«Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε» δήλωσε «οργισμένος» ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.


Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ απέρριψε τη σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να εγκαταλείψει το bitcoin ως νόμιμο χρήμα στη χώρα.

Το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα προέτρεψε το Ελ Σαλβαδόρ να σταματήσει τη χρήση του bitcoin ως νόμιμο χρήμα και να καταργήσει το Fidebitcoin, το καταπιστευματικό ταμείο των 150 εκατ. δολαρίων που δημιουργήθηκε με τον νόμο του Bitcoin.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ελ Σαλβαδόρ, Alejandro Zelaya, δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι το bitcoin είναι ζήτημα «εθνικής κυριαρχίας». Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, δήλωσε «οργισμένος»:

«Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε»

«Οι χώρες είναι κυρίαρχα έθνη και λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για την πολιτική τους», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

 

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε πρόσφατη ανάλυση του ΔΝΤ για το Ελ Σαλβαδόρ, «Βραχυπρόθεσμα το πραγματικό κόστος της εφαρμογής του Chivo και της ενεργοποίησης του νόμου για το Bitcoin υπερβαίνει τα πιθανά οφέλη».

Το ΔΝΤ συνέστησε επίσης στην κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ να αρχίσει να χρεώνει τέλη για τη χρήση του ψηφιακού του πορτοφολιού Chivo. Επιπλέον, το ΔΝΤ, κάλεσε την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ να σταματήσει να δίνει 30 δολάρια σε bitcoin σε κάθε πολίτη που εγγράφεται για να χρησιμοποιήσει το πορτοφόλι Chivo.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για το Ελ Σαλβαδόρ, η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ανάγκη να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής του νόμου για το Bitcoin, αλλά συμφωνεί ότι η εποπτεία θα μπορούσε να ενισχυθεί.

Το Ελ Σαλβαδόρ τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους υιοθέτησε το bitcoin ως εθνικό νόμισμα αναγνωρίζοντάς το ως νόμιμο χρήμα μαζί με το δολάριο ΗΠΑ. Έκτοτε, η χώρα έχει αγοράσει 1.801 BTC.

Στις αρχές Ιανουαρίου, το Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι συντάσσονται 20 νομοσχέδια που θα καθορίζουν το νομικό πλαίσιο της έκδοσης ομολόγων σε bitcoin, με τον Πρόεδρο της χώρας, Nayib Bukele, να εκτιμά ότι τα νομοσχέδια θα υπερψηφιστούν. Επιπλέον, ο Bukele εκτιμά ότι φέτος, δύο ακόμη χώρες θα υιοθετήσουν το BTC ως νόμιμο χρήμα και προβλέπει ότι η τιμή του bitcoin θα φτάσει τα 100.000 δολάρια, ενώ έχει αναφερθεί και σε μια «τεράστια έκπληξη» στο συνέδριο του bitcoin.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.