Η Γερουσία της Παραγουάης ενέκρινε νομοσχέδιο την περασμένη Πέμπτη που στοχεύει στη ρύθμιση της εξόρυξης και της διαπραγμάτευσης των κρυπτονομισμάτων στη χώρα.

Ο γερουσιαστής Fernando Silva Facetti, ένας από εκείνους που επεξεργάστηκαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, είπε στο Twitter ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Παραγουάης το 2022.

Να σημειωθεί ότι, με το νομοσχέδιο αυτό, το bitcoin δεν καθίσταται νόμιμο χρήμα στην Παραγουάη.

Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον γερουσιαστή Carlitos Rejala τον Ιούλιο, είχε κυκλοφορήσει μια αποκλειστική  επισκόπηση στο προσχέδιο νόμου. Το νομοσχέδιο υπονοούσε ισχυρότερη εποπτεία από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας όσον αφορά την εξόρυξη bitcoin, ενώ ως πρωταρχικό σκοπό είχε την παροχή διασφαλίσεων στους επενδυτές από τις επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες bitcoin.

Ο Rejala τότε είχε πεί:

"Με αυτό θέλουμε να καλωσορίσουμε την καινοτομία της Παραγουάης στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, στον κόσμο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πολύ δυνατής και επίπονης ομαδικής εργασίας πολλών ειδικών του τομέα, τόσο ντόπιων όσο και ξένων".

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Γραμματεία Βιομηχανίας και Εμπορίου θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη χώρα, με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος και της Εθνικής Επιτροπής Κινητών Αξιών. Συγχρόνως, και η Εθνική Διοίκηση Ηλεκτρισμού θα εμπλακεί στη ρύθμιση της δραστηριότητας.

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ρητά η έννοια του ανταλλακτηρίου, το νομοσχέδιο προτείνει ξεκάθαρα κάποια μορφή τήρησης αρχείων για κάθε άτομο ή εγκατεστημένη επιχειρηματική οντότητα που ενδιαφέρεται να παρέχει υπηρεσίες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων ή υπηρεσιών φύλαξης πρός τρίτους.

 

 

Το νομοσχέδιο στοχεύει στους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται παράγραφος στην οποία αναγνωρίζεται ότι η Παραγουάη καταναλώνει μόλις το ένα τρίτο της ενέργειας που παράγει. Οι δραστηριότητες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, εφόσον καταστούν ελεγχόμενες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντισταθμίσουν τα χιλιάδες μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που για την ώρα η Παραγουάη δεν χρησιμοποιεί.

Συνοπτικά, ο νόμος στοχεύει στο να εκμεταλλευτεί το πλεόνασμα ενέργειας της χώρας και θα συζητηθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2022, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα.

Οι εξορύκτες bitcoin (και άλλων κρυπτονομισμάτων) λοιπόν φαίνεται ότι θα επωφεληθούν από τα "χιλιάδες μεγαβάτ που έχει αυτή τη στιγμή η Παραγουάη ως πλεόνασμα", σύμφωνα με το νομοσχέδιο, με την προϋπόθεση ότι η δραστηριότητά τους εμπίπτει στις προβλέψεις και τους περιορισμούς της νομοθεσίας. Ο κλάδος θα ελέγχεται από κοινού από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, την Εθνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Γραφείο Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος και την Εθνική Διοίκηση Ηλεκτρισμού στην Παραγουάη, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Παραγουάη, το οποίο είναι το χαμηλότερο στην περιοχή με περίπου 0,05 δολάρια ανά κιλοβατώρα, είναι ένα από τα βασικά -άν όχι ατο βασικότερο- σημείο ενδιαφέροντος για τις εταιρείες εξόρυξης, σύμφωνα με τον βουλευτή Rejala, ο οποίος πρόσθεσε ότι σχεδόν το 100 τοις εκατό της παραγωγής ενέργειας προέρχεται από υδροηλεκτρικές πηγές.

Βλέπουμε την Παραγουάη λοιπόν, να σπεύδει να εκμεταλευτεί το -ανεξήγητο για την ώρα- "δώρο" της Κίνας, δηλαδή την απαγόρευση των εξορυκτικών εργασιών κρυπτονομισμάτων στο έδαφός της...

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.