Η έναρξη του 2022 για το bitcoin ήταν μάλλον διαφορετική από ό,τι θα περίμεναν οι περισσότεροι traders. Οι πλάγιες κινήσεις που κατέγραψε στο μεγαλύτερο μέρος του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μεταβλητότητας και προς τις δύο κατευθύνσεις (είτε ανοδικά είτε πτωτικά) για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε όρους κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Το τελευταίο 24ωρο η πλάγια αυτή κίνηση μετατρέπεται σε πτωτική με το bitcoin να διαπραγματεύεται στα 43.400 δολάρια έχοντας υποχωρήσει κατά 1,5%. Είχε προηγηθεί η αποτυχία διάσπασης των 50.000 δολαρίων τις τελευταίες μέρες του 2021 και ακολούθως διαδοχικές μέρες πλάγιων κινήσεων στο επίπεδο των 45.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Material Indicators οι bids παραγγελίες (αντιπροσωπεύουν τη μέγιστη τιμή στην οποία αγοράζει κάποιος) ύψους 10 εκατ. δολαρίων για τιμές στα περίπου 45.000 δολάρια και εκείνες ύψους 36 εκατ. δολαρίων για τιμές από 44.000 έως 42.000 δολάρια υποδηλώνουν ότι τρέχουσα στήριξη της τιμής διατηρείται. Ωστόσο αυτά τα επίπεδα τιμών θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως η τελευταία γραμμή άμυνας των ταύρων (bulls -ανοδική τάση) στην περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης.

Πάνω από το επίπεδο των 45.000 δολαρίων δεν υπάρχει σημαντική αντίσταση μέχρι τα 59.000 δολάρια, επίπεδο για το οποίο καταγράφονται 13 εκατ. δολάρια σε ask παραγγελίες (αντιπροσωπεύουν τη μικρότερη τιμή στην οποία πουλάει κάποιος). Αυτό, βέβαια δεν σημαίνει ότι το BTC θα κινηθεί ανοδικά προς αυτό το επίπεδο, εάν χαθούν τα προαναφερθέντα επίπεδα στήριξης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Arcane Research, η αγορά παραγώγων σε bitcoin έχει αναδιοργανωθεί, καθώς έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου δικαιώματα προαίρεσης (options) σε bitcoin ύψους 5,8 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες λήξεις options που οδήγησε το Open Interest στα futures του bitcoin σε πτώση 47,8%. Όπως αναφέρει η Arcane Research:

«Αυτό (η πτώση του Open Interest στα futures) θα μπορούσε να είναι κάτι περιστασιακό, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει προκληθεί από την αναδιάταξη της αγοράς με τις λήξεις των δικαιωμάτων προαίρεσης καθώς και αυτές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (…)»

Η Arcane Research υποστηρίζει επίσης ότι το 2021 τα περισσότερα δικαιώματα προαίρεσης με τιμές πολύ μακριά από τις ανοδικές κορυφώσεις κατέληξαν «άχρηστα». Η αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης αποτέλεσε ένα βασικό μέρος της δυναμικής στην τιμή του BTC τα τελευταία 2 χρόνια και, αν επαναληφθεί η ιστορία, θα μπορούσε να υπονοήσει τι θα στο 1ο τρίμηνο του 2022. Η Arcane Research αναφέρει:

«Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στη σταθεροποίηση της τιμής του BTC. Τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, το bitcoin σημείωσε ισχυρές αποδόσεις στο πρώτο μισό της περιόδου λήξης των δικαιωμάτων προαίρεσης και αρνητικές αποδόσεις στη δεύτερη περίοδο».

 

 

Νέα δυναμική για το bitcoin ή το τίμημα της υιοθέτησης;

Ο αναλυτής Justin Bennet χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα candlestick (διάγραμμα κηροπηγίου που συγκρίνει τις τιμές ανοίγματος και κλεισίματος, καθώς και τα χαμηλά και υψηλά των τιμών) υποστηρίζει ότι το BTC ιστορικά έχει καταγράψει ανάλογες πτώσεις πριν συνεχίσει με ανοδική δυναμική.

Ο Bennet εκτιμά ότι η τιμή του BTC δεν μπορεί πλέον να ταξινομηθεί μόνο με όρους bull vs bear (ταύροι έναντι αρκούδων - άνοδος έναντι πτώσης). Αντίθετα, ο αναλυτής πιστεύει ότι υπάρχουν περισσότερες «γκρίζες ζώνες» λόγω της θεσμικής συμμετοχής και των νέων παικτών.

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του John Bollinger, δημιουργού του δείκτη Bollinger Bands, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε:

«Μερικές σκέψεις για το bitcoin. Πρέπει να προσέχετε τι εύχεστε: Όλοι ήθελαν την ευρεία υιοθέτηση, τα εισηγμένα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα δικαιώματα προαίρεσης, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), κ.λπ. Λοιπόν, τα αποκτήσατε όλα αυτά και πολλά επιπλέον, συμπεριλαμβανομένης και της αυξανόμενης ρύθμισης/εποπτείας. Το θέμα όμως είναι ότι όλα αυτά έχουν αλλάξει εντελώς τον χαρακτήρα των συναλλαγών».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.