Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου στο Κιργιστάν κατάσχεσαν χιλιάδες συσκευών εξόρυξης bitcoin, στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά της παράνομης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην χώρα. Επίσης ταυτοποιήθηκαν οι επιχειρήσεις που προμήθευαν τις εγκαταστάσεις εξόρυξης με ηλεκτρική ενέργεια.

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας η οποία είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στο Κιργιστάν, πρόσφατα εντόπισε και επέδραμε σε εγκαταστάσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, κυρίως στην πρωτεύουσα της χώρας Bishkek και την βορειότερη επαρχία της χώρας, Chuy Oblast.

Κατά τις επιδρομές αυτές, κατασχέθηκαν περίπου 2.000 συσκευές εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik Kyrgyzstan το οποίομε τη σειρά του επικαλείται τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας. Επίσης σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις των δυνάμεων επιβολής του νόμου συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, οι εργασίες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, προκαλούν "κολοσσιαίες ζημίες" στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκαν αρκετές μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που παρείχαν ενέργεια σε παράνομες επιχειρήσεις εξόρυξης.

Οι περισσότερες από τις τις επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται στην πρωτεύουσα της χώρας Bishkek, ενώ αρκετές από τις συσκευές εξόρυξης που κατασχέθηκαν βρισκόντουσαν σε εγκαταστάσεις της Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης της Bishkek. Επί του παρόντος, η αστυνομία εργάζεται στην κατεύθυνση ταυτοποίησης όλων των εμπλεκομένων σε αυτές τις δραστηριότητες.

 

 

Ας δούμε όμως τι προηγήθηκε των επιδρομών και των κατασχέσεων.

Τον περασμένο Αύγουστο, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας είχε παρουσιάσει νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει την φορολογία στις δραστηριότητες εξόρυξης bitcoin στο Κιργιστάν. Σύμφωνα με αυτήν, επιβάλλεται φόρος 15% επί του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από τις εργασίες εξόρυξης των κρυπτονομισμάτων, ενώ παράλληλα εισάγεται η απαιτούμενη λήψη αντίστοιχης άδειας ώστε να θεωρείται η δραστηριότητα εξόρυξης νόμιμη.

Το Ιανουάριο που μας πέρασε, η Εθνική Τράπεζα του Κιργιστάν, ανακοίνωσε την προετοιμασία δύο νομοσχεδίων για την ρύθμιση της λειτουργίας των τοπικών ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οποίων εισάγονται διάφορα μέτρα με σκοπό την μείωση των κινδύνων ξεπλύματος μαύρου χρήματος καθώς και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι πλατφόρμες συναλλαγών ήταν υποχρεωμένες να αναφέρουν τις δραστηριότητές τους στις υπηρεσίες της κυβέρνησης.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα στο Κιργιστάν στην διάρκεια του τελευταίου χρόνου ως ευκαιρίες επένδυσης νέου τύπου, αλλά και ως μέσου διασυνοριακών πληρωμών. Τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την διάρκεια έντονων αντικυβερνητικών εκδηλώσεων, η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε προχωρήσει στην αναστολή εκτέλεσης εντολών SWIFT, γεγονός που βοήθησε στην περαιτέρω υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων από μεγάλη μερίδα των πολιτών της χώρας.

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.