Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας θα πρέπει να κλείσουν τις θέσεις τους εντός δώδεκα μηνών.


Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (U.S. Federal Reserve- Fed) ενέκρινε μέτρα που απαγορεύουν στους ανώτερους αξιωματούχους της να διαπραγματεύονται κρυπτονομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Τα νέα μέτρα απαγορεύουν σε ανώτερα στελέχη της Fed να διαπραγματεύονται κρυπτονομίσματα, μετοχές και ομόλογα. Επίσης απαγορεύονται οι συναλλαγές σε εμπορεύματα, ξένα νομίσματα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα, καθώς και η μόχλευση και οι ανοικτές πωλήσεις (short selling).

Η συζήτηση για την αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου για τους αξιωματούχους της Fed είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά τότε στα υπό συζήτηση μέτρα δεν περιλαμβάνονταν τα κρυπτονόμισματα.

Το νέο κανονιστικό πλαίσιο εγκρίθηκε επίσημα την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, αλλά θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου 2022 και οι υπόχρεοι θα έχουν στη διάθεσή τους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία αυτή για να κλείσουν τις θέσεις τους στα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία. Για κάποιες κατηγορίες στελεχών, το χρονικό όριο θα είναι μικρότερο, στους έξι μήνες και κάποιοι αξιωματούχοι θα πρέπει επίσης να γνωστοποιούν νωρίτερα τις επενδύσεις τους.

 

 

Οι νέοι περιορισμοί αφορούν αξιωματούχους της Κεντρικής Τραπεζας, τους προέδρους των Κεντρικών Τραπεζών των πολιτειών, όπως αυτοί της Fed της Βοστώνης ή του St. Louis, το προσωπικό των τραπεζών, τους διευθυντές των τμημάτων ομολόγων και άλλους υπαλλήλους των τραπεζών. Η απαγόρευση αφορά επίσης την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, την επιτροπή που λαμβάνει τις αποφάσεις για την οικονομική πολιτική και τα επιτόκια.

Επιπλέον, η απαγόρευση ισχύει και για τους συγγενείς των προσώπων αυτών, όπως οι σύζυγοι και τα παιδιά κάτω των 18 ετών, ενώ αναμένεται ότι στο μέλλον θα επεκταθεί και σε άλλους εργαζόμενους στη Fed.

Στόχος η ενίσχυση της δημόσιας εμπιστοσύνης

Το νέο κανονιστικό πλαίσιο έχει στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στην Fed. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, η απαγόρευση των συναλλαγών έχει ως στόχο «την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού για την αμεροληψία και την ακεραιότητα του έργου της Επιτροπής, έναντι της όποιας υποψίας για σύγκρουση συμφερόντων».

Η αυστηροποίηση των κανόνων είναι το αποτέλεσμα της διαμάχης που ξεκίνησε το 2020 σχετικά με τις συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών εντός της Fed, με τον πρόεδρο της Fed του Ντάλας Robert Kaplan και τον πρόεδρο της Fed της Βοστώνης Eric Rosengren να αντιμετωπίζουν έντονη κριτική από τα μέσα ενημέρωσης και τελικά να παραιτούνται από τις θέσεις τους πριν τη λήξη της θητείας τους, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Την ίδια περίοδο η ακραία μεταβλητότητα που καταγράφονταν στην αγορά λόγω του νέου κορωνοϊού οδήγησε την Fed στη λήψη μέτρων μείωσης των επιτοκίων και αύξησης των αγορών ομολόγων.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.