Η διάρκεια χαρακτήρισε την πρόσφατη διόρθωση στην αγορά κρυπτονομισμάτων ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων της Glassnode, τέτοιες συνθήκες έχουν αποδειχθεί δυνητικά επικερδείς για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.


Συγκεκριμένα, ο δείκτης λήθαργου ή αδράνειας (ο μέσος αριθμός των ημερών που κάθε συναλλασσόμενο νόμισμα παρέμεινε αδρανές, σε λήθαργο - όσο μεγαλύτερος ο αριθμός τόσο παλαιότερα τα νομίσματα) καταδεικνύει ότι το bitcoin βρίσκεται στο τέταρτο μεγαλύτερο επίπεδο υπερπώλησης (όταν η τιμή ενός asset διαπραγματεύεται χαμηλότερα της τυπικής του αξίας) της ιστορίας του. Οι τρέχουσες τιμές υποδεικνύουν ότι οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται από βραχυπρόθεσμους κατόχους, ενώ οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι συνεχίζουν να συσσωρεύουν bitcoin. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν ο δείκτης αδράνειας καταγράφει τιμές 150.000 – 250.000 βρισκόμαστε στο χαμηλότερο σημείο διόρθωσης και η πιθανότητα ραγδαίας αύξησης της τιμής του bitcoin το επόμενο διάστημα είναι μεγάλη.

Επί του παρόντος, ο δείκτης αδράνειας βρίσκεται στο 200.000, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα αλλαγής της τάσης στο εγγύς μέλλον. Η εκτίμηση αυτή υποστηρίζεται επιπλέον από το γεγονός ότι το ποσοστό των bitcoin που βρίσκεται στα χέρια μακροπρόθεσμων κατόχων διαμορφώνεται στο 76%, το οποίο και αποτελεί ιστορικό υψηλό.

Τα στοιχεία της Glassnode επιβεβαιώνουν ότι η διαφορά ανάμεσα στον υψηλό δείκτη αδράνειας και το ποσοστό των μακροπρόθεσμων κατόχων BTC είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του bitcoin και υποδεικνύει μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση κρυπτονομισμάτων στα χέρια μακροπρόθεσμων επενδυτών. Από τότε που το bitcoin κατέγραψε το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων, περισσότερα από 200.000 BTC έχουν αποσυρθεί από τα ανταλλακτήρια. Το γεγονός ενδεχομένως να σημαίνει ότι πολλοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές επιλέγουν να τηρήσουν στάση HODL αποσύροντας τα κεφάλαιά τους από τις συναλλαγές, προτιμώντας την μακροπρόθεσμη έναντι της βραχυπρόθεσμης επένδυση σε αυτά.

 

 

Ο δείκτης αδράνειας υποδεικνύει επιπλέον νέες ευκαιρίες αγοράς που ενδεχομένως προκαλέσουν κινήσεις από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Οι «φάλαινες» ερμηνεύουν ως ευκαιρία την πτώση της τιμής του bitcoin και συνεχίζουν να αυξάνουν τα ποσοστά κατοχής τους, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές τείνουν να ρευστοποιούν τις θέσεις τους.

Η MicroStrategy αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των «φαλαινών» που συνεχίζουν να επενδύουν εκατομμύρια δολάρια σε BTC. Η σημαντική ζήτηση από μακροπρόθεσμους επενδυτές σε ένα εύρος τιμών 30.000-40.000 δολαρίων μπορεί να δημιουργήσει την απαιτούμενη βάση μιας ενδεχόμενης ραγδαίας αύξηση της τιμής τους επόμενους μήνες.

Οι συνεχιζόμενες επενδύσεις των «φαλαινών» αντικατοπτρίζει τη θετική τους εκτίμηση για τη δυναμική της αγοράς κρυπτογράφησης μακροπρόθεσμα. Ακόμη και αν επιμείνει η πρόσφατη διόρθωση της αγοράς εντός του υπάρχοντος εύρους τιμών, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αναμένεται να συνεχίσουν να συσσωρεύουν bitcoin, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων επενδυτών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αντίστροφη της τάση στην αγορά bitcoin φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές θα έλκονται στον χώρο, εφόσον η αγορά αλλάξει κατεύθυνση και η τιμή του BTC αρχίσει να αυξάνεται. Ωστόσο οι θετικές μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για την τιμή του BTC δεν εξαλείφουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των τιμών.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.