Στον αντίκτυπο που θα έχουν τα υψηλότερα επιτόκια της Fed στις τιμές των κρυπτονομισμάτων τους επόμενους μήνες αναφέρθηκαν δύο ηγετικά στελέχη του εξειδικευμένου στα κρυπτονομίσματα hedge fund, Pantera Capital — ο διευθύνων συμβουλος, Dan Morehead και ο διευθυντής συστημάτων πληροφορικής, Joey Krug.


Τα σχόλιά τους για το πώς θα επηρεάσει τα κρυπτονομίσματα η αλλαγή στον βασικό πυλώνα πολιτικής της Fed έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές και δημοσιεύθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου ως μέρος του μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου Φεβρουαρίου 2022 («Pantera Blockchain Letter») της εταιρείας.

Ο Krug είπε:

«Μακροοικονομικά θεωρούμε ότι η κρυπτογράφηση δέχθηκε πλήγμα από την εκτεταμένη ειδησεογραφία για τις αυξήσεις των επιτοκίων που σχεδιάζει η Fed. Αλλά πιστεύουμε ότι πλέον αυτό έχει ως επί το πλείστον τιμολογηθεί. Πλέον η αγορά τιμολογεί περίπου πέντε αυξήσεις επιτοκίων — και νομίζω ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αυτές οι εκτιμήσεις έχουν τιμολογηθεί και στην κρυπτογράφηση. Το Ethereum υποχώρησε στο χαμηλό των περίπου 2.200 δολαρίων, και αν κοιτάξετε το 10ετές ομόλογο, αυξήθηκε στο περίπου 1,9% και έκτοτε διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα. Σήμερα βρίσκεται στο 1,8% περίπου. Αυτή η αρκετά επιθετική κίνηση, στα τέλη του περασμένου έτους όταν το 10ετές από το 1,35% ανέβηκε γρήγορα στο 1,9%, νομίζω ότι ήταν ένα είδος αφύπνισης για την αγορά.

«Αλλά αν κοιτάξετε συγκεκριμένα την κρυπτογράφηση, όταν οι παραδοσιακές αγορές πέφτουν, η κρυπτογράφηση τείνει να συσχετίζεται με αυτές για μια περίοδο περίπου 70 ημερών, δηλαδή λίγο περισσότερο από δύο μήνες, και μετά αρχίζει να αποδεσμεύεται από αυτές. Και έτσι πιστεύουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες, η κρυπτογράφηση θα αποσυνδεθεί από τις παραδοσιακές αγορές και θα αρχίσει να διαπραγματεύεται με τη δική της τάση.

«Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για αυτό και ο βασικός είναι ότι η κρυπτογράφηση εξακολουθεί να είναι μια σχετικά μικρή αγορά και έτσι παράγοντες όπως η αύξηση του επιτοκίου στο 1,25% έναντι 0% δεν έχουν τεράστια διαφορά σε κάτι που ήδη αυξάνεται τέσσερις έως πέντε φορές το χρόνο, ειδικά αν κοιτάξετε τομείς όπως τα DeFi, όπου η διαπραγμάτευση γίνεται ήδη σε αρκετά μικρά πολλαπλάσια. Υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία DeFi που διαπραγματεύονται με πολλαπλάσια P/E (δείκτης τιμής προς κέρδος) από 10 έως 40. Δεν είναι εξωφρενικά μεγάλα. Οι μετοχές τεχνολογίας διαπραγματεύονται με πολλαπλάσια από 400 έως 500.

«Η άποψή μας είναι ότι θα υπάρξει αποσύνδεση μέσα στις επόμενες εβδομάδες και η κρυπτογράφηση θα αποκτήσει ξανά ανεξάρτητη τάση. Προσωπικά θεωρώ ότι τα 2.200 δολάρια για το ETH ήταν πιθανότατα ο πάτος».

 

 

Από την πλευρά του ο Morehead πρόσθεσε:

«Αν εξετάσετε τις διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα συνειδητοποιήσετε ότι το blockchain είναι η καλύτερη επιλογή σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία έχουν άμεσο αλγεβρικό αντίκτυπο από την αύξηση των επιτοκίων. Προφανώς τα ομόλογα, όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι τιμές τους πέφτουν. Νομίζω ότι τα ομόλογα θα εξαφανιστούν. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα assets όπως οι μετοχές αξιολογούνται στη βάση του μοντέλου DCF (Discounted Cash Flow -προεξόφλησης των μελλοντικών ταμειακών ροών), γεγονός που συνεπάγεται χαμηλότερες τιμές εάν οι αποδόσεις είναι υψηλότερες. Αυτό ισχύει επίσης για τα ακίνητα και τις περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

«Το blockchain δεν προσανατολίζεται στις ταμειακές ροές. Είναι όπως ο χρυσός. Συμπεριφέρεται με πολύ διαφορετικό τρόπο από τα προϊόντα που προσανατολίζονται στα επιτόκια. Νομίζω ότι τελικά οι επενδυτές θα έχουν μια επιλογή: θα πρέπει να επενδύσουν σε κάτι και εάν τα επιτόκια αυξάνονται, το blockchain θα είναι το πιο ελκυστικό...

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πέσει την επόμενη εβδομάδα ή ότι δεν θα σημειώσει μεγαλύτερη πτώση τον επόμενο μήνα, ή όποτε. Σημαίνει απλώς ότι οι πιθανότητες για το ότι οι αγορές βρίσκονται σε οριακό σημείο και θα ανακάμψουν σχετικά γρήγορα είναι πολύ μεγάλες… Νομίζω ότι είναι θέμα εβδομάδων ή μερικών μηνών μέχρι να δούμε ένα ισχυρό ράλι. Οι εκτιμήσεις για την αγορά είναι ανοδικές (bullish -ανοδική τάση) και πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες τιμές είναι σχετικά φθηνές».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.