Μια μικρής σημασίας απαγόρευση η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως «κερκόπορτα» σε ευρύτερες απαγορεύσεις με δεδομένη την αρνητική θέση της Κεντρικής Τράπεζας έναντι των κρυπτονομισμάτων

Την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (Centrobank) να απαγορεύσει στους Ρώσους την αγορά bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων αποκάλυψαν πηγές του χρηματοπιστωτικού χώρου περασμένη εβδομάδα, ενώ χθεσινό άρθρο της ρωσικής έκδοσης του Forbes αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια απαγόρευση.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Forbes, ένας από τους εξεταζόμενους τρόπους για να εφαρμοστεί η απαγόρευση είναι ο αποκλεισμός συγκεκριμένων κωδικών εμπορικής κατηγορίας (Merchant Category Code - MCC).

Ο MMC είναι ένας τετραψήφιος αριθμός που χρησιμοποιείται από τους παρόχους πιστωτικών καρτών, όπως η Visa ή η Mastercard, για την κατηγοριοποίηση των υπηρεσιών λιανικής όταν πραγματοποιείται μια πληρωμή. Για παράδειγμα, για τις πληρωμές σε είδη παντοπωλείου χρησιμοποιείται ο κωδικός 5411, ενώ αντίστοιχα, τα ανταλλακτήρια και οι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση έχουν συνήθως κωδικό MCC το 0651.

Σύμφωνα με τον Andrey Mikhaylishin, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Joys Digital (εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών σε κρυπτονομίσματα), στελέχη της Centrobank του μετέφεραν ότι η Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την απαγόρευση όλων των συναλλαγών με κωδικούς που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση. Εφόσον αποφασιστεί το μέτρο αυτό, η ρυθμιστική τραπεζική αρχή θα μπορεί να επιβάλλει στις ρωσικές τράπεζες τον αποκλεισμό τέτοιων πληρωμών.

Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη πηγή που επικαλείται το Forbes, αυτό είναι μόνο ένα από τα μέτρα που εξετάζονται από τη ρυθμιστική αρχή.

Δεν συμφωνούν όλοι

Ο αυξανόμενος αριθμός συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα φαίνεται πως προκαλεί ανησυχία στην Κεντρική Τράπεζα για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει όσον αφορά την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Κατά τη τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας ομάδας για την εποπτεία του χώρου των κρυπτονομισμάτων, η πρώτη αντιπρόεδρος της Centrobank, Olga Skorobogatova, φέρεται να επισημαίνει ότι ενώ η ρυθμιστική τραπεζική αρχή δεν σχεδιάζει τη νομοθέτηση απαγόρευσης των κρυπτονομισμάτων, εξακολουθεί να «θεωρεί την κυκλοφορία κρυπτονομισμάτων απαράδεκτη και σχεδιάζει να απαγορεύσει τις επενδύσεις σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (assets)».

Ωστόσο, οι θέσεις της Centrobank έναντι των κρυπτονομισμάτων φαίνεται πως μειοψηφούν καθώς σύμφωνα με πηγή με γνώση της συνάντησης «Υπάρχει η θέση της κεντρικής τράπεζας και η θέση όλων των άλλων».

«Ολέθριες οι συνέπειες»

Παρότι ο ενδεχόμενος αποκλεισμός των MCC που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση δεν είναι κάτι τρομερά ανησυχητικό, σύμφωνα με τον Sergey Mendeleev, Διευθύνοντα Σύμβουλο της InDeFi SmartBank, η πρωτοβουλία της Κεντρικής Τράπεζας ανάλογα με το εύρος στο οποίο μπορεί να επεκταθεί ενδέχεται να έχει «καταστροφικές συνέπειες».

 

 

«Δεν είναι απλώς δική μου εκτίμηση, γνωρίζω με βεβαιότητα ότι ένα τέτοιο σενάριο έχει ήδη ξεκινήσει και θα εφαρμοστεί μέχρι την επόμενη άνοιξη», δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι «Το ερώτημα, πλέον, είναι για το εύρος της απαγόρευσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εφόσον η απαγόρευση περιορίζεται στους κωδικούς MCC που σχετίζονται με κρυπτογράφηση «δεν θα γίνει καν αντιληπτή». Ωστόσο, ενδεχόμενη επιβολή ποινικών ευθυνών μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική — και όχι μόνο για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων.

«Κάτι τέτοιο απλώς θα επιδεινώσει την υστέρηση της Ρωσίας όσον αφορά την τεχνολογική πρόοδο. Η απαγόρευση της κρυπτογράφησης θα μεταφράζονταν σε απώλεια του ανθρώπινου δυναμικού που σχετίζεται με τον τομέα, των επιχειρηματιών, των προγραμματιστών λογισμικού, των ειδικών για οικονομικά θέματα και των αφοσιωμένων ανθρώπων του χώρου», σχολίασε ο Mendeleev.

"Ενώ η Σιγκαπούρη, το Μαϊάμι, το Ντουμπάι, το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο θα επωφελούνται από την αποδοχή των κρυπτονομισμάτων, η Ρωσία απλώς θα στέλνει δωρεάν σε γειτονικές χώρες το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό της".

Επιπλέον, ενδεχόμενη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων θα αποτελούσε συνολικότερο πλήγμα, καθώς, όπως αναφέρει ο ίδιος, θα μεταφράζονταν σε απώλεια επενδύσεων από κορυφαία διεθνή funds, με «εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας» και θα οδηγούσε σε «εκροή των νέων και ταλαντούχων ανθρώπων από τη χώρα», πρόσθεσε ο Mendeleev.

Ο Mendeleev χωρίς να προσπαθεί να κρύψει τον θυμό του σχολιάζει ειρωνικά ότι «Σε αυτή την περίπτωση, προτείνω να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο και να απαγορευθεί εντελώς η ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό θα λύσει άμεσα όλα μας τα προβλήματα με τα μεταφορικά και τους δασμούς καθώς και με τα αντιπολιτευόμενα βίντεο στο YouTube» και προσθέτει: «Ας αφήσουμε μόνο ένα ραδιόφωνο σε κάθε διαμέρισμα και ας διαβάζουμε την Πράβντα υπό το φως των κεριών που θα μας παρέχει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.