Η εξόρυξη bitcoin αντιμετωπίζει προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Αρχικά ήταν η εκδίωξη των miners από την Κίνα που οδήγησε αρκετούς από αυτούς στο Καζακστάν, μια χώρα με άφθονο φυσικό αέριο και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Τώρα όμως οι miners αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα καθώς τους τελευταίους μήνες καταγράφονται στη χώρα ελλείψεις στην ενέργεια και blackouts στο διαδίκτυο.


Στο Καζακστάν σημειώθηκαν εκτεταμένες αναταραχές μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων που είχε ως αποτέλεσμα τη κρατική καταστολή και τη διακοπή του διαδικτύου. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε σταδιακά, αλλά οι κρατικές αρχές της χώρας έχουν επιβάλει το τελευταίο διάστημα αυστηρότερους κανόνες για τους «εξορύκτες» του bitcoin - γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις σε έξοδο από τη χώρα με πιθανούς προορισμούς τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Kazinform, το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, οι αρχές του Καζακστάν εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια για τους miners κρυπτονομισμάτων από ένα τένγκε σε πέντε τένγκε (από 0,0023 σε 0,012 δολάρια ΗΠΑ).

 

 

Μηνιαίος φόρος εξοπλισμού

Ακόμη χειρότερα, ο Marat Sultangaziev, ο υφυπουργός Οικονομικών του Καζακστάν, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να επιβληθεί στους miners κρυπτονομισμάτων ένας μηνιαίος φόρος εξοπλισμού, ανεξάρτητα όχι μόνο από το εάν έχουν κέρδος αλλά και από το έαν λειτουργούν τα μηχανήματά τους. Ο υφυπουργός αιτιολόγησε την άποψή του συγκρίνοντας τον σχεδιαζόμενο φόρο με αυτόν που ισχύει για τα μηχανήματα που υπάρχουν στα καζίνο.

Επιπλέον ο Bagdat Musin, υπουργός ψηφιακής ανάπτυξης του Καζακστάν, κατηγόρησε τους μη εγγεγραμμένους «γκρίζους» miners ότι καταναλώνουν 1 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και κάλεσε τους πολίτες να καταγγέλλουν τις μη καταχωρημένες δραστηριότητες εξόρυξης.

Η ισχύουσα νομοθεσία στο Καζακστάν διακρίνει τους «γκρίζους miners» από τους «λευκούς miners» με τους δεύτερους να είναι εγγεγραμμένοι σε ένα μητρώο του υπουργείου Ψηφιακής Ανάπτυξης. Ο Musin κάλεσε τους μη εγγεγραμμένους miners να γίνουν «λευκοί miners» εντασσόμενοι στο νέο μητρώο του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση είχε διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, ενώ είχε προχωρήσει και σε διακοπές της παροχής σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια των ταραχών που είχαν ξεσπάσει από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα. Ως αποτέλεσμα μειώθηκε η ισχύς κατακερματισμού (hash rate) στους miners που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σημειώνεται ότι το Καζακστάν είναι η δεύτερη χώρα στην εξόρυξη bitcoin παγκοσμίως.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.