Θα επιτρέπονται οι επενδύσεις αλλά όχι οι άμεσες συναλλαγές.


Προσχέδιο κανόνων για τα κρυπτονομίσματα υπέβαλε στην κυβέρνηση το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα θα επιτρέπεται στους Ρώσους να επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία όπως το bitcoin, αλλά όχι η πραγματοποίηση αγορών με αυτά.

Η ρωσική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα συζητούν και διαφωνούν για τα κρυπτονομίσματα εδώ και αρκετό καιρό. Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι θα είναι «αναγκαίο να επιτραπεί» η ανάπτυξη της τεχνολογίας κρυπτονομισμάτων, ενώ μία εβδομάδα πριν η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε ζητήσει την απαγόρευση της εξόρυξης bitcoin και των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα.

Θέση στη διαφωνία πήρε και ο Πρόεδρος Vladimir Putin ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων λόγω «του πλεονάσματος ηλεκτρικής ενέργειας και του καλά εκπαιδευμένου προσωπικού που έχει η χώρα», και κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα να καταλήξουν σε συναίνεση.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών «Η χρήση ψηφιακών νομισμάτων ως μέσου πληρωμής στη Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να απαγορεύεται. Στο πλαίσιο του προτεινόμενου κανονισμού τα ψηφιακά νομίσματα θα θεωρούνται μόνο ως εργαλείο επένδυσης».

 

 

Όπως ανέφερε στη συνέχεια οι συναλλαγές θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια για να αδειοδοτούνται και να εγγράφονται από την κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των ελέγχων KYC (know your customer -γνωρίστε τον πελάτη σας) στα ανταλλακτήρια και τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πολίτες που επιθυμούν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα θα πρέπει να εξετάζονται για τις γνώσεις τους σχετικά στις επενδύσεις. Σε εκείνους που επιτυγχάνουν στην εξέταση θα επιτρέπεται η επένδυση έως 600.000 ρωσικών ρουβλίων το χρόνο σε κρυπτογράφηση (περίπου 7.505 δολάρια), ενώ σε όσους αποτυγχάνουν το ποσό θα περιορίζεται στα μόλις 50.000 ρούβλια.

Ο χώρος της κρυπτογράφησης είναι μεγάλος στη Ρωσία, ιδιαίτερα όσον αφορά την εξόρυξη bitcoin -τη διαδικασία επαλήθευσης συναλλαγών στο blockchain και κοπής νέων νομισμάτων ή tokens με τη χρήση ισχυρών υπολογιστών. Στους miners στη Ρωσία αποδίδεται περισσότερο από το 10% της υπολογιστικής ισχύος που χρησιμοποιείται στο δίκτυο bitcoin.

Η ανακοίνωση του υπουργείου δεν παρέχει διευκρινίσεις για τους κανόνες που θα ισχύουν όσοσν αφορά τη βιομηχανία εξόρυξης bitcoin στη Ρωσία και περιορίζεται στην απλή αναφορά ότι «κατοχυρώνεται η ψηφιακή εξόρυξη ως δραστηριότητα που στοχεύει στην απόκτηση κρυπτονομισμάτων».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.