Δύο εβδομάδες πριν, το bitcoin σημείωνε άνοδο κατά 15%+ στα -σχεδόν- 42.000 δολάρια αλλά η συνέχεια τόσο για τους traders όσο και για τους μικροεπενδυτές ήταν μάλλον απογοητευτική καθώς το κορυφαίο ψηφιακό νόμισμα περιορίστηκε σε μικρές διακυμάνσεις γύρω από αυτό το εύρος τιμής.


Η περίοδος χωρίς συγκινήσεις φαίνεται όμως πως έλαβε τέλος με την υποχώρηση της Παρασκευής η οποία και έφερε στο προσκήνιο το χαμηλό όριο της αντίστασης των 38.000 δολαρίων και το bitcoin σε μια πιθανή καθοδική τροχιά με αντίστοιχα πιθανές επιπτώσεις και στις άλλες αγορές.

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, με τη Ρωσία να παίζει το παιχνίδι του δειλού (chicken game) στα σύνορά της. Επενδυτές και traders βρίσκονται σε συναγερμό, περιμένοντας να δουν το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και με ποιο τρόπο θα επιλυθεί και αυτό δεν επηρεάζει μόνο το bitcoin. Ο S&P 500 στη Wall Street έκλεισε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου με απώλειες 2% υπό τον φόβο ότι το ενδεχόμενο ενός πολέμου γίνεται ολοένα και πιο πιθανό.

Η στάση της Ρωσίας είναι βασικός παράγοντας για την τάση του bitcoin

Η ελάχιστη ...αλλά υπαρκτή πιθανότητα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε συνδυασμό με τις ολοένα και πιο πιθανές αυξήσεις επιτοκίων διαμορφώνουν το τρέχον πλαίσιο αβεβαιότητας. Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εφάρμοσε μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική τα τελευταία δύο χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις χειρότερες οικονομικές προκλήσεις από το 1982.

 

 

Ο φόβος κυριεύει τις αγορές των κρυπτονομισμάτων και των σχετικών ...υποπροϊόντων, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις επενδύσεις τους να «παλεύουν» με το παραστατικό χρήμα (fiat) και τις διαρκείς υποτιμήσεις του. Ωστόσο, με τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell να προαναγγέλλει μια επιθετική στροφή της πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, το βασικό αφήγημα του bitcoin ως η διαφυγή από τον κόσμο των διαρκών υποτιμήσεων που αντιπροσωπεύουν τα καθιερωμένα νομίσματα, αμφισβητείται.

Το κλασσικό χρηματιστηριακό ρητό αναφέρει ότι όταν επικρατεί πανικός, είναι μια εξαιρετική στιγμή για αγορές και ο Warren Buffet έχει δώσει τη δική του εκδοχή σε αυτό λέγοντας «Να φοβάσαι όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είσαι άπληστος όταν οι άλλοι φοβούνται». Με το χαμηλό όριο της αντίστασης των 38.000 δολαρίων ορατό και το υψηλό όριο αντίστασης στα 43.000 δολάρια μακρινό, ενδεχομένως να βρισκόμαστε ακριβώς σε μια τέτοια κατάσταση φόβου και απληστίας.

Η Ρωσία είναι μια απρόβλεπτη μεταβλητή όσον αφορά το bitcoin, καθώς έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Putin μπορούν να επηρεάσουν την τιμή του bitcoin. Ως αποτέλεσμα οι δηλώσεις του για διεθνή θέματα, όπως και για συμμαχίες που συνάπτει με ηγέτες άλλων χωρών βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των αναλυτών.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.