Παρά τις σημαντικές πτώσεις των τιμών του τελευταίου καιρού, αναλυτής της JPM καταλήγει στο συμπέρασμα πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι πιο ανθεκτικότερη τώρα σε σύγκριση με εκείνη της περιόδου του 2017 και του 2018.
Η κατρακύλα που ξεκίνησε από τις κινήσεις του αγαπητού κυρίου Elon Musk και τροφοδοτήθηκε από τα νέα που ήρθαν από την Κίνα, επιβεβαιώνοντας την αρνητική της στάση έναντι των κρυπτονομισμάτων, κατέληξε σε μια από τις βιαιότερες πτώσεις της αγοράς, σε σχέση με τις ισοτιμίες δολαρίου/κρυπτονομισμάτων.
Μέσα σε λίγες ημέρες είδαμε το bitcoin να "βουτάει" από την περιοχή των 50.000 δολαρίων σε εκείνη των 30.000, με τα περισσότερα άλλα κρυπτονομίσματα να παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Παρόλο που οι προαναφερθέντες λόγοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως το ξεκίνημα της κατάρρευσης, η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν οι traders άρχισαν να βλέπουν τις υπερ-μοχλευμένες θέσεις τους υπό εκκαθάριση.
Αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις άνοιξαν την πόρτα σε πολλούς εμπειρογνώμονες, ώστε να αρχίσουν να εκτοξεύουν τις εικασίες τους και τους χρησμούς τους δεξιά και αριστερά σχετικά με την κατάσταση της αγοράς τώρα, γιατί ... πως να το κάνουμε, πρέπει και αυτοί να αποδείξουν την χρησιμότητά τους, φυσικά πάντα εκ των υστέρων... Σε αυτήν την ευγενή ενασχόληση λοιπόν αφιερώθηκε και ο επικεφαλής της στρατηγικής παραγώγων επιτοκίων της JPMοργαν, Josh Younger. Όπως μας πληροφόρησε το Bloomberg, ο αναλυτής περιέγραψε τις ομοιότητες αυτού του χάσματος στην αγορά με όσα συνέβησαν στις αρχές του 2018, μια περίοδο που αποδείχθηκε ότι ήταν η απαρχή μιας πτωτικής περιόδου που κράτησε όλον τον χρόνο.
Πάντως, ο Younger περιέγραψε κάποιες σημαντικές διαφορές επίσης, συμπεριλαμβανομένης της αστάθειας της αγοράς, η οποία προήλθε κυρίως από τη Βόρεια Αμερική αυτή τη φορά.
Η δεύτερη, και ίσως ακόμη πιο αξιοσημείωτη διαφορά που τόνισε ο Younger, ήταν η κατάσταση της αγοράς μετά τη κατάρρευση. Σημείωσε ότι ο χώρος των κρυπτονομισμάτων αντέδρασε αρκετά καλά στις καθόδους της τάξης του 50% με γρήγορες ανακτήσεις σε όλα τα διαγράμματα.
"Συνεχίζουμε να βλέπουμε αποδείξεις ανθεκτικής μικροδομής στις αγορές των κρυπτονομισμάτων: η άνοδος της μεταβλητότητας φαίνεται κάπως τοπικά εντοπισμένη, το βάθος της αγοράς είναι μειωμένο αλλά δεν έχει κρατηθεί παρά αυτές τις κινήσεις και η τιμολόγηση παραγώγων κατάφερε να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα ώστε να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές κομμάτι της μοχλευμένης long βάσης."
Ο αναλυτής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα παραπάνω είναι θέσεις "κατά της άποψης ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός αυτοτροφοδοτούμενου φαύλου κύκλου πτώσης των τιμών - ένα κλασικό σενάριο εκτέλεσης"