Οι Καναδοί αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις παραδοσιακές τράπεζες λόγω της έκτακτης (και αυξημένης) χρηματοοικονομικής εποπτείας


Η χρηματοοικονομική εποπτεία που απορρέει από τον νόμο έκτακτων αναγκών μπορεί να καταστεί μόνιμη στην καναδική κοινωνία.

Σύμφωνα με το National Review η καναδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μονιμοποιήσει τον συγκεκριμένο νόμο και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και εκτεταμένα τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων.

Ο Καναδάς θέλει να καταστήσει μόνιμη την επιτήρηση

Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau ενεργοποίησε πρόσφατα τον νόμο περί έκτακτων αναγκών (που είχε ψηφιστεί το 1988 αλλά δεν είχε τεθεί ποτέ μέχρι τώρα σε εφαρμογή) για να σταματήσει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών στη χώρα. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δεσμεύουν λογαριασμούς ατόμων χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση.

Στην αρχική του σύλληψη ο νόμος στοχεύει στον περιορισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, όμως η κυβέρνηση επέκτεινε την εφαρμογή του και για τους διαδηλωτές που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες. Επιπλέον επέκτεινε τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν -σύμφωνα με τον νόμο- να δεσμευτούν συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και τα κρυπτονομίσματα με στόχο να μειωθούν οι δωρεές σε κρυπτονομίσματα προς στους διαδηλωτές. Ως αποτέλεσμα έχουν ήδη «παγώσει» περισσότερα από 30 πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων.

Ωστόσο, όπως φαίνεται η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει μόνιμη τη χρηματοοικονομική εποπτεία. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Chrystia Freeland, η οποία είναι επίσης και υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση εξετάζει τη μονιμοποίηση των κανόνων χρηματοοικονομικής εποπτείας.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να «παγώσει» λογαριασμούς ατόμων χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση.

Ήδη, η απόφαση ενεργοποίησης του νόμου έκτακτων αναγκών έχει δεχθεί κριτική από φορείς και πολίτες ως αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης.

 

 

Οι Καναδοί εμμένουν στην προτίμηση των κρυπτονομισμάτων

Παρότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και κεντρικά ανταλλακτήρια να «παγώσουν» τα πορτοφόλια των χρηστών τους, δεν φαίνεται να έχουν αποτρέψει τους Καναδούς από την υιοθέτηση του bitcoin.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι Καναδοί θεωρούν τα κρυπτονομίσματα ως μια βιώσιμη εναλλακτική προκειμένου να αποφύγουν την κρατική επιτήρηση των οικονομικών τους. Επιπλέον υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι αρκετοί Καναδοί αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, καθώς φαίνεται να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Κάποιοι συγκρίνουν την τρέχουσα κατάσταση με την οικονομική κρίση στην Κύπρο του 2013, η οποία ώθησε την ανάπτυξη του bitcoin.

Οι διαδηλώσεις φαίνεται να έχουν σταματήσει όμως οι συνέπειες τους ενδεχομένως να διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με τα σχέδιά της και μονιμοποιήσει τη χρηματοοικονομική εποπτεία, οι Καναδοί κάτοχοι κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να αναζητήσουν αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.