Την εχθρική της στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα διατηρεί η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, ισχυριζόμενη αυτή τη φορά ότι πέρα από απειλή για το τραπεζικό σύστημα της χώρας συνιστούν και επενδυτική απάτη.


Ανώτατος αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας (RBI) πρόσφατα προειδοποίησε (για άλλη μια φορά) την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μόντι για τους κινδύνους που συνιστούν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας τα κρυπτονομίσματα. Αυτή τη φορά, συνέκρινε τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία με τα «σχήματα Ponzi», μια σύγκριση αρκετά κοινή στις τάξεις των επικριτών των κρυπτονομισμάτων.

Τα κρυπτονομίσματα είναι επενδυτικές απάτες, λέει η RBI

Ο διοικητής της RBI, T. Rabi Sankar, σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο τη Δευτέρα άσκησε έντονη κριτική στα κρυπτονομίσματα υποστηρίζοντας, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ότι υπονομεύουν την οικονομική κυριαρχία και ακεραιότητα, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν «εγγενή αξία».

«Τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να οριστούν ως νόμισμα, περιουσιακό στοιχείο ή εμπόρευμα. Δεν έχουν υποκείμενες ταμειακές ροές, δεν έχουν εγγενή αξία. Μοιάζουν με τα σχήματα Ponzi, και μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα», δήλωσε ο Sankar.

 

 

Το σχήμα Ponzi είναι ένας τύπος επενδυτικής απάτης όπου οι αποδόσεις των επενδυτών χρηματοδοτούνται κυρίως μέσω χρημάτων που συλλέγονται από νέους επενδυτές (σε σχήμα πυραμίδας). Χωρίς κάποιο θεμελιώδες επιχειρηματικό μοντέλο, αυτά τα σχήματα συνήθως καταρρέουν όταν σταματά η ένταξη νέων επενδυτών, με τον εμπνευστή της επένδυσης να υπεξαιρεί τις τοποθετήσεις τους.

Παρόμοια σύγκριση των κρυπτονομισμάτων με τα σχήματα Ponzi έχει κάνει ο Warren Buffet, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα ως «αναληθείς» επενδύσεις. Έχει ισχυριστεί ότι οι επενδυτές δεν βάζουν τα χρήματά τους σε κάποια παραγωγική διαδικασία, αλλά απλώς «ελπίζουν ότι ο επόμενος θα πληρώσει περισσότερα» για τις συμμετοχές τους.

Ο Πίτερ Σιφ – διάσημος οικονομολόγος και εξίσου διάσημος υποστηρικτής του χρυσού («gold bug») και πολέμιος του bitcoin – έχει δηλώσει ότι προτιμά τον πραγματικό χρυσό από τον αποκαλούμενο και «ψηφιακό χρυσό». Όπως έχει πει, η βιομηχανική χρησιμότητα του χρυσού του προσδίδει «εγγενή αξία» η οποία και αποτρέπει το ενδεχόμενο της κατάρρευσης της τιμής του στο μηδέν.

Κρυπτονομίσματα VS Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας δεν πρωτοτυπεί στη στάση της έναντι των κρυπτονομισμάτων. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να αποφάσισε ότι θα πρέπει να εποπτεύει (και να ρυθμίσει) τα κρυπτονομίσματα ως κάτι «αναλογικό των άλλων νομισμάτων», ωστόσο, αντιμετωπίζει με παρόμοια εχθρότητα τα κρυπτονομίσματα εξετάζοντας την απαγόρευσή τους.

Ο διοικητής της RBI ισχυρίστηκε ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν «να καταστρέψουν το νομισματικό σύστημα, τη νομισματική αρχή, το τραπεζικό σύστημα και γενικά την ικανότητα της κυβέρνησης να ελέγχει την οικονομία».

Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε το Ελ Σαλβαδόρ να ακυρώσει την απόφαση που καθιστά το bitcoin νόμιμο χρήμα στη βάση παρόμοιων ισχυρισμών.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.