Η παγκόσμια υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων έχει απογειωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η δημοτικότητα και η αποτίμησή τους αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Με σαφώς μικρότερους ρυθμούς αυξάνονται και τα παγκόσμια ποσοστά ιδιοκτησίας κρυπτονομισμάτων ενώ έρευνα της πλατφόρμας DataReport  αποκαλύπτει τις χώρες που ηγούνται στην κατοχή κρυπτονομισμάτων.


Όπως αναφέρεται στην έρευνα (που πραγματοποιήθηκε το 3ο τρίμηνο του 2021 και δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2022), περίπου το 10,2% του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο κατέχει κάποιο είδος κρυπτονομισμάτων. Η Ταϊλάνδη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με ποσοστό 20,1% και ακολουθούν η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες και η Νότια Αφρική με 19,4%. Στην τρίτη θέση με ποσοστό 18,6% βρίσκεται η Τουρκία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 14η θέση με το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που κατέχουν κάποιο κρυπτονόμισμα να ανέρχεται στο 12,7%. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 8,6%.


Η κατοχή κρυπτονομισμάτων είναι πιο διαδεδομένη στις ηλικίες 25-34 ετών και στους άνδρες σε ποσοστό 15,5%. Οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας κατέχουν κρυπτονομίσματα σε ποσοστό 9,5%. Στις ηλικίες 16-24 ετών οι άνδρες χρήστες του διαδικτύου κατέχουν κρυπτονομίσματα σε ποσοστό 13,3%, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 6,4%. Συνολικά, τα μεγαλύτερα ποσοστά κατοχής κρυπτονομισμάτων καταγράφονται στις ηλικίες μεταξύ 16-44 ετών.

Ώθηση στην κατοχή κρυπτονομισμάτων

Παρότι κάποιες χώρες υστερούν σε ποσοστά κατοχής κρυπτονομισμάτων η κατάταξή τους ενδέχεται να αλλάξει καθώς ο χώρος αναπτύσσεται με διάφορα κρυπτονομίσματα αποκτούν θεσμική αναγνώριση. Η δυνατότητα της γρήγορης απόδοση έχει λειτουργήσει ως το βασικό κίνητρο για την κατοχή διάφορων κρυπτονομισμάτων αυξάνοντας τη δημοτικότητά τους. Για παράδειγμα, πέρυσι, το bitcoin ήταν μεταξύ των κορυφαίων σε επίδοση επενδυτικών προϊόντων.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν αποκτήσει ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων εξαιτίας της αυξανόμενης υιοθέτησης τους, αντικαθιστώντας σε κάποιες περιπτώσεις τα συμβατικά νομισματικά συστήματα. Για παράδειγμα, τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή μισθών ή για δανεισμό, εναλλακτικά των συμβατικών μορφών χρηματοδότησης.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι το 55% των κατόχων κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ θα ήθελε να πληρώνεται τους μισθούς του σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία επικαλούμενοι τη μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία.

Επιπλέον το Ελ Σαλβαδόρ έχει γίνει η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα.

Το ποσοστό του 10% των χρηστών του διαδικτύου παγκοσμίως που κατέχουν κρυπτονομίσματα θεωρείται σημαντικό καθώς πρόκειται για μια αρκετά νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως βασικό επενδυτικό προϊόν. Επιπλέον, η ιδιοκτησία τους αναμένεται να αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα κατανοούν πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα.

 

 

Στις αναπτυσσόμενες χώρες οι περισσότεροι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων

Οι περισσότεροι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων απαντώνται σε αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από οικονομικές κρίσεις και επιβαρύνθηκαν επιπλέον από την πανδημία του κορωνοϊού. Σε αυτές τις χώρες, με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους να μην διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, τα κρυπτονομίσματα αναδεικνύονται σε τρόπο ανάσχεσης του αυξανόμενου πληθωρισμού και των επιπτώσεων από τις υποτιμήσεις των εθνικών νομισμάτων τους.

Επιπλέον, οι κάτοικοι αυτών των χωρών στρέφονται στα κρυπτονομίσματα για να εξασφαλίσουν τις οικονομίες τους και τα χρησιμοποιούν και ως μια μορφή εμβάσματος χρημάτων καθώς συνήθως καταγράφουν υψηλά ποσοστά μετανάστευσης.

Ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων είναι η αποκεντρωμένη φύση τους που εξαλείφει τους μεσάζοντες όπως τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες και αντ' αυτού επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν απευθείας μεταξύ τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα αποκεντρωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα που παραμένει σε μεγάλο βαθμό χωρίς εποπτεία, γεγονός που επικαλούνται οι επικριτές των κρυπτονομισμάτων υποστηρίζοντας ότι δυνητικά μπορεί να αποσταθεροποιηθεί ο συμβατικός χρηματοπιστωτικός τομέας.

Οι προοπτικές εποπτείας και ρύθμισης του χώρου των κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να αλλάξει τα ποσοστά ιδιοκτησίας τους. Ήδη αρκετές χώρες επεξεργάζονται τα νομικά πλαίσια για τη ρύθμιση και εποπτεία του χώρου εν μέσω μιας συνεχιζόμενης συζήτησης για το εάν θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως μέσο συναλλαγών ή ως χρηματοοικονομικό προϊόν.

Κάποιες χώρες επικαλούνται το χαρακτηριστικό της μεταβλητότητας για να θέσουν εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα. Εκτός από την Κίνα, η Ρωσία είναι η τελευταία χώρα που συζητά την πλήρη απαγόρευση κρυπτονομισμάτων επικαλούμενη αδυναμίες όπως η μεταβλητότητα και η ενδεχόμενη χρήση τους σε παράνομες δραστηριότητες.

Ωστόσο με την πρόταση της κεντρικής τράπεζας της χώρας διαφωνούν αρκετοί πολιτικοί όπως ο πρώην πρόεδρος Dmitry Medvedev, ο οποίος πιστεύει ότι η απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων θα φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin με δηλώσεις του έχει καλέσει τις κρατικές υπηρεσίες να βρουν κοινό έδαφος για τα κρυπτονομίσματα.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.