Το bitcoin φούσκωσε πολύ γρήγορα από το επίπεδο των 10.000 δολαρίων σε εκείνο των 50.000, αλλά ένας παραδοσιακός και συγχρόνως θρυλικός επενδυτής, λέει ότι όσα λέγονται περί φούσκας είναι εντελώς αβάσιμα.

Ο Αμερικανός επενδυτής Bill Miller  λέει ότι η εκπληκτική κίνηση του bitcoin (BTC) ξεκινά τώρα μόλις, παρά την αύξηση των τιμών του κατά περίπου 700% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με αναφορά του CNBC.

Ο Miller  απέκτησε τεράστια φήμη, λόγω των αποδόσεων που κέρδισε από τον δείκτη SP-500 σε μια περίοδο 14 ετών -από το 1991 έως το 2005- ένα επίτευγμα που τον έκανε έναν από τους κορυφαίους διαχειριστές χρημάτων παγκοσμίως. Διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια στο Miller Value Fund (MVF) και είναι γνωστός για την βασισμένη-στην-αξία προσέγγισή του στις αγορές των μετοχών.

Ο Miller δεν είναι αρχάριος στον χώρο του bitcoin. Ξεκίνησε ένα κεφάλαιο μόνο για BTC το 2018, αποκαλύπτοντας ότι η MVF αγόραζε το περιουσιακό στοιχείο όταν διαπραγματευόταν στα 350 δολάρια.

Και αυτή η πεποίθηση παραμένει. Μιλώντας στο CNBC την Τρίτη, ο Miller δήλωσε ότι το Bitcoin μπήκε σταθερά στην "καθιερωμένη" αγορά και ότι το πρόσφατο ράλι της τιμής του ήταν "σημαντικά διαφορετικό" από τον ανοδικό κύκλο του 2017, που τελικά κατέληξε σε αποτυχία.

Μιλώντας για τα περιθώρια ανόδου είπε χαρακτηριστικά:

"Η προσφορά του bitcoin αυξάνεται κατά 2% ετησίως ενώ η ζήτηση αυξάνεται ταχύτερα. Αυτό είναι εκείνο που πραγματικά πρέπει να έχετε κατά νου και αυτό σημαίνει ότι πηγαίνει ψηλότερα."

Για τον κύκλο του 2017 λέει ότι πράγματι επρόκειτο για "μια φούσκα που έσπασε" αλλά για την σημερινή φάση λέει ότι "σηματοδοτεί την αρχή της πλήρους καθιέρωσης"

 

 

Πέρα από την άνοδο και τις προβλέψεις, ο Miller μίλησε και για την αστάθεια του bitcoin, η οποία είναι μεγάλο ζήτημα για τους επενδυτές.

"Πηγαίνοντας πίσω, στην εποχή της φούσκας, το bitcoin πήγε προς τα κάτω κατά 20% σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις, οπότε ναι η αστάθεια είναι το τίμημα για την απόδοση."

Προσέθεσε δε, ότι η αστάθεια αναμένεται να συνεχιστεί παρουσιάζοντας απότομες αυξομειώσεις. Όπως η πρόσφατη, κατά την οποία το bitcoin έχασε πάνω από 10% μέσα σε δύο 24ωρα προκαλώντας ρευστοποιήσεις 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο επενδυτής επίσης διατύπωσε την άποψή του για το bitcoin ότι είναι "ψηφιακός χρυσός" και ίσως ακόμη και μια καλύτερη έκδοση του πολύτιμου μετάλλου. "Ο χρυσός είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και το bitcoin αντίστοιχα 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, και επιπλέον είναι απεριόριστα διαιρετό ή σχεδόν έτσι", εξήγησε, προσθέτοντας:

"Είναι εύκολα μεταφερόμενο και μπορεί να σταλεί οπουδήποτε στον κόσμο αν έχετε έξυπνο τηλέφωνο, επομένως είναι μια πολύ καλύτερη έκδοση, ως αποθήκη αξίας, από τον χρυσό."

 


To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.