Αποκλίνοντας από την εχθρική στάση που τηρούσε έναντι των κρυπτονομισμάτων προ του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα φέρεται να συμφώνησε με το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας στη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών πληρωμών.
Αποδοχή κρυπτονομισμάτων στις διασυνοριακές συναλλαγές
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Kommersant την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα της Ρωσίας και το Υπουργείο Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρήση κρυπτονομισμάτων στις διεθνείς πληρωμές.
Το πρακτορείο Kommersant επικαλείται δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Alexey Moiseyev, σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο και η κεντρική τράπεζα έχουν συμφωνήσει «συνολικά» σε ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους πολίτες την αποστολή χρημάτων διεθνώς σε κρυπτονομίσματα.
Ο Moiseyev σημείωσε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο έχει στόχο να παρέχει στους Ρώσους πολίτες την πρόσβαση σε ψηφιακά πορτοφόλια.
«Σε γενικές γραμμές αναφέρεται στο πώς να αποκτήσετε κρυπτονομίσματα, τι μπορεί να γίνει με αυτά και πώς μπορούν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διασυνοριακές συναλλαγές».
Η σχέση της Ρωσίας με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων υπήρξε ταραχώδης. Τον Ιούλιο ο Πρόεδρος Vladimir Putin είχε υπογράψει νόμο με τον οποίο απαγορεύονταν οι ψηφιακές πληρωμές και ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας πίεζε για την ποινικοποίηση στη χώρα όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση.
Αντίθετα, την ίδια περίοδο το Υπουργείο Οικονομικών εξέταζε ενεργά τη χρήση κρυπτονομισμάτων στις διασυνοριακές συναλλαγές. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Moiseyev είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για νομιμοποίηση εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας των υπηρεσιών κρυπτογράφησης που θα εποπτεύονται από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα με την τελευταία να συμμορφώνεται με τις διεθνείς διατάξεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και know-your-customer (KYC).
Προθέρμανση για το bitcoin
Η αλλαγή στάσης της Ρωσίας είναι αισθητή και αποδίδεται στις αυξανόμενες κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από το σύστημα διεθνών πληρωμών της SWIFT και η κυβέρνηση διερευνά διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων και οι συνομιλίες με φιλικές χώρες για τη δημιουργία πλατφορμών εκκαθάρισης για διεθνείς πληρωμές σε stablecoins.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Pavel Zavalny, είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η Ρωσία είναι θετική στο ενδεχόμενο να δέχεται πληρωμές σε bitcoin για τις ενεργειακές της εξαγωγές. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ψηφιακού ρουβλίου.