Ένα πολύ μικρό ποσοστό -κάτω του 1%- των μεγαλύτερων κατόχων bitcoin ελέγχει πάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου των bitcoin που βρίσκονται σε κυκλοφορία αυτή τη στιγμή σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Οργανισμού Οικονομικών Ερευνών (National Bureau of Economic Research) στις ΗΠΑ.

Η μελέτη του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού υποστηρίζει ότι από τα 18,9 εκατομμύρια BTC που κυκλοφορούν, το 27% (τα 5 εκατομμύρια) ανήκει σε μόλις 10.000 επενδυτές bitcoin, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σε ποσοστό το 0,01% όλων των κατόχων BTC.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από δύο καθηγητές οικονομικών τον Igor Makarov του London School of Economics και την Antoinette Schoar του MIT Sloan School of Management με στόχο να αποδείξει ότι το bitcoin ενδεχομένως να μην είναι όσο αποκεντρωμένο θεωρείται.

Η Schoar υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει χρόνια από τη δημιουργία του το bitcoin «είναι ένα πολύ συγκεντρωτικό οικοσύστημα».

Το ποσό των BTC που ελέγχουν οι μεγαλύτεροι κάτοχοι είναι μεγαλύτερο από το ποσό των δολαρίων που ελέγχουν τα πλουσιότερα αμερικανικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal  το ποσό των BTC που κατέχει το πλουσιότερο «1%» αποτιμάται σε περίπου 232 δισ. δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι οι κορυφαίοι κάτοχοι του κρυπτονομίσματος ελέγχουν μεγαλύτερο μερίδιο BTC από το ποσό των δολαρίων που ελέγχουν τα πλουσιότερα νοικοκυριά στην Αμερική.

 

 

Η WSJ αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), το πλουσιότερο «1%» των αμερικανικών νοικοκυριών κατέχει περίπου το ένα τρίτο του συνόλου του πλούτου.

Πόσο αποκεντρωμένα είναι πραγματικά τα ψηφιακά νομίσματα;

Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη αρχή του bitcoin ως αποκεντρωμένου δικτύου και εγείρει ερωτήματα στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων.

Για την αρχή της αποκέντρωσης ο Mati Greenspan ιδρυτής της Quantum Economics, έχει αναφέρει ότι ο Satoshi Nakamoto -ο υποτιθέμενος δημιουργός του bitcoin- ελέγχει μεγάλο μέρος των BTC που βρίσκονται σε κυκλοφορία και εκτιμά ότι το ποσοστό του ανέρχεται σε άνω από 5%.

Επιπλέον, ο Greenspan υποστηρίζει ότι το bitcoin έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η ιδιοκτησία του να διασπείρεται και να μοιράζεται περισσότερο με τον χρόνο.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.