Στη χαμηλότερη τιμή του από τον Ιούλιο έφτασε το bitcoin και πλέον έχασε και το επίπεδο ισχυρής στήριξης των 35.000 δολαρίων.

Αρκετοί εκτιμούσαν ότι το επίπεδο των 39.000 δολαρίων θα άντεχε και μετά την υποχώρηση ότι τα 38.000 δολάρια θα μπορούσαν να είναι μια βάση στήριξης. Ωστόσο η νέα πτώση διαμορφώνει την τιμή στην περιοχή του παραπάνω χαμηλού.

Η τιμή του κρυπτονομίσματος βρίσκετα περίπου 20% πάνω από το χαμηλό των 30.000 δολαρίων που είχε σημειώσει το καλοκαίρι, όταν είχε καταγράψει περίπου εννέα εβδομάδες πλάγιας κίνησης

Το καθημερινό χρονοδιαγράμμα του bitcoin παρουσιάζει ένα ασυνήθιστο για το κρυπτονόμισμα μοτίβο, καθώς μοιάζει με... καμήλα (κορυφώσεις και υποχωρήσεις σε σχήμα καμπούρας) χωρίς να μας διαφωτίζει ιδιαίτερα.

Αυτό που δείχνει ξεκάθαρα όμως είναι ότι η τιμή του bitcoin έχει διαγράψει μια πορεία σε ένα τεράστιο εύρος τιμών από τα 30.000 -35.000 δολάρια έως τα 60.000-70.000 δολάρια.

Δεδομένου ότι τα 100.000 δολάρια είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, το να κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα ίσως δεν αποτελεί έκπληξη για ένα περιουσιακό στοιχείο 6 ψηφίων. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και αναμενόμενο προκειμένου να υπάρξει εξοικείωση με τα επίπεδα των 30, 70, 40, 80, 5k, 90, 100000 δολαρίων Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει την αξία του καθώς η τιμή των 6 ψηφίων θα φαίνονταν πολύ μεγάλη και πρόωρη.

Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την πεποίθηση κάποιων μακροχρόνιων κατόχων ότι πραγματικά θα φτάσει στα 500.000 δολάρια επειδή διατηρεί την αξία του, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, και συμπεριφέρεται όπως θα περίμενε κανείς από ένα περιουσιακό στοιχείο που ίσως στοχεύει τα 100.000 δολάρια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια άλλη πτυχή της πορείας του bitcoin που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι το εύρος τιμής του κρυπτονομίσματος αποκρυσταλλώνεται στα 5 ψηφία.

Παρότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες στο χώρο των αγορών, το bitcoin έδειχνε αρκετά ακριβό στα 5 ψηφία και όλοι αισθάνονταν μεγαλύτερη ανεση με τα 4 ψηφία αλλά πλέον μετά τα τελευταία σκαμπανεβάσματα τα 5 ψηφία δείχνουν αρκετά λογικά.

Προφανώς, και ανάλογα με την πορεία της τιμής, τα 4 ψηφία κάθε άλλο παρά έχουν απομακρυνθεί ως πιθανότητα, αλλά εφόσον επανερχόμασταν στα 5 ψηφία, αυτό θα ισχυροποιούσε την πρόσληψη του bitcoin ως περιουσιακού στοιχείου 5 ψηφίων.

 

 

Η θεωρία των ψηφίων ενδεχομένως μπορεί να εξηγήσει γιατί τα 200.000 δολάρια δεν βρίσκονται σε αυτόν τον αγώνα ανόδου (bull run) καθώς έχει ίσως υποτιμηθεί η αντίσταση του περάσματος στα έξι ψηφία, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη από το πέρασμα των πέντε ψηφίων.

Εφόσον ισχύει αυτή η εξήγηση τότε υπάρχει ένας πεινασμένος ταύρος (bull -άνοδος), μέσα στην αρκούδα (bear -πτώση), και ίσως αυτό που βλέπουμε δεν είναι η πλήρης καταστροφή, αλλά περισσότερο μακρόσυρτη πορεία στα 100.000 δολάρια.

