Η Τράπεζα της Αγγλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε  σήμερα την κοινή σύσταση ομάδας εργασίας με σκοπό συντονίσει την εξερεύνηση ενός πιθανού Ψηφιακού Νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας (Central Bank Digital Currency - CBDC) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα τέτοιο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο θα εκδίδει η Τράπεζα της Αγγλίας, θα διατεθεί για χρήση από ιδιώτες και επιχειρήσεις και θα συνυπάρχει με τα μετρητά και τις τραπεζικές καταθέσεις χωρίς να τα αντικαθιστά.

Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το εάν θα κυκλοφορήσει ένα τέτοιο νόμισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο λόγος σύστασης της προαναφερόμενης ομάδας εργασίας είναι να εξερευνηθούν τα οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι από την υιοθέτησή του.

Επίσης θα αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού ενός CBDC, ενώ συγχρόνως θα παρακολουθούνται οι διεθνείς εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο "παραμένει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας καινοτομίας."

"Το όραμά μας είναι για έναν πιο ανοιχτό, πιο πράσινο και πιο τεχνολογικά προηγμένο τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών", δήλωσε  ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Rishi Sunak. "Τα βήματα που έχω σκιαγραφήσει σήμερα, ώστε να ενισχυθούν τα αυξανόμενα fintechs, να ωθήσουν τα όρια της ψηφιακής οικονομίας και να κάνουν τις χρηματοοικονομικές μας αγορές πιο αποτελεσματικές, θα μας ωθήσουν προς τα εμπρός."

Για την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εταιρείες που εξερευνούν την τεχνολογία blockchain θα έχουν πρόσβαση στις εργασίες που θα αναπτύσσονται και θα δοκιμάζονται για τη βελτίωση της υποδομής των χρηματοοικονομικών αγορών.

 

 

Η ομάδα εργασίας θα συμπροεδρεύεται από τον αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας για την οικονομική σταθερότητα Jon Cunliffe και την γενικό διευθυντή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών Kathaκαι άλλες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανάλογα με την περίπτωση.

Αυτά τα νέα έρχονται ένα χρόνο αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας εξέδωσε ένα έγγραφο συζήτησης για το ψηφιακό νόμισμα. Εκείνη την εποχή, η κεντρική τράπεζα είπε ότι ενδιαφέρεται για το CBDC επειδή "αυτή είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών στα χρήματα και τις πληρωμές."

Επίσης πέρυσι, η Τράπεζα της Αγγλίας δημιούργησε μια ομάδα με πέντε άλλες κεντρικές τράπεζες - την Τράπεζα του Καναδά, την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Sveriges Riksbank της Σουηδίας και την Ελβετική Εθνική Τράπεζα για να διερευνηθούν πιθανές περιπτώσεις χρήσεων των CBDC.

Πολλές κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στην φάση της εξερεύνησης των ψηφιακών νομισμάτων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) έχει από την πλευρά της συστήσει αντίστοιχη ειδική ομάδα εργασίας εδώ και έναν χρόνο, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν θα εκδοθεί ψηφιακό ευρώ ή όχι.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα  βρίσκεται στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης του ψηφιακού γουάν και της κυκλοφορίας του.

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.