Η έκθεση της The Block Research συγκεντρώνει τα γεγονότα που σημάδευσαν την πορεία του bitcoin στη χρονιά που τελειώνει και εξηγεί γιατί το 2021 χαρακτηρίζεται ως η χρονιά θεσμικής αποδοχής του κρυπτονομίσματος - Οι αγορές bitcoin από μεγάλες εταιρείες ως επένδυση των αποθεματικών τους, η έγκριση από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ETF συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε bitcoin και η ραγδαία αύξηση της χρηματοδότησης στον χώρο των κρυπτονομισμάτων από Venture Capital.

Το 2021 μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χρονιά θεσμικής αποδοχής και υιοθέτησης bitcoin (BTC), καθώς η χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital - VC) στο χώρο της κρυπτογράφησης αυξήθηκε κατά 720%, στα 25,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης από την The Block Research.

Κατά τη διάρκεια του έτους, αρκετές εταιρείες αγόρασαν BTC, ως επένδυση, μεταξύ των οποίων και η Square του Jack Dorsey, η οποία τοποθέτησε σχεδόν το 5% των περιουσιακών της στοιχείων στο bitcoin. Το σκεπτικό είναι ότι το BTC ως αποθεματικό asset λειτουργεί ως «καταφύγιο», έναντι του πληθωρισμού που καταγράφει το παραστατικό (fiat) χρήμα.

Την αρχή έκανε η Marathon Digital Holdings η οποία τον Ιανουάριο αγόρασε bitcoin αξίας 150 εκατ. δολαρίων (τα οποία στη συνέχεια αύξησε στα 181 εκατ. δολάρια) και ακολούθησε η MicroStrategy Inc. του Michael Saylor που στήριξε όσο καμία άλλη το bitcoin έχοντας πραγματοποιήσει αγορές ύψους 3,66 δισ. δολαρίων μέχρι τώρα.

Η MicroStrategy έχει στην κατοχή της 122,477 BTC -τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο- με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξία να ανέρχεται στα 5,91 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bitcoin Treasuries.

Η απόφαση της MicroStrategy να επενδύσει στο BTC ως κύριο αποθεματικό της asset -αν και αρχικά χαρακτηρίστηκε αμφιλεγόμενη- ήταν εκείνη που «πιστοποίησε» το κρυπτονόμισμα ως ένα από τα asset που χαρακτηρίζονται «ασφαλές καταφύγιο» (χαρακτηρισμός που έως τώρα μονοπωλούσε ο χρυσός).

Στην εκδήλωση της εταιρείας για το bitcoin τον Φεβρουάριο, ο Saylor δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη στρατηγική της MicroStrategy όσον αφορά τη στήριξη στο κρυπτονόμισμα και τη συνέχεια των επενδύσεων σε αυτό.

Την ίδια περίοδο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, πρόσθεσε το hashtag «#bitcoin» στο προφίλ του στο Twitter και η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων ανακοίνωσε την αγορά BTC αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. Τον Μάρτιο, η Tesla ανακοίνωσε την αποδοχή πληρωμών σε bitcoin για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια από την απόφασή της επικαλούμενη περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Σήμερα, η Tesla έχει στην κατοχή της 43,200 BTC αξίας 2,1 δισ. δολαρίων.

Πλέον είναι αρκετές οι εισηγμένες εταιρείες αλλά και κάποιες κυβερνητικές που διατηρούν μέρος του αποθεματικού τους σε bitcoin, τα οποία κατά κύριο λόγο αγοράστηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τον Larry Cermak, αντιπρόεδρο της The Block Research, παρότι το 2021 η θεσμική υιοθέτηση χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά κερδοσκοπική, ο χώρος είναι πλέον απείρως πιο ώριμος. Σε αντίθεση με το 2017 που δεν ήταν ξεκάθαρο, πλέον είναι προφανές ότι η κρυπτογράφηση δεν θα εξαφανιστεί».

Χρηματοπιστωτικοί θεσμοί κύρους υιοθετούν τα κρυπτονομίσματα

Η λίστα των οντοτήτων και των εταιρειών που αποδέχονται τις πληρωμές σε bitcoin μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε το 2021 με κορυφαία ονόματα της αγοράς όπως η WeWork, η Substack και ο ασφαλιστικός γίγαντας, η AXA.

Σύμφωνα με την έκθεση της The Block Research, τράπεζες και άλλα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έκαναν την είσοδό τους στο χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2021.

Εταιρείες όπως η PayPal και η BNY Mellon, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 25 τρισ. δολαρίων, εισήλθαν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων με στρατηγικές εξαγορές συναφών εταιρειών και οντοτήτων, ενώ εταιρείες κολοσσοί όπως η State Street (ο δεύτερος παλαιότερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός στις ΗΠΑ) και η Finserv, διεκδίκησαν το δικό τους μερίδιο στον χώρο.

