H Υπηρεσία Εισοδήματος των ΗΠΑ (IRS - Internal Revenue Service) θέλει να διασφαλίσει ότι οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων θα πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Αμέσως μετά την δικαστική απόφαση  που παρέχει πρόσβαση στα στοιχεία των πελατών του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Circle, η Υπηρεσία Εισοδήματος των ΗΠΑ ζητά να της παρασχεθεί πρόσβαση και στα αντίστοιχα στοιχεία του ανταλλακτηρίου Kraken.

"Όσοι κάνουν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, πρέπει να είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως κάθε ένας φορολογούμενος" δήλωσε ο David Hubbert, αναπληρωτής βοηθός γενικός εισαγγελέας του τμήματος φορολογίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι "το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την IRS για να διασφαλίσει ότι οι ιδιοκτήτες κρυπτονομισμάτων θα πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους."

Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μασαχουσέτης ενέκρινε το αίτημα της IRS να εκδώσει "κλήσεις John Doe" στο "Circle Internet Financial Inc., ή στους προκατόχους, θυγατρικές, τμήματα και συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένης της Poloniex LLC (εφεξής αποκαλουμένων συλλογικά 'Circle')." Η "κλήση John Doe" (John Doe summon) είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που παρέχεται στην IRS με δικαστική απόφαση κατά περίπτωση, και που σαν σκοπό έχει την αποκάλυψη άγνωστων υποκείμενων σε φορολογικές υποχρεώσεις.

Με αυτήν την κίνηση, η Υπηρεσία Εισοδήματος των ΗΠΑ θέλει να ταυτοποιήσει τους φορολογούμενους που μετέφεραν από 20.000 δολάρια και πάνω, με συναλλαγές στις οποίες εμπλέκονταν και κρυπτονομίσματα, κατά το διάστημα από το 2016 έως το 2020. Σύμφωνα με τις ελεγκτικές αρχές, χρειάζεται πρόσβαση στις εγγραφές των ανταλλακτηρίων ώστε να ελεγχθεί εάν οι εμπλεκόμενοι με την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων είναι απολύτως συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ο επίτροπός της IRS, Chuck Rettig δήλωσε:

"Εργαλεία όπως οι 'κλήσεις John Doe' που κοινοποιήθηκαν σήμερα στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα στους φορολογούμενους των ΗΠΑ, ότι η Υπηρεσία Εισοδήματος εργάζεται ώστε να είναι σίγουρη ότι [οι φορολογούμενοι] είναι απολύτως νόμιμοι με την χρήση των εικονικών νομισμάτων. Οι κλήσεις John Doe είναι ένα βήμα για την αποκάλυψη εκείνων που αποτυγχάνουν να δηλώσουν με ακρίβεια τις συναλλαγές που διεξήγαγαν με κρυπτονομίσματα. Θα ενεργοποιήσουμε τον νόμο σε κάθε περίπτωση συστηματικής ασυνέπειας ή απάτης."

Το Kraken είναι το επόμενο

Μετά το Circle, το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε ένα παρόμοιο αίτημα για τη φορολογική ρυθμιστική αρχή, αυτή τη φορά στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας, με σκοπό να να δοθεί πρόσβαση στα αρχεία των πελατών του Kraken.

Για την ώρα πάντως το αίτημα απορρίφθηκε με το αιτιολογικό σκεπτικό να αναφέρει ότι "είναι υπερβολικό" και ότι η IRS θα πρέπει να περιορίσει το αίτημά της.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι "η πλήρης καταγραφή των προτιμήσεων των χρηστών", "οποιαδήποτε άλλη εγγραφή των στοιχείων KYC (πλήρη στοιχεία του πελάτη)" και "η αλληλογραφία μεταξύ του Kraken και του Χρήστη, ή οποιουδήποτε άλλου τρίτου μέρους με πρόσβαση στον λογαριασμό" είναι όλα "πολύ ευρείες κατηγορίες πληροφοριών"

Η δικαστική απόφαση επίσης αναφέρει ότι:

"Οποιαδήποτε τέτοια απάντηση πρέπει να εξηγεί συγκεκριμένα για κάθε κατηγορία πληροφοριών που ζητείται, πως αυτή προσαρμόζεται αυστηρά στις ερευνητικές ανάγκες της IRS, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον οι αιτήσεις για πιο επεμβατικές και συγκεντρωτικές κατηγορίες πληροφοριών θα μπορούσαν να αναβληθούν έως ότου το IRS εξετάσει βασικές πληροφορίες εγγραφής λογαριασμών και ιστορικά συναλλαγών."

Στην IRS δόθηκε προθεσμία έως τις 14 Απριλίου, ώστε να καταθέσει εκ νέου μια πιο συγκεκριμενοποιημένη εκδοχή του αιτήματος της.

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.