Το νομοσχέδιο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, στο οποίο ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε ασκήσει βέτο, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο.


Το ουκρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε νομοσχέδιο που παρέχει νομικό καθεστώς στο bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα και γίνεται η πιο πρόσφατη περίπτωση χώρας που θεσμοθετεί νομικό πλαίσιο για τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη () με 300 ψήφους υπέρ και δύο κατά και παρέχει νομικό καθεστώς σε όλα τα κρυπτονομίσματα και τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα σύμφωνα με το οποίο το bitcoin και το Ethereum αναφέρονται με τον όρο «εικονικά περιουσιακά στοιχεία». Ως τέτοια ορίζονται οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν ήδη να χρησιμοποιηθούν ως νόμιμα μέσα πληρωμών ή να διαπραγματευτούν με άλλα περιουσιακά στοιχεία, προϊόντα ή υπηρεσίες. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ορίζει την Εθνική Επιτροπή Κινητών Αξιών της χώρας ως τον κύριο ρυθμιστή για εικονικά περιουσιακά στοιχεία και οποιαδήποτε μελλοντική αγορά του χώρου.

 

 

Με το νομοσχέδιο παρέχεται η νομική βάση για την ενσωμάτωση περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης στο χρηματοοικονομικό σύστημα Ουκρανίας και παράλληλα αναγνωρίζεται το δικαίωμα των πολιτών να κατέχουν και να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα, ενώ καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των συμμετεχόντων στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Παρότι το νομοσχέδιο για τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία είχε περάσει τον Οκτώβριο από το ουκρανικό κοινοβούλιο στη συνέχεια ο Πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelensky, είχε ασκήσει βέτο. Ακολούθησε τροποποίηση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση των απαραίτητων νομικών μηχανισμών εφαρμογής και της διασφάλισης της συνταγματικής του συμβατότητας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Ανάπτυξης, Mikhail Fedorov, το νέο νομοσχέδιο θα δημιουργήσει στην Ουκρανία μια νόμιμη αγορά για εικονικά περιουσιακά στοιχεία.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.