτος.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτό δεν είναι καλό σημάδι είναι το ότι συνήθως η αισιοδοξία των επενδυτών τείνει να λειτουργεί προς όφελός τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πέσει η τιμή

Αφού διολίσθησαν σε αρνητικό έδαφος πριν από λίγες ημέρες, οι περιοδικές πληρωμές του bitcoin παρέμειναν σε αυτήν τη ζώνη και εξαιτίας αυτού, το μέσο ποσοστό περιοδικών πληρωμών είναι πλέον αρνητικό.

Συνήθως, όταν το μέσο ποσοστό πληρωμών είναι αρνητικό, κυριαρχούν στην αγορά οι βραχυπρόθεσμες ρευστοποιήσεις και αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην εκτίναξη των τιμών στα διαγράμματα.

Επιπλέον, ο δείκτης Open Interest (ο συνολικός αριθμός συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης) καταγράφει ισχυρή ζήτηση για τα επίπεδα των 40.000, 42.000 και 50.000 δολαρίων. Η επόμενη μεγάλη λήξη συμβολαίων είναι στις 25 Φεβρουαρίου και υπάρχουν πάνω από 25.000 συμβόλαια ζήτησης στα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην τιμή του bitcoin και να ανακάμψει κατά 8% μέχρι τότε. Εφόσον βέβαια δεν ενισχυθούν οι πτωτικές ενδείξεις.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.