Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η Τουρκία απαγόρεψε την χρήση των κρυπτονομισμάτων ως μέσων πληρωμής.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας το ανακοίνωσε επίσημα  σήμερα στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Οι τούρκικες οικονομικές αρχές ισχυρίζονται  ότι τα κρυπτονομίσματα "δεν υπόκεινται σε κανέναν ρυθμιστικό και εποπτικό μηχανισμό ούτε σε κάποια ρυθμιστική αρχή".

Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι συναλλαγές και οι πληρωμές εμπεριέχουν εν δυνάμει μη αντιστρεφόμενες απώλειες για τα εμπλεκόμενα μέρη.

Επίσης εγείρονται φόβοι ότι η αυξανόμενη υιοθέτηση και χρήση των πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων θα καταστούν επιζήμιες για τις εγκεκριμένες μεθόδους πληρωμών στην χώρα.

Η απαγόρευση, επίσημα θα ισχύσει από τις 30 Απριλίου 2021.

Οι πρώτες κανονιές αυτής της μάχης είχαν αρχίσει να πέφτουν πριν λίγες μέρες, όταν οι οικονομικές αρχές ξεκίνησαν να ζητάνε  από τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και τις άλλες πλατφόρμες ανταλλαγών, στοιχεία των πελατών τους.

 

 

Ισχυρίστηκαν ότι τα αυτά τα μέτρα ελήφθησαν για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης των κρυπτονομισμάτων σε περιπτώσεις παράκαμψης των φορολογικών νόμων και κατά της οικονομικής τρομοκρατίας.

Τα νέα φαίνεται να επηρέασν τις τιμές των bitcoin και ethereum που παρουσιάζουν πτώση της τάξεως του 4% και 5% αντίστοιχα.

Τα δυσάρεστα αυτά νέα, έρχονται σε μια κακή στιγμή για την οικονομία της Τουρκίας. Το θέμα του πληθωρισμού και των επιτοκίων έχει μετατραπεί σε θρίλερ το τελευταίο διάστημα.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, προχώρησε σε αύξηση  των επιτοκίων από 10,25% σε 19%. Σύμφωνα με το Reuters "ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε πάνω από 16% τον Μάρτιο".

Στις 22 Μαρτίου ο Πρόεδρος Ερντογάν έδιωξε τον προηγούμενο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Naci Ağbal.

Ο Şahap Kavcıoğlu, ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, είναι πολέμιος της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων. Τον περασμένο μήνα, εξέφρασε περιφρόνηση για την προηγηθείσα απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια - λέγοντας ότι η κίνηση εκείνη έβλαψε το ευρύ κοινό.

Πολλοί πολίτες της χώρας έχουν απορρίπτουν την λίρα και στρέφονται στα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με δεδομένα που προέρχονταιαπό το Google Trends, το ενδιαφέρον  για το bitcoin αυξήθηκε πάνω από 500% στα τέλη του περασμένου μήνα, ενώ η λίρα μειώθηκε κατά 15%.

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.