Ο χειμώνας έρχεται (... κυριολεκτικά) και οι αρχές του Ιράν επαναφέρουν την απαγόρευση εξόρυξης bitcoin υπό το φόβο blackouts από την μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Το υπουργείο Ενέργειας του Ιράν έδωσε εντολή στους εξουσιοδοτημένους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επικαλούμενο την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και το ενδεχόμενο blackout εξαιτίας αυτής. Είναι η δεύτερη φορά που οι αρχές της χώρας καταφεύγουν στο μέτρο της απαγόρευσης της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Ίδια απαγόρευση σε διαφορετικές εποχές

Η πρώτη απαγόρευση είχε επιβληθεί το διάστημα από τον Μαΐο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τότε, η ιρανική κυβέρνηση είχε αποδώσει τις διακοπές ρεύματος που σημειώνονταν στη χώρα στην εξόρυξη BTC και στα τέλη Μαΐου επέβαλε την προσωρινή απαγόρευση της δραστηριότητας. Οι αξιωματούχοι της χώρας ισχυρίστηκαν ότι το δίκτυο δεν μπορεί να αντέξει την πίεση κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής περιόδου του έτους και διέκοψαν τις εργασίες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, όταν ο καιρός αλλάζει και αρχίζει να δροσίζει.

Μετά από τρεις μήνες, το υπουργείο Ενέργειας επιβάλει την ίδια απαγόρευση ενόψει της χειμερινής περιόδου, καθώς η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται και πάλι σε υψηλά επίπεδα. Σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Mostafa Rajabi Mashhadi – Πρόεδρος της ιρανικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου (Tavanir) – είπε:

«Το υπουργείο Ενέργειας για να μειώσει τη χρήση υγρών καυσίμων σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, εφαρμόζει από τον περασμένο μήνα μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται η διακοπή της παροχής ρεύματος σε αδειοδοτημένες «φάρμες» εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, η απενεργοποίησης των λαμπτήρων στις λιγότερο επικίνδυνες περιοχές και η αυστηρή εποπτεία της κατανάλωσης».

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο μετά την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού από αυτή την εβδομάδα η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ενδεχομένως να προκαλέσει διαταραχές στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

 

 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης απαγόρευσης οι αρχές ήταν αρκετά αυστηρές προχωρώντας τον Ιούνιο στην κατάσχεση περίπου 7.000 μηχανών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων που είχαν εντοπιστεί σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην πρωτεύουσα του Ιράν - την Τεχεράνη.

Σε ποιες χώρες καταγράφεται η μεγαλύτερη δραστηριότητα εξόρυξης

Το Ιράν κατατάσσεται μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, καταγράφοντας σε ποσοστό το 3% έως 4% της συνολικής ισχύος κατακερματισμού (hash rate) στο δίκτυο.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ με το ποσοστό τους στην ισχύ κατακερματισμού να ανέρχεται στο 35,4% και ακολουθούν το Καζακστάν με 18,1% το Καζακστάν, η Ρωσία με 11,2% και ο Καναδάς με 9,6%.

Σημειώνεται ότι η κατάταξη των χωρών ανάλογα με την ισχύ κατακερματισμού που σημειώνουν άλλαξε μετά την απόφαση της Κίνας το καλοκαίρι να επιβάλλει την απαγόρευση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Μέχρι τότε, η Κίνα ήταν ο παγκόσμιος ηγέτης στην ισχύ κατακερματισμού του δικτύου.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.