Ο βουλευτής Tom Emmer υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην τεχνολογία blockchain αλλά με «αμερικανικά χαρακτηριστικά».

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής από την Μινεσότα, Tom Emmer, εισηγείται με νομοσχέδιο την απαγόρευση στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) της έκδοσης CBDC απευθείας σε ιδιώτες. Τα CBDCs είναι τα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών. Ο βουλευτής προειδοποίησε για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν την Κίνα στο «ύπουλο μονοπάτι του ψηφιακού αυταρχισμού».

CBDC: Μια έσχατη προειδοποίηση

Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Γερουσίας, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, δήλωσε ότι η έκθεση Κεντρικής Τράπεζας για τα CBDCs θα δημοσιευτεί τις «επόμενες εβδομάδες».

Μία μέρα μετά, ο βουλευτής Tom Emmer, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που θα εμποδίζει την Fed από την έκδοση του ψηφιακού της νομίσματος απευθείας σε ιδιώτες. Το νομοσχέδιο αποτελεί τροποποίηση του άρθρου 13 του νόμου για την ομοσπονδιακή τράπεζα.

Εκτός από τους περιορισμούς στο CBDC, το νομοσχέδιο θα απαγορεύει στη Fed την προσφορά «προϊόντων ή υπηρεσιών απευθείας σε ιδιώτες» ή τη «διατήρηση λογαριασμού εκ μέρους ενός ατόμου».

Σε μια σειρά μηνυμάτων στο Twitter, ο βουλευτής Emmer αιτιολόγησε το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αναφέροντας πως τα CBDCs , όπως αυτό που εισήγαγε η Κίνα, «ουσιαστικά καταργούν τα οφέλη και την προστασία των μετρητών». Υπογράμμισε ότι η πολιτική για το ψηφιακό δολάριο των ΗΠΑ θα πρέπει να προστατεύει το οικονομικό απόρρητο, να διαφυλάσσει την «κυριαρχία» του και να «προάγει την καινοτομία». Ο βουλευτής προειδοποίησε ότι εάν παραβιαστούν αυτές οι αρχές, η Fed θα μπορούσε να εξισωθεί με μια εμπορική τράπεζα που οφείλει να παρακολουθεί «επ' αόριστον» τα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία των πελατών της. Ο βουλευτής εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του σχετικά με την εποπτεία της οικονομικής δραστηριότητας από την Fed.

 

 

Ο Emmer υποστηρίζει ότι το CBDC της Fed πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους, να παρέχει τη δυνατότητα συναλλαγών σε ένα διαφανές blockchain και να διασφαλίζει το ιδιωτικό απόρρητο όπως τα μετρητά. Με άλλα λόγια, κάθε CBDC της Fed πρέπει να είναι ανοιχτό, να παρέχεται χωρίς άδεια και να διασφαλίζει το απόρρητο, είπε. Ολοκληρώνοντας την επιχειρηματολογία του ανέφερε: «Με απλά λόγια, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην τεχνολογία blockchain με αμερικανικά χαρακτηριστικά, αντί να μιμούμαστε από φόβο τον ψηφιακό αυταρχισμό της Κίνας».

Ο βουλευτής Emmer υποστηρίζει εδώ και καιρό τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία κρυπτονομισμάτων. Τον Ιούλιο του 2019 εισήγαγε νομοσχέδιο με στόχο την προστασία των κατόχων κρυπτονομισμάτων fork (όπως το bitcoin Cash) από τις ασαφείς φορολογικές οδηγίες της εφορίας (IRS). Αργότερα το ίδιο έτος, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για την προστασία των πωλήσεων σε token από την SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Το 2021, συνέχισε την προσπάθειά του να μετριάσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τη νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα, όπως οι απαιτήσεις KYC (Know your custome - ταυτοποίηση) για τα μη εποπτευόμενα (self-hosted) πορτοφόλια κρυπτογράφησης και τους κόμβους blockchain που επιβλήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Fed δεν φαίνεται να βιάζεται στο όσον αφορά το ψηφιακό δολάριο, με τον Powell να έχει υπογραμμίσει τη σημασία της ορθότητας και όχι της πρωτιάς.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.