Οι συλληφθέντες αποκόμισαν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτική απάτη.

Η έρευνα ξεκίνησε από την Γερμανία μετά από καταγγελίες ιδιωτών για απώλειες τουλάχιστον 7 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ψευδών επενδυτικών πλατφορμών. Η έρευνα επεκτάθηκε διεθνώς και κατέληξε σε επιδρομές της αστυνομίας στη Βουλγαρία, το Ισραήλ, την Πολωνία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σουηδία. Κατασχέθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές, ακίνητα, κοσμήματα, οχήματα υψηλών προδιαγραφών και περίπου 2 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Επίσης πάγωσαν και ορισμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν στην Βουλγαρία και ένα στο Ισραήλ. Η συμμορία είχε δημιουργήσει διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών που διαφήμιζαν σημαντικά κέρδη από επενδύσεις σε τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου και σε κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Europol:

"Η εγκληματική ομάδα διέθετε τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες επαγγελματικές πλατφόρμες συναλλαγών, δελεάζοντας τα θύματα μέσω διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις μηχανές αναζήτησης."

 

 

Η επικεφαλής της Europol, Catherine De Bolle, δήλωσε ότι η απειλή από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη "δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή ... σε σημείο έκρηξης", καθώς το 80% των εγκληματικών ομάδων διεισδύουν σε νόμιμες επιχειρήσεις.

"Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης παρουσιάζονταν ως έμπειροι χρηματομεσίτες κατά την επικοινωνία τους με τα θύματα μέσω του τηλεφωνικού κέντρου που είχαν εγκαταστήσει. Οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν παραποιημένο λογισμικό για να δείχνουν τα κέρδη από τις επενδύσεις ώστε να παρακινούν τα θύματα να επενδύουν ακόμη περισσότερο."

Η απάτη αυτή που είχε οργανωθεί κυρίως από Ισραηλινούς που χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικά κέντρα που λειτουργούσαν στην Βουλγαρία και την Βόρεια Μακεδονία.

Τα θύματα προέρχονται από ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ τα θύματα στην Γερμανία υπέστησαν απώλειες συνολικού ύψους τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ, ενώ 300 καταγγελίες υποβλήθηκαν στην Ισπανία.

Τα παράνομα κέρδη της οργάνωσης ξεπλένονταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν σε εταιρείες - κελύφη με έδρα στην Ε.Ε.

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.