Περισσότερες από 200 συσκευές εξόρυξης κατέσχεσε η αστυνομία του Kοσόβου στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη με επιδρομές σε «φάρμες» εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν μετά την απαγόρευση από τις αρχές στην Πρίστινα της ενεργοβόρας εξόρυξης ψηφιακών νομισμάτων καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση.

Η αστυνομία του Κοσόβου έχει κατασχέσει εκατοντάδες μηχανές εξόρυξης στο πλαίσιο του περιορισμού της δραστηριότητας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων εν μέσω ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας. Στην τελευταία αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σέρβοι, συνελήφθη ένα άτομο.

Οι αρχές κατέσχεσαν 272 συσκευές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρυπτονομισμάτων στον δήμο Leposavic, αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ενώ σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Xhelal Svecla, ανέφερε ότι «η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια».

Την επιχείρηση σχολίασε και ο υπουργός Οικονομικών, Hekuran Murati, αναφέροντας στα social media ότι η εκτιμώμενη μηνιαία κατανάλωση ενέργειας του εξοπλισμού εξόρυξης που κατασχέθηκε ισοδυναμεί με την ενέργεια που απαιτείται για να καλύψει τις ανάγκες 500 σπιτιών, με την αξία της να εκτιμάται μεταξύ 60.000 και 120.000 ευρώ.

Ο Murati πρόσθεσε:

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον παράνομο πλουτισμό κάποιων, σε βάρος των φορολογουμένων».

Ο συνολικός αριθμός των συστημάτων εξόρυξης (rigs) που έχουν κατασχεθεί από την έναρξη της απαγόρευσης ανέρχεται σε 342, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την Τρίτη τη διακοπή της δραστηριότητας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, επικαλούμενη το αυξανόμενο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

 

Κίνδυνος εθνικών εντάσεων από την απαγόρευση εξόρυξης

Η κυβερνητική απαγόρευση και οι αστυνομικές επιχειρήσεις στις εγκαταστάσεις εξόρυξης, έχουν αυξήσει την ένταση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Κοσόβου, στην οποία κυριαρχούν οι Αλβανοί, και των Σέρβων που αποτελούν την πλειοψηφία σε τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι Σέρβοι δεν αποδέχονται την εξουσία της Πρίστινα και για περισσότερο από δύο δεκαετίες από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1998 – 1999, δεν πληρώνουν για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

Η δημόσια υπηρεσία ηλεκτρισμού της χώρας εξακολουθεί να καλύπτει τους λογαριασμούς από τα δικά της έσοδα και σύμφωνα με εκτιμήσεις που αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το κόστος ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, που επιδεινώθηκε από την ανεπαρκή τοπική παραγωγή και τις αυξανόμενες τιμές εισαγωγής, επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο. Η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης δύο επιχειρήσεις σε περιοχές όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί, κατά τη διάρκεια των οποίων κατασχέθηκαν 70 μηχανήματα εξόρυξης.

H υπουργός Οικονομίας, Artane Rizvanolli, παρουσίασε την απαγόρευση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων ως ένα έκτακτο μέτρο, που συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, στις προτάσεις της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ωστόσο, οι επικριτές του μέτρου εκφράζουν αμφιβολίες για τη νομιμότητά του, καθώς η εξόρυξη ψηφιακών νομισμάτων δεν απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ τον Οκτώβριο υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα το οποίο δεν έχει ακόμα εγκριθεί.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.