Τις τελευταίες ημέρες bitcoin βρίσκεται σημειώνει πτωτική τάση και έχει καταγράψει απώλειες 10,5% σε διάστημα επτά ημερών. Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα φαίνεται να αντιδρά σε μακροοικονομικούς παράγοντες και θα μπορούσε να συνεχίσει βραχυπρόθεσμα την πτωτική του πορεία.

Σήμερα, Κυριακή, το bitcoin διαπραγματεύεται στα 42.110 δολάρια με άνοδο 2,82% και ενώ είχε προηγηθεί η πτώση χθες στο επίπεδο των 40.500 δολαρίων. Μένει να διαπιστωθεί εάν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα διατηρηθούν και εάν η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα ανακάμψει ή θα συνεχίσει την καθοδική της τάση προς τα 30.000 δολάρια.

Στη χθεσινή πτώση προφανώς συνέβαλλαν και τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα οποία τον Δεκέμβριο του 2021 προστέθηκαν περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία αυτής της χώρας, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τον αναμενόμενο των άνω των 400.000.

Τα στοιχεία για την ανεργία ενίσχυσαν τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς εξετάζονται σε συνδυασμό με εκείνα για τον πληθωρισμό ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 7% στις επερχόμενες ανακοινώσεις. Τα παραπάνω, δυσχεραίνουν τις συνθήκες τόσο για την παγκόσμια αγορά όσο και για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, όπως το bitcoin.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρκετών ειδικών τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου πιθανότατα θα υποστούν κλυδωνισμούς βραχυπρόθεσμα ή και μεσοπρόθεσμα, αλλά τελικά θα επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων. Ο Mike McGlone, επικεφαλής αναλυτής Commodity του Bloomberg Intelligence, παραμένει βέβαιος ότι το bitcoin θα φτάσει τα 100.000 δολάρια το 2022.

Από την άλλη πλευρά, ο Jurrien Timmer, διευθυντής Global Macro για την επενδυτική εταιρεία Fidelity, πιστεύει ότι το Bitcoin θα «απογοητεύσει» εξίσου τόσο τους «ταύρους» όσο και τις «αρκούδες» (bulls, εκείνοι που αναμένουν ανοδική κίνηση - bears, εκείνοι που αναμένουν πτωτική κίνηση). Οι πρώτοι αναμένουν μια γρήγορη ανάκαμψη προς την τιμή - στόχο του McGlone, ενώ οι δεύτεροι «βλέπουν» ενδεχόμενη τιμή στα 30.000 δολάρια ή και πολύ χαμηλότερα.
Όπως αναφέρει ο Timmer:

«Εάν τα πραγματικά επιτόκια παραμείνουν αρνητικά, ο χρυσός και το bitcoin θα μπορούσαν να τα πάνε καλά φέτος. Αλλά η ώθηση του «πλεονάζοντος χρήματος» [αύξηση της προσφοράς του χρήματος (M2) αφαιρουμένης της αύξησης του ΑΕΠ] κάθε άλλο παρά έχει εξαφανιστεί. Είναι πιθανό τόσο ο χρυσός όσο και το bitcoin να συνεχίσουν να απογοητεύουν εξίσου τους «ταύρους» και τις «αρκούδες» σημειώνοντας μικρές μεταβολές το 2022».

 

 

Θα συνεχίσει το bitcoin την κίνηση... του κάβουρα και το 2022;

Ο Timmer εξηγεί ότι το bitcoin, ο χρυσός και άλλα περιουσιακά στοιχεία έχουν αντιδράσει θετικά στην αύξηση της νομισματικής προσφοράς των ΗΠΑ. Καθώς όμως, η FED επιχειρεί αλλαγές στη νομισματική της πολιτική, το BTC θα μπορούσε να υποχωρήσει.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σημείωσε ένα εντυπωσιακό ράλι καθώς η FED συνέβαλε στην παγκόσμια αύξηση της ρευστότητας. Έκτοτε, το BTC σημείωσε πλάγιες κινήσεις σε ένα εύρος τιμών από τα 30.000 έως τα 60.000 δολάρια καθώς άλλαξαν οι μακροοικονομικές προοπτικές.

Σε αυτό το θέμα, ο Arthur Hayes, πρώην διευθύνων σύμβουλος της δημοφιλούς πλατφόρμας συναλλαγών BitMEX, έγραψε:

«Από τη στιγμή που ανακόπηκε η ποσοστιαία αύξηση του Μ2, το bitcoin σημειώνει πλάγιες κινήσεις. Εάν το M2 υποχωρήσει στο 0% - και ενδεχομένως να γίνει και αρνητικό- σε σύντομο χρονικό διάστημα, το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι το bitcoin (ελλείψει οποιασδήποτε ασυμπτωτικής αύξησης του αριθμού των χρηστών ή των συναλλαγών μέσω του δικτύου), πιθανότατα, θα υποχωρήσει εξίσου χαμηλότερα».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.