Ωστόσο εάν μας έχουν δείξει κάτι τα προηγούμενα ανοδικά ξεσπάσματα που ακολουθήκαν από αντίστοιχα ξεσπάσματα πτώσεων τότε ισχύει και το αντίστροφο δηλαδή, όταν οι αρκούδες (πτώση) κυριαρχούν δεν αργούν να εμφανιστούν οι ταύροι (άνοδος).

Έτσι, όσον αφορά το κλίμα της αγοράς, οι οπαδοί των αρκούδων (αμυντική στάση- πτώση) εκτιμούν ότι ο πυθμένας βρίσκεται στα 19.000 δολάρια. Ωστόσο η εμπειρία δείχνει ότι στις αμυντικές περιόδους θα πρέπει να αναμένονται χειρότερα από τις εκτιμήσεις, επομένως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και σύντομο πέρασμα από ένα 4 ψήφιο επίπεδο των 9.000 δολαρίων. Η ερμηνεία που δίνουν εκείνοι που διατηρούν θέση long είναι γιατί να παίζετε με μικρά ψηφία όταν έρχονται έξι ψηφία.

Ασφαλώς θα υπάρξουν traders που θα «καούν» αλλά η πίεση πωλήσεων μπορεί να είναι ηπιότερη, επειδή η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στα 5 ψηφία σημαίνει ότι τα 6 ψηφία είναι εφικτά ενώ τα 4 ψηφία θα φαίνονταν ως κάτι πολύ φθηνό.

Με άλλα λόγια τα χρήματά σας μπορεί να τριπλασιαστούν ή να μειωθούν στο μισό και εάν μειωθούν στο μισό αυτό μπορεί να είναι κάτι προσωρινά, καθώς στη συνέχεια μπορεί να τριπλασιαστούν.

Εκτός βέβαια αν όλοι αποφασίσουμε να επιστρέψουμε στον άχρηστο χρυσό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για τη μεταφορά χρημάτων, και όλες οι αποδόσεις στις πλατφόρμες αποκεντρωμένης οικονομίας (defi) σταματήσουν.

Υποθέτοντας ότι το περιουσιακό στοιχείο διατηρήσει το χαρακτήρα του ως περιουσιακό στοιχείο και εξακολουθήσει να έχει τη χρησιμότητα που έχει ακόμα και τώρα – πόσο μάλλον αυτή που θα αποκτήσει στο μέλλον καθώς η καινοτομία εξελίσσεται – τότε κάποιος που παλαιότερα θα είχε πουλήσει σε αυτά τα επίπεδα τιμών λόγω της απουσίας προηγούμενων πληροφοριών διόρθωσης που πλέον υπάρχουν, ενδέχεται να μην εγκαλείψει τη θέση του πουλώντας.

Επιπλέον, τα επίπεδα του πυθμένα θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν, όπως και τα επίπεδα της κορυφής, ώστε να έχουμε μεγαλύτερο εύρος πλάγιων κινήσεων που μας εξοικειώνουν με αυτά τα επίπεδα, ώστε η κατάκτηση των μεγάλων αριθμών να γίνει με άνεση και σταθερότητα.

Ωστόσο, τα πάντα μπορούν να συμβούν, και το ερώτημα του τίτλου θα μείνει αναπάντητο, καθώς κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια σε τέτοια ερωτήματα. Όμως, υπό το πρίσμα μιας ευρύτερης θεώρησης και εφόσον η εκτίμηση ότι η επίτευξη μιας μεγάλης τιμής προϋποθέτει την εξοικείωση με αυτήν ισχύει είναι ακριβώς αυτή η προσπάθεια εξοικείωσης που εξηγεί αφενός το εύρος των πρόσφατων κινήσεων και αφετέρου τις επερχόμενες, δυνητικά ανοικτές και προς τις δύο κατευθύνσεις.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.