Την 1η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele, σχολιάζοντας δημοσίευση του Bloomberg που περιγράφει τις απόψεις του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell για τον πληθωρισμό, κάλεσε τον επικεφαλής της FED να σταματήσει να τυπώνει χρήματα γιατί τα πράγματα απλώς θα χειροτερεύσουν.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό διογκώνονται

Η εμφάνιση της νέας εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Covid-19 που βαφτίστηκε από τον ΠΟΥ Omicron, πυροδότησε πέρα από τις ανησυχίες για τον υγειονομικό αντίκτυπο και εκείνες για τον οικονομικό.

Στις 30 Νοεμβρίου, το Bloomberg δημοσίευσε  τα σχόλια του προέδρου της Fed ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας αυτή την εβδομάδα. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις υψηλές τιμές και τον πληθωρισμό. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας απέσυρε τη λέξη «μεταβατικός» περιγράφοντας τον υψηλό πληθωρισμό που παραμένει επίμονο ζήτημα στις ΗΠΑ.

Είπε ότι η FED θα πρέπει να ολοκληρώsει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων νωρίτερα από τον προγραμματισμένο στόχο για τα μέσα του 2022.

Η λέξη που χρησιμοποιήθηκε ήταν "tapering", η οποία αναφέρεται σε μια σταδιακή επιβράδυνση των αγορών τίτλων και ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα στην ουσία τυπώνει χρήματα για να αγοράσει ομόλογα με στόχο να πιέσει προς τα κάτω τα επιτόκια που είναι σήμερα στο 0,25%.

Τα χαμηλότερα επιτόκια σημαίνουν περισσότερο δανεισμό, που με την σειρά του τονώνει την οικονομία και τις δαπάνες. Ωστόσο, η εκτύπωση χρήματος αυξάνει τον πληθωρισμό και σταδιακά διαβρώνει την αξία του νομίσματος με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που πυροδότησε τα σχόλια του Bukele σήμερα.

Σύμφωνα με την Federal Reserve Bank of St. Louis Economic Research (FRED), ο πενταετής ρυθμός πληθωρισμού στο νεκρό σημείο εκτινάχθηκε σε πάνω από 3% τον Νοέμβριο – το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για όλους τους αστικούς καταναλωτές (Core CPI) – ο οποίος μετρά το μέσο κόστος των αγαθών μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια – βρίσκεται επίσης στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών.

 

 

Τα παραπάνω στοιχεία είναι μια σαφής ένδειξη ότι η κατάσταση δεν είναι «παροδική» παρά τα όσα ισχυρίζεται η FED.

Η πρόσφατη εμφάνιση του στελέχους Omicron θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά δεινά της Αμερικής, εάν η κατάσταση ξεφύγει και επιβληθούν και πάλι lockdown.

Τα αποθέματα bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ αυξάνονται

Ενώ ο Nayib Bukele τρολάρει τη FED, ο πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την πτώση του bitcoin την προηγούμενη εβδομάδα.

"Το Ελ Σαλβαδόρ μόλις αγόρασε την πτώση", είπε ο Bukele στις 26 Νοεμβρίου. "100 επιπλέον νομίσματα αποκτήθηκαν με έκπτωση".

Η τελευταία αγορά ανεβάζει το τρέχον σύνολο bitcoin που έχει στην κατοχή του το Ελ Σαλβαδόρ σε 1.220. Σε τρέχουσες τιμές, η αξία αυτών των bitcoin βρίσκεται στα 71,5 εκατομμύρια δολάρια, αλλά με τον πληθωρισμό που προφανώς πρόκειται να συνεχίσει την υποτίμηση του δολαρίου έναντι του BTC μακροπρόθεσμα, προφανώς θα δούμε αρκετές διακυμάνσεις.

Παρά τις διαμαρτυρίες που δέχεται ο Bukele κατά της επιμονής του για επίσημη χρήση bitcoin, φαίνεται ότι για την ώρα τα πράγματα του έρχονται φίνα. Μια ροή παρακολούθησης που μετρά την αξία των $30 BTC airdrop που μοίρασε ο Bukele στους πολίτες για να τονώσει την υιοθεσία του bitcoin τον Σεπτέμβριο, δείχνει τρέχον κέρδος σχεδόν 15% σε σχέση με το δολάριο.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.