Δεν συμβαίνει κάθε μέρα ο πρόεδρος μιας χώρας να τσακώνεται στο Twitter με έναν παγκοσμίου φήμης οικονομολόγο αλλά αυτό ακριβώς συνέβη τις πρώτες μέρες του έτους. Όταν ο οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Steve Hanke, αμφισβήτησε το ενεργειακό σχέδιο του Ελ Σαλβαδόρ για την εξόρυξη bitcoin, ο Πρόεδρος της χώρας, Nayib Bukele, τον «βομβάρδισε» με σειρά μηνυμάτων, αφού πρώτα τον αποκάλεσε «ηλίθιο» ("ID-10t").

«Πόση ενέργεια μπορείτε να εξάγετε από το ανενεργό ηφαίστειο Conchagua; Πού είναι η μελέτη σκοπιμότητας; Το Ελ Σαλβαδόρ έχει ήδη τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα και εισάγει το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει (@IEA). Χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, κανείς δεν γνωρίζει πώς η πόλη του bitcoin επηρεάσει αυτό το έλλειμμα», έγραψε ο καθηγητής.

Η απάντηση του προέδρου:

«Φυσικά και είναι ανενεργό το ηφαίστειο, ηλίθιε!
Στο μεγαλύτερο ποσοστό της η γεωθερμική ενέργεια εξάγεται από πηγάδια κοντά σε ΑΝΕΝΕΡΓΑ ηφαίστεια!
Για ποιο λόγο θα έχτιζε κάποιος μια πόλη κάτω από ένα ΕΝΕΡΓΟ ηφαίστειο;»

 

 

Τα πηγάδια

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών Arcane Research το φθηνότερο μέρος στον κόσμο για εξόρυξη bitcoin με βάση το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το Κουβέιτ με τιμή που ανέρχεται στα 880 δολάρια ανά bitcoin. Στο Ελ Σαλβαδόρ, η τιμή αυτή ανέρχεται σε πάνω από 10.000 δολάρια ανά bitcoin. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αμφιβολίες του Hanke μοιάζουν λογικές.

Από την πλευρά του, ο Bukele απέρριψε τον ισχυρισμό του Hanke για το «τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα» της χώρας υποστηρίζοντας ότι το Ελ Σαλβαδόρ εισάγει ενέργεια, καθώς ως μέλος μιας ανοικτής περιφερειακής αγοράς επωφελείται από τις καλύτερες τιμές που προσφέρουν παραγωγοί εκτός της χώρας, για να προσθέσει ότι σύντομα αυτό θα αλλάξει. Όπως είπε έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τον Μάιο του 2022. Επιπλέον ανέφερε την κατασκευή ενός νέου φράγματος νερού, το οποίο σύντομα θα παρέχει 66 MW καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας.

Αναφορικά με την ηφαιστειακή ενέργεια, ο Bukele είπε:

«Έχουμε ανοίξει νέα πηγάδια και σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τη γεωθερμική μας παραγωγή… κατά πολύ. Μόνο αυτό το πηγάδι, στο οποίο αναφέρθηκα πριν από μερικούς μήνες, θα παράγει 95 MW καθαρής, φθηνής και ανανεώσιμης ενέργειας από μια πηγή που θα διαρκέσει μερικά εκατομμύρια χρόνια, τουλάχιστον».

Σύμφωνα με τον Bukele, τέσσερα πηγάδια έχουν ανοιχτεί μέχρι στιγμής και το ηφαίστειο Conchagua είναι «τέλειο για να τροφοδοτήσει την πόλη bitcoin», ενώ το πλεόνασμα της ενέργειας θα κατευθυνθεί στην εξόρυξη bitcoin.

«Η πιθανότητα να βρούμε τουλάχιστον ένα πηγάδι που να μπορεί να παράγει +42 MW είναι 90%», αναφέρει ο Bukele προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν αρκετό για να τροφοδοτήσει ολόκληρη την πόλη bitcoin.

«Και αν η πόλη μεγαλώσει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο (ευχάριστο πρόβλημα), τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εργοστάσιο των 95MW που κατασκευάζουμε για την αρχική τροφοδοσία».

Οι προβλέψεις

Ο Bukele εμφανίζεται σίγουρος για τη γεωθερμική ενέργεια από τα ηφαίστεια της χώρας και την κερδοφορία της πόλης bitcoin. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για τις τοπικές κοινότητες και τις επιπτώσεις που θα έχει στη γη και την οικονομία τους η δημιουργία ενός κόμβου fintech.

Ο Μπουκέλε όμως είναι αισιόδοξος. Σε ανάρτησή του στο Twitter τις αρχές του χρόνου , εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή της πόλης του bitcoin και ότι τα «ηφαιστειακά» ομόλογα «υπεκαλυφθούν».

Οι σημερινές τιμές

Τις τελευταίες ημέρες η τιμή bitcoin βρίσκεται στην περιοχή των 41.000 - 42.000 δολαρίων σε αρκετή απόσταση από το υψηλό των 69.000 δολαρίων του περασμένου έτους. Σήμερα, 19 Ιανουαρίου η τιμή του bitcoin υποχωρεί κατά 1% στα 41.173 δολάρια, ενώ ο δείκτης φόβου και απληστίας του κρυπτονομίσματος βρίσκεται σταθερά στην περιοχή του «ακραίου φόβου» με τιμές από 22 έως 25, σήμερα 24.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.