Τον Μάρτιο, η Goldman Sachs, η επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, επαναλειτούργησε το γραφείο συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα το οποίο είχε θέσει σε αναστολή λίγο μετά τη δημιουργία του μετά το ράλι ανόδου το 2018. Τον Μάιο, η εταιρεία πραγματοποίησε τις πρώτες συναλλαγές παραγώγων σε bitcoin.

Αμέσως μετά, ένας άλλος τραπεζικός όμιλος των ΗΠΑ, η Morgan Stanley, ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών Funds για πελάτες υψηλών εισοδημάτων που παρέχουν έκθεση σε bitcoin. Τον Ιούνιο, η ισπανική τράπεζα BBVA, ξεκίνησε την παροχή υπηρεσιών trading και διαχείρισης σε κρυπτονομίσματα για ιδιώτες πελάτες της από την Ελβετία.

 

 

Ο ενθουσιασμός για την έγκριση bitcoin ETF

Ως επιστέγασμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), ενέκρινε τρία διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια σε bitcoin (ETF) που επενδύουν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Οι αιτήσεις από τις Proshares, Valkyrie και VanEck έλαβαν το πράσινο φως μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Παρότι η καναδική ρυθμιστική αρχή είχε εγκρίνει τον Μάρτιο το πρώτο (παγκοσμίως) ETF σε bitcoin (της Purpose Investments), τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε ένα αμερικανικό ETF αυτό των δίδυμων αδερφών Winklevoss η αίτηση του οποίου είχε υποβληθεί πριν από οκτώ χρόνια.

Λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση του πρώτου ETF από SEC, στις 10 Νοεμβρίου το BTC κατέγραφε νέο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στα 69.000 δολάρια.

Μέχρι τώρα, ο όγκος των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε bitcoin στο Χρηματιστήριο του Σικάγου (CME), που πλέον χρησιμοποιείται για τα ETF σε bitcoin, έχει ανέλθει στα 700 δισ. δολάρια από τα 130 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, αναφέρει η έκθεση.

«Ήταν μια ιστορική χρονιά για τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain, και όχι μόνο λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του bitcoin», δήλωσε στο BeInCrypto ο Emil Angervall, συνιδρυτής της Corite, παρόχου ψηφιακής μουσικής με βάση το blockchain.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, «Παρότι το κορυφαίο κρυπτονόμισμα μονοπωλούσε τη δημοσιότητα το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας του αυξανόμενου εταιρικού και θεσμικού ενδιαφέροντος που συγκέντρωνε… η μεγαλύτερη τάση της χρονιάς στον χώρο της κρυπτογράφησης ήταν η εμφάνιση μιας λιγότερο γνωστής τεχνολογίας: αυτής των μη ανταλλάξιμων tokens (Non-Fungible Tokens - NFTs )».

Άλμα στη χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών

Το 2021, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της The Block Research, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες κρυπτογράφησης από ό,τι τα προηγούμενα έξι χρόνια αθροιστικά -το ύψος τους έφτασε τα 14,4 δισ. δολάρια.

Φέτος, η χρηματοδότηση από VC (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών) στο χώρο των κρυπτονομισμάτων ανέρχεται σε 25,1 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 719% από το 2020. Συνολικά, χρηματοδοτήθηκαν 1.703 μεταβιβάσεις και συμφωνίες στο χώρο της κρυπτογράφησης και του blockchain.

Στον χώρο κρυπτογράφησης το 2021 σημειώθηκαν τουλάχιστον 38 κύκλοι χρηματοδότησης από VC αξίας, κατά μέσο όρο, 176 εκατ. δολαρίων ο καθένας, σύμφωνα με την έκθεση η οποία και χαρακτηρίζει τις συναλλαγές αυτές ως «συμφωνίες ώριμου σταδίου».

Συγκεντρωτικά, οι συμφωνίες αυτές αποτιμώνται από μερικά εκατομμύρια έως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι τομείς που προσέλκυσαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση είναι τα NFTs, το gaming, οι πλατφόρμες συναλλαγών και παροχής υπηρεσιών και οι εταιρείες κρυπτογράφησης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση: «Το 2021 ήταν μια καθοριστική χρονιά για τους τομείς του blockchain και των κρυπτονομισμάτων καθώς μια νεοφυής βιομηχανία ωρίμασε σε μια εκκολαπτόμενη βιομηχανία που απαρτίζεται από εταιρείες μεσαίου έως μεταγενέστερου σταδίου οι οποίες παράγουν έσοδα».

«Σε αντίθεση με τους προηγούμενους κύκλους χρηματοδοτήσεων - με πιο πρόσφατο, αυτόν του 2017, υπήρχε πλέον η ετοιμότητα και οι υποδομές ώστε να ανταποκριθούν στο ενδιαφέρον και τη ζήτηση από ιδρύματα, παραδοσιακά επενδυτικά κεφάλαια, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οικογενειακά γραφεία και ιδιώτες υψηλών εισοδημάτων», καταλήγει η έκθεση.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.