Η JPMorgan πρόσφατα έδειξε μια μεταστροφή των απόψεών της για το bitcoin και πλέον έχει θέσει υψηλό μακροπρόθεσμο στόχο για την τιμή του bitcoin. Ωστόσο, για την ώρα, λέει ότι το ψηφιακό νόμισμα φαίνεται αδύναμο.

Αναλυτές στην αμερικανική τράπεζα αναφέρουν ότι η αγορά του bitcoin (BTC) δείχνει σημάδια αδυναμίας, σύμφωνα με μια έκθεση του Bloomberg.

Το ψηφιακό νόμισμα υπέστη πτώση της τάξης του 10% περίπου το περασμένο σαββατοκύριακο σε μια κίνηση που είδαμε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκκαθάριση σε ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων, από τα οποία τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια προήλθαν από συναλλαγές bitcoin αποκλειστικά.

Ο κορυφαίος αναλυτής Nikolaos Panigirtzoglou  δήλωσε ότι οι δείκτες υποδηλώνουν την εμφάνιση προβλημάτων για τους traders, εάν το εμβληματικό κρυπτονόμισμα αποτύχει να σπάσει το επίπεδο των 60.000 δολαρίων. "Τα σήματα ορμής είναι φυσικό να αποσυντεθούν από τώρα και για αρκετούς μήνες, δεδομένου του υψηλού επιπέδου που διατηρούν ακόμη", είπε, προσθέτοντας:

"Οι ροές κεφαλαίων στο bitcoin φαίνεται επίσης αδύναμες."

Οι τιμές του bitcoin έχουν σημειώσει αύξηση άνω του 1.000% από τον περασμένο Μάρτιο όταν το ψηφιακό νόμισμα είχε πέσει κάποια στιγμή κάτω από τα 5.000 δολάρια. Ισχυρές βασικές αρχές, μεγαλύτερη θεσμική υιοθέτηση και η εφαρμογή του υποδιπλασιασμού (halving) έπαιξαν τον ρόλο τους στην προώθηση της τιμής του bitcoin σε επίπεδα ανώτερα των 64.000 δολαρίων πριν λίγες μέρες - μια κίνηση που έκανε το bitcoin να αποτιμάται στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά.


 


Τα πράγματα όμως έχουν επιβραδυνθεί έκτοτε και οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη αστάθεια. Όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα, το Bitcoin υποχώρησε και έφτασε σε εύρος τιμών ανάμεσα στα 50.000 έως και τα 60.000 δολάρια για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο μηνών, δημιουργώντας ανησυχίες σε ορισμένους σχετικά με μια πιθανή κορύφωση.
Μεγάλο ρόλο στην πορεία της τιμής του bitcoin την προηγούμενη χρονιά έπαιξε και η αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin (futures), που οδήγησε σε ξαφνικές αυξήσεις αλλά και μειώσεις καθώς έχουμε ρευστοποιήσεις μόλις η τιμή φτάσει στην προκαθορισμένη τιμή εκκαθάρισης.

Αυτό επισημαίνει και ο Panigirtzoglou στην ανάλυσή του. Σύμφωνα με το σημείωμά του, οι παραδοσιακοί Σύμβουλοι Εμπορίας Εμπορευμάτων (Commodity Trading Advisers - CTAs) και τα αμοιβαία κεφάλαια κρυπτονομισμάτων φέρεται να είχαν τοποθετήσει μεγάλες (long) θέσεις στα Bitcoin Futures τις τελευταίες εβδομάδες.

Και όταν η τιμή του νομίσματος άρχισε να σημειώνει πτώση, οι υψηλές θέσεις έκλεισαν, με αποτέλεσμα οι τιμές να μειωθούν και να οδηγήσουν σε μια ακόμα πιο έντονη απότομη πτώση.

"Τις τελευταίες ημέρες, οι προθεσμιακές αγορές bitcoin γνώρισαν απότομη ρευστοποίηση με παρόμοιο τρόπο που είχε σημειωθεί στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου και στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου."

Πρόσθεσε ότι στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις, οι συνολικές κεφαλαιακές ροές στο bitcoin ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να επιτρέψουν στο bitcoin να ξεσπάσει γρήγορα πάνω από τις βασικές αντιστάσεις τιμής.

"Το αν θα δούμε μια επανάληψη αυτών των προηγούμενων επεισοδίων στην τρέχουσα συγκυρία παραμένει να to δούμε ... η δυναμική της ορμής ήταν πιο έντονη αυτή τη φορά και επομένως πιο δύσκολο να αντιστραφεί."


 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.