Η δυναμικότητα του Lightning Network του bitcoin σημείωσε άλλο ένα ορόσημο, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.
Το σύστημα πληρωμών δεύτερου επιπέδου του bitcoin ξεπέρασε συνολικά τα 3.400 κλειδωμένα BTC, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 141 εκατ. δολάρια.
Με σχεδόν μηδενικές προμήθειες η υιοθέτηση του Lightning Network για πληρωμές με BTC αυξήθηκε δραματικά τον τελευταίο χρόνο. Την ίδια περίοδο, εν μέσω σημαντικής ανόδου των κρυπτονομισμάτων, αυξήθηκε σημαντικά η χρήση του bitcoin τόσο ως δίκτυο όσο και ως επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο από επενδυτές και μεγάλες εταιρείες.
Ωστόσο, μετά την πτώση του Νοεμβρίου η ανάπτυξη του δικτύου έχει επιβραδυνθεί. Επιπλέον, η συνολική δυναμικότητα του δικτύου Lightning παραμένει πολύ μικρή, συγκρινόμενη με το μέγεθος της κεφαλαιοποίησης του bitcoin των 790 δισ. δολαρίων.
Στην πραγματικότητα, οι χρήστες διατηρούν περισσότερα bitcoin στην blockchain του Ethereum ως Wrapped tokens, με την κεφαλαιοποίησή των Wrapped BTC να ανέρχεται σε 10 δισ. δολάρια.
Πώς λειτουργεί;
Το Lightning Network είναι ένα δίκτυο καναλιών εκτός block-chain που επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν πληρωμές σε bitcoin με σχεδόν μηδενικές χρεώσεις. Ξεκίνησε το 2018 με στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επεκτασιμότητας και διείσδυσης του bitcoin στην καθημερινότητα.
Οι χρήστες κλειδώνουν ένα ποσό bitcoin στο δίκτυο και στη συνέχεια χρησιμοποιούν το ισοδύναμό του για να κάνουν πολλές μικρότερες πληρωμές εκτός block-chain. Όταν ολοκληρωθούν οι συναλλαγές, το δίκτυο στέλνει μία συνολική απόδειξη των συναλλαγών στο block-chain. Ως αποτέλεσμα είναι σημαντικά χαμηλότερες οι προμήθειες και η συμφόρηση από τις κινήσεις των χρηστών.
Για μια εις βάθος γνωριμία με το Lightning Network, μπορείται να διαβάσετε το σχετικό whitepaper εδώ.
Τα αρνητικά
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αρνητικά σηεμία. Αρχικά, μειώνει σημαντικά αλλά δεν εξαλείφει εντελώς το κόστος των συναλλαγών σε bitcoin. Οι χρήστες επιβαρύνονται με το κόστος ανοίγματος του καναλιού συναλλαγών στο δίκτυο Lightning, το οποίο θα πρέπει να είναι στο block-chain.
Το κυριότερο όμως είναι ότι οι χρήστες είναι εκτεθειμένοι στη μεταβλητότητα της τιμής του bitcoin, καθώς το δίκτυο απαιτεί από τους χρήστες να κλειδώσουν τα νομίσματά τους. Ως αποτέλεσμα οι βίαιες διακυμάνσεις στην τιμή του BTC θα μπορούσε να αποτρέψει τους χρήστες και να εξηγήσει την αργή ανάπτυξη του δικτύου.
Η υιοθέτηση από την Block
Τον Ιανουάριο, η Cash App ενσωμάτωσε το Lightning Network, με μηδενικές προμήθειες. Η ενσωμάτωση αυτή κατέστη δυνατή χάρη στην ανάπτυξη από την Block ενός ανοικτού κώδικα Lightning Development Kit.
Η Block (πρώην Square) είναι η μητρική εταιρεία της Cash App και την περασμένη εβδομάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Jack Dorsey, επανέλαβε τη δέσμευσή του στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα και ανοιχτά πρωτόκολλα όπως το bitcoin.
Νωρίτερα, ο Dorsey είχε τρολάρει την αποτυχημένη προσπάθεια της Meta να δημιουργήσει δικό της κρυπτονόμισμα, το Diem, με την ανάρτησή του «carpe diem», που στα λατινικά σημαίνει άδραξε την ημέρα.
carpe diem https://t.co/QTN2JzehUZ
— jack⚡️ (@jack) January 26, 2022