Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την αύξηση του ορίου του εθνικού χρέους κατά άλλα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, εκτοξεύοντάς το στο δυσθεώρητο ύψος των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και οι κάθε λογής σχολιαστές και "ειδικοί" στα κρυπτονομίσματα εξετάζουν την επίδραση αυτής της κίνησης στην πορεία του εμβληματικού κρυπτονομίσματος.

Τα τυπογραφεία της FED θα πάρουν και πάλι φωτιά ώστε να αναβάλουν την απειλή της χρεοκοπίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για έναν τουλάχιστον χρόνο, μετά την έγκριση της αύξησης του ορίου χρέους κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Και πλέον τίθεται -για πολλοστή φορά είναι η αλήθεια- το ερώτημα: Τί γίνεται με το bitcoin;

Η προηγούμενη αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους που εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία μπορεί με τα σημερινά μέτρα να θεωρηθεί ως «μέτρια», επρόκειτο για αύξηση ύψους 480 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή έφερε το όριο δανεισμού στα 28,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν αρχικά να αντιταχθούν στην έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου λόγω των σχεδίων των Δημοκρατικών να ενισχύσουν τις κοινωνικές και κλιματικές δαπάνες, τελικά η νομοθεσία υπογράφηκε τάχιστα από τον Πρόεδρο Joe Biden και τέθηκε σε ισχύ.

Από τότε ήταν σαφές ότι η συγκεκριμένη αύξηση του ορίου δεν θα προσέφερε σημαντικά αποτελέσματα για τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα, καθώς η επόμενη ακρόαση αναμενόταν να γίνει τον Δεκέμβριο. Ο Δεκέμβριος λοιπόν έφτασε, το σενάριο επαναλήφθηκε σε μεγάλο βαθμό, με τους Ρεπουμπλικάνους να προσπαθούν φαινομενικά να πολεμήσουν το νομοσχέδιο, αλλά τους Δημοκρατικούς να αναδεικνύονται και πάλι ισχυρότεροι.

Με ψήφους 221 έναντι 209, το νομοσχέδιο τελικά πέρασε από το Κογκρέσο και βρίσκεται πλέον στα χέρια του προέδρου Joe Biden, ο οποίος αναμένεται να το υπογράψει σύντομα. Μόλις (και εάν) το κάνει, το νομοσχέδιο αυτό θα αυξήσει το όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή θα το φτάσει στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και έτσι θα καθυστερήσει η απειλή μιας ομοσπονδιακής χρεοκοπίας τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2023.

Η εισηγήτρια Nancy Pelosi (Καλιφόρνια) καλωσόρισε την αποδοχή του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «η πλήρης πίστη και η αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητηθούν. Η ευρωστία της οικονομίας μας δεν πρέπει να απειληθεί ποτέ».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων Jodey Arrington εμφανίστηκε απογοητευμένος από το τελικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι το επίπεδο του χρέους της χώρας θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ενώ τώρα «δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο».

 

 

Με την υπερβολική εκτύπωση δολαρίων εδώ και δύο χρόνια -και τις αντίστοιχες αυξήσεις ορίου του χρέους τους- οι συνέπειες στην οικονομία των ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Οι ρυθμοί του πληθωρισμού των ΗΠΑ, που ιστορικά αυξάνονταν κατά 3,24%, αυξήθηκαν κατά σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά τους τελευταίους έξι μήνες.

Αυτό τον οδήγησε σε άνοδο 6,8% τον Νοέμβριο – το υψηλότερο εδώ και περίπου 40 χρόνια. Ακόμη και τα πρόσωπα πίσω από μερικές από τις κρισιμότερες αποφάσεις - ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν - έπαψαν να αναφέρουν τον ταχέως αυξανόμενο πληθωρισμό ως «παροδικό».

Και κάπου εδώ κάνει την θριαμβευτική του είσοδο στην σκηνή το bitcoin.

Ένα νόμισμα με προκαθοριμένους ρυθμούς πληθωρισμού, οι οποίοι στην ουσία μειώνονται κάθε περίπου τέσσερα χρόνια (halving). Δεν υπάρχει καμμία κεντρική αρχή από πίσω του που να μπορεί να αποφασίσει εάν η ποσότητα των νεοδημιουργηθέντων bitcoin θα διπλασιαστεί σχεδόν σε λίγα χρόνια όπως συνέβη με το δολάριο. Έχει περιορισμένη προσφορά, και αυτή δεν μπορεί να αυξηθεί με καμμία υπογραφή από κανέναν πρόεδρο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά άρχισαν να προσελκύουν εξέχοντες επενδυτές εκτός εκείνων του χώρου των κρυπτονομισμάτων. Επενδυτές όπως ο Paul Tudor Jones III, ο Stan Druckenmiller, ο Thoma Bravo, ο Anthony Scaramucci και πολλοί άλλοι άρχισαν να επενδύουν στο BTC και να το επαινούν παρουσιάζοντάς το ως επενδυτικό εργαλείο ενάντια στους κινδύνους του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Διαφήμιση αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το bitcoin

Για να δούμε όμως τί λένε και οι διάφοροι παρατρεχάμενοι "ειδικοί" και σχολιαστές σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της αύξησης του ορίου χρέους στο bitcoin.

Ο Max Keiser, ο οικοδεσπότης της εκπομπής "Keiser report" και γνωστός υποστηρικτής του bitcoin, l;eei ότι αυτό το νομοσχέδιο δημιοουργεί τις "τέλειες συνθήκες για το bitcoin", καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ "συνθηκολόγησε με τα αδηφάγα, ακόρεστα σκυλιά του υπερπληθωρισμού".

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

"Μισώ να βλέπω την Αμερική να καταρρέει, αλλά δεν κατέχω περισσότερα από λίγα δολάρια, οπότε δεν με νοιάζει".

Ο Scott Melker, γνωστός ως "Wolf of All Streets", ανέφερε ότι το bitcoin είναι ένα ανεξάρτητο περιουσιακό στοιχείο που προσφέρει έναν "ιδιότυπο κίνδυνο για έναν έξυπνο επενδυτή με μεγάλο χρονικό ορίζοντα".

Καταλήγοντας:

"Οι βραχυπρόθεσμες ειδήσεις, όπως η αναπόφευκτη αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, είναι ένα μικρό σημάδι στο ραντάρ για το bitcoin. Όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τυπώνει χρήματα και να αυξάνει το ανώτατο όριο του χρέους όποτε αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποτιμάται στη σημασία και την περίπτωση χρήσης του bitcoin – ως αντιστάθμιση έναντι αυτής της ίδιας ανοησίας".

Ο Tyler Winklevoss, συνιδρυτής της Gemini και ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν και υιοθέτησαν το bitcoin, πιστεύει ότι η έγκριση της Γερουσίας θα λειτουργήσει στην πράξη ως "διαφήμιση αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το bitcoin".

Ο Michael Saylor της MicrtoStrategy μοιράστηκε μια παρόμοια άποψη λέγοντας:

"Φαίνεται ότι το bitcoin έχει κυβερνητική υποστήριξη".

Εδώ είμαστε λοιπόν και θα δούμε σύντομα τα αποτελέσματα αυτής της ...διαφημιστικής εκστρατείας!

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.